Осми сезон с „Музиката на Америка“

Осми сезон с „Музиката на Америка“

Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири музика от компютърни игри и любими филми

„Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ представят осмия сезон на цикъла „Музиката на Америка“. В поредицата са включени три концерта на Оркестъра на Класик ФМ радио с емблематична американска музика и изпълнители. Акцент за сезона ще бъде концертна вечер с музика от компютърни игри, за която ще гостува композиторът на музиката за култовата игра World of Warcraft – Нийл Акрий. На 14 март 2018 премиерно за България ще прозвучат още забележителните оркестрови партитури за игрите Starcraft II, Prince of Persia, Overwatch, Gears of War II, Mario, Civilization IV, Skyrim др.

По традиция, и през този сезон почитателите на филмовата музика ще могат да чуят подбрани откъси от популярни филми. Програмата Cinema Violino на 30 май 2018 ще представи любими филмови хитове със солираща цигулка.

В цикъла ще участват изявените американски музиканти Скот Дън, асистент диригент на Филхармонията на Лос Анджелис, Ейми Андерсън, музикален директор и ръководител на продукцията Legend of Zelda, а също и българските им колеги Катя Попов – концертмайстор на оркестъра Hollywood Bowl и Пенка Кунева – композитор и сътрудник на компанията Blizzard.

Цикълът започва на 31 януари 2018 с дебютна изява на изключително талантливия млад цигулар Алекси Кени, носител на „Айвъри Фишър Кариър Грант“ за 2016 г. Той ще изпълни класическа програма с музика от Менделсон под диригентството на чаровния Максим Ешкенази. Това събитие, което е част от поредицата „Концертмайсторите“, гостува на „Музиката на Америка“ и се финансира по програма „Култура“ на Столичната община. Всички прояви от осмия сезон на „Музиката на Америка“ са в зала „България“ от 19:30 ч.

Билетите ще бъдат пуснати в продажба от 11 декември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com.