Оратница + Skiller – нов живот за българската народна музика

Оратница + Skiller – нов живот за българската народна музика

Oratnitza, SkilleR & DJ Dharba – 365 концерта без бус, Маймунарника и красивите, виещи хора

Автор: Антоанета Тончева

Снимки: Динко Методиев

На 16.09.2016 г., в небезизвестния столичен Маймунарник, аз и още няколко дружки преживяхме един истински и вълнуващ концерт. Не очаквахме друго…

orkТъкмо допивахме последните бири преди да влезем и се натъкнахме на една огромна опашка, която имаше поне 40 метра. Повече хубави хора, които слушат красива музика – екстра! Като българи обичаме народната си музика, а скромното ми мнение показва, че Оратница допринасят много за това младите хора да знаят текстовете на чудни песни, които никога няма да увехнат.

Докато се оглеждах наоколо, сблъсквах поглед и крака в хора от всякакви възрасти: малки дечица на главите на бащите си, ученици с майките и бащите си, заедно виещи хора… Преживях красота. На живо, на истина, без цвят и възраст. Бях част от сборище от усмихнати хора, почитащи историята си и забавляващи се на място, на което най-често сме виждали пого и „танцуващи, така сякаш никой не ги гледа” (в най-положителния смисъл, разбира се).

Разнообразието от музикални инструменти наистина бе голямо. Наред с очакваните от всички Оратница и Skiller, видяхме и две талантливи българки, които изпълниха няколко песни на фона на бийт бокс, гайда, диджериду и какво ли още не. Благодарение на Александър Деянов успяхме да се почустваме на моменти, като на техно парти, признавам, с много впечатляващи импровизации 🙂 . Събитие с голямо настроение и позитивни емоции, както и толкова хора, които не съм очаквала да видя на подобно мероприятие.

Сред първите песни, които чухме бяха „Мари Марийко” и „Леле Свашке”, а нататък: „Църни очи”, „Витоша” и още много. Не искахме да ги пускаме да си тръгват, та така си изработихме едно последно парче за един прекрасен завършек на вечерта. За най-големите ентусиасти имаше и още тематични песни и хора.

Надявам се следващия път да сме пак заедно и да видим оратнишки бус!