Нови дати за концертите от „Европейски музикален фестивал“ 2020 в София

Нови дати за концертите от „Европейски музикален фестивал“ 2020 в София

Вече са известни новите дати за повечето концерти от програмата на „Европейски музикален фестивал” 2020, отложен заради строгите мерки против разпространението на коронавируса на територията на страната. Поради усложнената ситуация и преместването на огромен брой събития, фестивалът ще протече в рамките на значително по-голям период от обичайното и някои от проявите се изместват за края на юни, а друга част – за есента. 

Форумът трябваше да бъде открит официално на 25 март в зала „България” с концерта „Людмил Ангелов свири Шопен”, като сега събитието се премества на 30 юни т.г. В програмата са включени Вариации „Là ci darem la mano“, Краковяк оп. 14 и Втория клавирен концерт на Шопен. Това е първата част от интеграла с всички оркестрови произведения на Шопен, който забележителният пианист Людмил Ангелов ще представи с Оркестъра на Класик ФМ радио. Няколко месеца по-късно – на 24 ноември ще се състои вторият концерт от поредицата, когато публиката ще чуе Фантазия върху полски теми оп. 13, Анданте спианато и голям брилянтен полонез оп. 22 и Концерт за пиано и оркестър №1.  Залата и началният час на двата концерта се запазват, а всички билети важат без заверка. 

Друго ключово събитие от фестивала – концертът на знаменития израелски цигулков виртуоз Шломо Минц, е отложен също за есента. Музикантът потвърди датата 11 октомври, когато той ще гостува у нас като солист и диригент на Софийската филхармония с творби от Менделсон, Моцарт и Брамс. Ден по-късно – на 12 октомври Минц ще има майсторски клас с млади български цигулари от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” – събитие, което  трябваше да се състои на 19 март. 

На 20 октомври, вместо на 8 април в зала „България” ще се състои мултимедийният концерт „Кино и класика” с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригент Максим Ешкенази. Солистите са Мила Георгиева (цигулка) и Георги Черкин (пиано), а притежателите на билети могат да ги използват за новата дата без допълнителна заверка.  

В процес на договаряне са все още гостуванията на мултинационалния ансамбъл Barcelona Gipsy balKan Orchestra от Испания, който беше предвиден за 9 април и на феноменалния фадо изпълнител от Португалия Рикардо Рибейро, с обявена дата 12 май. За оперната постановка „Тайният брак“ и детския концерт „Моцарт и Бетовен” също се търсят нови дати, които ще бъдат обявени допълнително.  Събитието за широка публика „Европа танцува” и церемонията „Златно перо”, предвидени за 20 май, вероятно ще се състоят в дните между 17 и 22 септември