Достатъчно ли си голям за Pixar in Concert?

Достатъчно ли си голям за Pixar in Concert?

Наслаждавам се на четирите С-та (слънчева, следобедна, след събота) и хич, ама хич, не ми се затваря между някакви стени, колкото и обширни да са те! Единственото, което може да ме възпре от това да жонглирам на открито с четирите С-та е предстоящият концерт – Pixar in Concert. Сигурен съм, че впускането във вълшебните драматизми на анимациите „Играта на играчките“, „Колите“, „Търсенето на Немо“, „Храбро сърце“, „Рататуй“ и „Таласъми ООД ще ми завърти главата като на превъзбудена гугутка. Убеждението ми е продиктувано от спомени за пресъздаванията на музиката от филмите на Disney през 2015 г. и 2014 г.

И хайде, бързо, в зала 1 на НДК, напук на якото време. Прехвърляйки крак пред крак, на път към Pixar in Concert, се чудя – ще има ли пищящи деца, ще има ли пищящи родители, ще си спомня ли откъсите от филмчетата, ще стана ли на таласъм?… Разсеян, вече оглеждам пълната зала и знам, че през редове и балкони има хора като мен – надвили средната възраст, но дошли на концерта, не заради децата си, а заради това, че все още могат да усещат магията… на вярата и музиката.

2Сядам, разплувам се на познатите червени седалки, а окото ми проблясва (досущ като на вещицата от Малката русалка)… Приключението Pixar in Concert започва! А то се дължи на музиката на четирима композитори – Randy Newman (сътворил музиката за Toy Story, A Bug’s Life, Toy Story 2, Monsters, Inc., Cars, Toy Story 3, и Monsters University); Thomas Newman (загърнал Finding Nemo и WALL-E); Michael Giacchino (The Incredibles, Ratatouille, UP) и Patrick Dpyle (Brave).

Пред очите и ушите ми се нанизват едни след други сцени от невидимия и значим свят на играчките, дълбините на океана, американската прерия, парижките квартали и небосвод, изпълнен с балони и бебета.

Искам да затворя очи и да си нарисувам в главата приказката от екрана, но не мога. Хипнотизиран съм и ми е трудно дори да мигна! Достатъчно съм смел, за да се впусна в Brave и да яхна звуците на двамата музиканти от Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев“ – Любомир Желев (кавал) и Костадин Атанасов (гайда).

Не осъзнавайки кога са изминали 2 часа, се присъединявам към бурните аплодисменти за Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази. Дори някак Поли Генова във водещата роля не успява да помрачи изживяването ми заради изпълненията на музикантите.

Излизам от Pixar in Concert и въпреки часа, струва ми се, че четирите С-та продължават да ме чакат навън. Защо? Защото музиката никога няма да те остави с липса на въображение.

фото: Гроздан Георгиев

https://www.youtube.com/watch?v=AOEdyK42Lkw