Омагьосани от Оратница и Мерудия по време на Happy BASSday

Омагьосани от Оратница и Мерудия по време на Happy BASSday

Алекс и Алегз обединиха сили.

С адаша, по-известен като СРБ (Сашо Рапа Бате) решихме да направим една по-различна статийка. Двамата сме с доста сходни музикални вкусове и често се срещаме на хип хоп, а и тук-там на етно, реге лайфчета… И така след „Happy BASSday”, пред Mixtape 5, се роди идеята за тази колаборация.

Мхм. Ще разберете за концерта от две гледни точки.  Сашо ни е подготвил малко, но от сърце. А аз няма да изневеря на стила си и ще ви разкажа всякакви детайлчета и мнения от нощта. Насладете се.

СРБ: Истинска музикална магия ни спретнаха в събота пичовете (и мацките 🙂 ) от Merudia и Oratnitza. Е, естествено и High Roll, добра BASS вечер се получи (бяхме и на Bass Retrospection Vol.4, където си досцепихме кофите от бас, разбира се). И докато “Мерудия” бе щипката мента в мохитото, подправката за ценители и естети, „Оратница“ ни потопи надълбоко и органично в нашите корени. Music for music lovers! От екипа на DJambore.com сме горди, че в БГ се прави такава музика и се радваме, че споделихме момента с всички в голямата зала на „Mixtape 5“ вчера. Поздрави и до нови срещи, приятели 😉

 

Алегз: Два-три часа преди лайфа, на страницата на събитието се появи и line up-a. Според него клубът трябваше да отвори врати в 21:00, да си влезем спокойно, без досадни опашки, да вземем биричка или нещо по, да намерим удобно местенце в залата и лека-полека програмата да ни завладее… Не. Mixtape започна да пропуска хора не по-рано от 22, разбира се, бяха се насъбрали доста хора и това предизвика забавяне с влизането ни.

От лаф на лаф вече бяхме вътре с бира в ръка и поклащахме телата си в ритъма на музиката, която струеше от първите изпълнители на сцената – The Groovin’ Pipers. Бяха удивителни! Участието им приключи с едно много разгряващо/подгряващо право хоро. При това изпълнение вече наистина осъзнах, че сме на празник. На 18-тия общ рожден ден на Мерудия (10 г.) и Оратница (8 г.) HAPPY BASSDAY! <3

Ето, че дойде време към гозбата да се прибави и щипка Мерудия. Хо-хо с нетърпение очаквах този момент! <3 За никого не е тайна колко много обичам тази група. Те са това, което хип хопът никога не може да ми даде. Те правят деня по-светъл, нощта по-топла, човека по-миролюбив, обичащ… Те правят любов, до която, за съжаление, рядко имаме възможност да се докоснем…

Много се натъжих, че не видях Ралица на сцената… Спомням си още лятото на 2015 г., когато за първи път бях на лайф на Мерудия в бар Брзкрай, Градина, там забелязах, че момичето, което пее не е това от клиповете. На следващото лято в Маймунарника се натъкнах на лайф на любимците. Ралица беше там. И това беше най-най-най-любовният им концерт. 2017 година, Спутник, промо на клипа към „Когато съм себе си“, тук липсваше Ралица. Та, беше ми много интересно да видя КОЙ ще пее с Мерудия тази вечер. Еми не, не беше Ралица, а същата девойка от Спутник. Леко се разочаровах, признавам… Но разочарованието ми бързо отстъпи място на удивлението. Тя, Ася, се справяше блестящо! Да, смешно е, да я поздравявам за това, което така или иначе трябва да прави, но тази вечер тя най-сетне показа, че може! Че това е нейното място. Браво, Ася! 🙂 Мерудийка изпълниха повечето от прекрасните си песни, до края призоваваха към тях да се присъедини и NRJ D, но него май го нямаше… Жалко. O well, с него или без Мерудия бяха страхотни. Очаквам следващото им овкусяване на софийска сцена.

Почивка. Фасче. Нова бира. Лафче. Циркче…

ЦИРКЧЕ! Дааа. „Рожден ден без шоу няма.“ В паузата между Мерудия и Оратница успяхме да се насладим на уникалните умения на младите циркови артисти от Цирк де ла Люлин / Cirque de la LyuLin. Станахме свидетели на жонглиране с огън. Дано да има снимки, защото това е неописуемо. Всъщност и да има, магията няма да е същата като тази в клуба…

И докато още бяхме захласнати по огнените кръгове, на сцената вече бяха заели местата си ОРАТНИЦА! <3 Ах, каквото и да кажа за тях, за изпълнението им.. ще бъде малко, незначително, недостатъчно… Всичко от шоуто с огнените топки до края на вечерта ми се струва като един момент на пренасяне в друго измерение или на явление, което те изкарва извън кожата ти, извън тялото ти и душата ти се рее из въздушните пространства, извън всякакви граници… Просто телата ни си бяха там. В редички. С лице към сцената. Но душите ни плуваха в пространството… Невероятно. Уникално. Слушах ги и си мислех, какви сме късметлии, че ги има. Че изобщо има млади хора, които все още се занимават с фолклор и че го представят по този специален начин… МАГИЯ.

Това се казва край на седмица. Искам всяка седмица да е така. Чувствах се страхотно. Цяла седмица нерви, тичане наляво, надясно и за награда – Мерудия и Оратница. Леле, била съм доста послушна за да получа нещо тоооолкова голямо и незабравимо. Спомените от този концерт ще ме греят дълго. Но не, това не означава, че ако другата седмица се очаква същото, няма да отида. Всичко е хубаво в умерени количества, но от този коктейл насита и вреда НЯ-МА!

Поздрави и друг път да не ви се налага да четете за Мерудия и Оратница, искам да ви видя там! Не са за изпускане!

А от нас, пожелания за много успехи и още много съвместни рождени дни! Обичаме ви!

снимка High Roll: Nina Stoichkova