Punk Rock Holiday 1.8, Толмин, Словения

Punk Rock Holiday 1.8, Толмин, Словения

Много ми е трудно да облека punk rock holiday 1.8 в думи, защото всеки път щом тръгна да пиша тази статия, лаптопът ми подскача нервно и иска да го вдигна на ръце за поредния stage-diving! “Stage-diving at your own risk” са табелите, които те предупреждават, че явно това явление тук често се случва и то не само на най-заклетите пънкари, но и на всички мъже, жени, деца, медии с фотоапарати, вокалисти с микрофони, надуваеми дюшеци, розови фламингота, еднорози, динозаври и други себеподобни!

Ден 1 – Pre Party

Понеделникът започва добре! Да понеделника, защото punk rock holiday не включва уикенд, а е през седмицата от понеделник до петък. Това е цяла пънк рок ваканция, а не поредния уикенд фестивал. И така, започвам плаването по Soca river с надуваема поничка и с бира Punk Rock Holiday Bergamot Edition Mexican Lager! Розовите фламингота вече са се събудили и се надпреварват по реката с мен! Течението ме отнася бързо към вечерта, която започва с хърватската група Hladno pivo, прелива в келтски пънк със словенците Happy Ol’ McWeasel, докато не се стига до тоталното избухване с Elvis Jackson. Вокалистът на групата сърфира със скейтборд върху ръцете на тълпата. На фотографката на фестивала Silvy Matmaan й става скучно да снима само от сцената и се мята на надуваем дюшек, за да направи едно кръгче, докато слуша „Hawaiian club“ и снима буквално върху ръцете на тълпата!

Ден 2

Още от сутринта намирисва на мелодичен хардкор! Следваме миризмата и тя ни отвежда до main stage-а, където започва да се завихря пого въртележка с The Menzingers, Comback kid, Terror и No fun at all! Започвам да си мисля да се метна от сцената и аз, тъй като на punk rock holiday няма ограда пред сцената и можеш да се качиш само с една крачка. Не знам застраховката ми дали покрива stage-diving, защото тук парамедиците гипсират хора постоянно! Организацията е перфектна и ако някой има нужда от медицинска помощ след скока, му се оказва такава по най-бързия и професионален начин! Пространството пред сцената е засипано обилно с дървени трици, върху които падането е меко и почти приятно! Охраната също помага с каквото може: хем се грижи да ни е забавно, хем да ни е безопасно! С тези мисли изслушвам Mad Caddies и си лягам в палатката с мисълта за скока ми утре вечер!

Ден 3

Събуждам се, поглеждам часовника и виждам, че е вече 11:00 на обяд! Дърпам ципа на палатката и потърквам сънено очи под сянката на гората. Имам нужда от освежаване и решавам да пробвам плуване срещу течението на реката с две надуваеми понички, управлявани от двама човека, вързани помежду си! Плаването се получава и неусетно времето минава и скачам на гребена на вълната във вечерта! Време за сърфиране със Satanic surfers! Но преди това на сцената изкачат H20 с „Nothing to prove”! Това, което се случи после, няма как да се обясни! Не мозъкът управляваше краката ми, а музиката! И така се озовах във въздуха върху ръцете на тълпата и плувах по гръб! Първият ми stage-diving премина успешно! С тези 5 дни пънк рок тялото ми остаря с 5 дни, но съзнанието ми се подмлади поне с 5 години!

 

Ден 4

Скоковете продължават, но този път е от дърво! Разнообразявам плаването с розово фламинго и скачам с въже от дърво в река Soca! Вече фестивалът ме е напълно погълнал и нямам желание да ходя дори до магазина в селото, което е само на 10 мин. пеша! На територията на punk rock holiday има всичко, от което човек има нужда: вкусна храна, студена и евтина бира, топли и студени душове, комфортни тоалетни, сейф за съхранение на ценни вещи, контакти за зареждане на телефони! Някои от тези екстри са платени, но сумите са съвсем поносими! Вечерта започва със загрявка на скейт рампата и с пънк ска кавъри на MUTE на „To Be With You“. Клипчето естествено не ми се получава, защото избухвам и се качвам на сцената, както голяма част от публиката прави на всяко последно парче на групите! Италианците от TALCO, нажежават обстановката с „Danza dell’Autunno Rosa„! Вокалистът споделя, че има проблеми с гласа и докторът му е казал да спре не пее, защото може да го изгуби, но какво по-добро място да си изгубиш гласа от Punk Rock Holiday! А ние се изгубване в пънк рока с последната група за вечерта LAGWAGON и „Making friends”!

Ден 5

Отново сутринта ми започва във водите на Soca river! Мисля си, че вече плувам в собствени води и нищо не може да ме изненада или впечатли! Обаче това не беше така! Нямах си и най-малка идея какво предстои! За начало ме заобиколиха еднорози от всички страни! Халюцинация? Не! Надуваемите еднорози бяха навсякъде и препускаха бясно заради състезанието за еднорози, което финишираше на „Beach stage-a”! По-късно натам се спускаше забързано и цялата тълпа, за да чуе Nothington! Аз обаче предпочетох да си запазя изпълнението им за по-късната им изява на акустичната сцена. Там в публиката се вихреше дори динозавър, надянал надуваемо розово фламинго! Пънк Рок в акустичен вариант за първи път чувах, но със сигурност няма и да е за последен!

Надянах едни американски old school чорапи от щанда до акустичната сцена и се запътих към main stage-a, където вечерта започваше с шведите от Misconduct! Вокалистът заби поредния хит с директен скок в публиката и изпя цялото парче върху ръцете на публиката! Продължението с „Authority zero” не мога да го облека, нито в думи, нито в чорапи! „Over seasons” и “Passage in time” изпратиха публиката в друго измерение! По средата на пого въртележката се беше издигнал самотен остров от хора, които носеха на ръце екзалтиран фен, а той размахваше глава на надуваемо розово фламинго! Фламингото куфееше все едно му беше за последно! Буквално си беше махнало главата!

Както се изрази вокалистът на Bad Religion, публиката на punk rock holiday правеше 80% от шоуто, а групите само 20%! Това да ти го каже доктор по еволюционна палеонтология и пънк рок легендата – Грег Графин си е повече от комплимент, както за феновете, така и за организаторите на фестивала! За награда към публиката, Bad Religion изпяха парчетата от албума “Suffer”! Със сигурност много групи искаха да бъдат на мястото на Bad Religion тази вечер! А за феновете, които искаха да се изявят, като punk rock звезди имаше за завършек на фестивала – punk rock караоке на Beach stage-a!

И така фестивалът свърши, обаче аз не знам как ще издържа до Punk Rock Holiday 2019! Останаха ми само постфестивалните симптоми!

5 признака, че punk rock holiday е свършил

  1. Сънувате постоянно, че сте в погото или във фаза stage-diving
  2. Всяко друго мероприятие или концерт ви се струват адски тъпи и гледате постоянно снимки и клипчета от фестивала
  3. Когато ви се случи нещо кофти, се сещате за фестивала и настроението ви рязко се подобрява
  4. Правите планове за punk rock holiday 1.9
  5. Лепите стикери от фестивала по разни предмети и мебели и ходите навсякъде обути с old school американски скейтерски чорапи