Оратница, преродени в нов албум „ALTER ETHNO“

Оратница, преродени в нов албум „ALTER ETHNO“

Ходя в Микстейп и слушам Оратница от толкова много години, че вече не си спомням, нито кога за първи път стъпих в Микстейп, нито кога за пръв път чух Оратница.

Тази петък вечер обаче беше специална, защото освен дългогодишните фенове на клуба и на групата, в Микстейп имаше хора, които за първи път стъпват там и за първи път чуват Оратница. Не знам това как е възможно, но ми искаше да съм на тяхно място, защото първите неща в живота, обикновено пораждат най-силни и запомнящи се чувства.

Концертът по случай новия албум на Оратница –  „ALTER ETHNO“ надмина очакванията ми във всяко едно отношение. Още щом Хорхе от The Groovin’ Pipers засвири на гайда стана ясно, че вечерта ще е грандиозна. Копаница, ръченица и сворнато хоро, умело преплетени в модерен аранжимент от гайда, диджериду, електрическа китара, накараха публиката да заподскача.

Феновете изпаднаха в екстаз още при появяването на Оратница на сцената, даже преди да са засвирили. Мисълта, че ще чуят парчета, като „Стъпил Добри“, „Zhelkya„, „Гано Гано“ караше кръвта им да кипи. След изпълнението на „Пушка пукна гюле мой“, CD-то на новия им албум „ALTER ETHNO“ се озова много бързо в джобовете на голяма част от публиката. Един екзалтиран фен даже се метна и се опита да направи нещо, като stage diving от сцената.

Попа си говореше с публиката на ‘ти’ и добре разпя всички, за да могат да пеят с пълно гърло после народните песни. Аз пък се хванах на хорото и полюшването в общ ритъм с останалите, засили още повече енергията от музикалното преживяване.

Първият ми сблъсък с „ALTER ETHNO“ доведе до качествено избухване с етно музика и презреждане с позитивна енергия, която ме държа будна цяла нощ и в еуфория чак и на следващия ден.