НИКОЛАЙ КИРОВ (DIFFEREND): БЪЛГАРСКИ АРТИСТИ ПРОГРЕСИРАТ НАРАВНО С КОЛЕГИТЕ СИ ОТ СВЕТОВНАТА СЦЕНА

НИКОЛАЙ КИРОВ (DIFFEREND): БЪЛГАРСКИ АРТИСТИ ПРОГРЕСИРАТ НАРАВНО С КОЛЕГИТЕ СИ ОТ СВЕТОВНАТА СЦЕНА

Загледани към предстоящото във възлюбения месец, нямаше как да пропуснем да си наврем носа в концепцията на събитията DifferenD. И намерихме човекът, който най-добре може да задоволи любопитството ни и да сподели защо точно Nusha и T78 ще бъдат в Koncept Space на 11 февруариНиколай Киров.

Александър: Здравей, можеш ли да се представиш с три думи и да споделиш три трака, които са оказали най-силно влияние върху теб?

Николай Киров: Музика, уикенд и дюнерче…

Adam Beyer, Ida Engberg – Unanswered Question (Julian Jeweil Remix)
The Prodigy – No Good
Pendulum –  Blood Sugar

Разкажи ни повече за организацията DifferenD – как се зароди идеята, кои са основните движещи лица?

DifferenD се роди от нуждата за платформа, чрез която може свободно да създаваме нови различни събития, без наличието на стриктен график и стреса да се опитваш постоянно да останеш релевантен на бълграската сцена. През годините сме правили разнообразни концепции, били сме домакини на изявени български и чуждестрани артисти в сферата на музиката, изкуството, спорта, автомобилизма и храната. Екипът ни наистина е изключтилено малък, а основни действащи сме аз и моят добър приятел Ивайло Данаилов.

А от кога се занимаваш професионално с музика? Как започна всичко?

Музиката винаги е била неразделна част от мен. Със събития започнах да се занимавам преди около 10 години, а като диджей и продуцент се подвизавам вече над 5.

И какво се промени в сцената у нас през последните години в твоите очи? Как виждаш развитието ѝ в близките години?

Сцената се промени ужасно много покрай пандемията, публиката тотално се смени за последните две години, за добро или лошо. Генерално виждам само позитивно развитие в България, има доста нови организации и брандове, които работят на световно ниво и успяват да вкарат така нужната глътка свеж въздух в родната сцена. Радвам се и да видя, че много български артисти прогресират наравно с колегите си от останалата част от света и точно тези хора успяхме да създадем едно community, което ни позволява да работим и прогресираме заедно.

На 11-ти февруари посрещаме Nusha и T78 в Koncept Space. Какво ви впечатли в гостите (Nusha и T78), защо се спряхте на тях? На кого искаш да благодариш за осъществяването на този ивент?

Събитието с тях вече се отлага близо две години заради пандемията. Спряхме се на артистите, защото виждаме, че публиката проявява силен интерес към тях. Комбинацията от двамата е ексклузивна и е вероятно да ги чуем в специален back 2 back set, нещо което се случва изклютелно рядко. Събитието осъществяваме с подкрепата на Modular Agency, това е агенцията на артистите за България (и не само). Мога да се похваля, че скоро официално ставам част от roster-a на агенцията и те ще се грижат за букингите ми.

Какво да очакваме на партито в Koncept Space (DifferenD pres. Nusha / T78 / Nikolay Kirov)? Защо да не го пропускаме?

Сигурен съм, че публиката ни вече е наясно защо да не го пропуска! Румънският ураган Нуша направи няколко дости силни партита по черноморието последните години, а в София не е имала участие вече над 4 години. Това, в комбинация с другия любимец на феновете ни – Т78, само по себе си е гаранция за силно парти.

А какво ново да очакваме от теб, над какво работиш в момента?

В деня на партито излиза и дебютният ми релийз за легендарния берлински лейбъл OFF Recodingsлейбъл с издания от гиганти в електронната музика като Charlotte De Witte, Cari Lekebusch, Indira Paganotto, Luca Agnelli, Andre Crom и много други. Малко по-късно през годината се завръщам с издания за Set About и EXE Audio, два силно проспериращи на светновната сцена лейбъла, но дет‘ се вика – stay tuned. 

Къде можем да те срещнем след партито? 

Извън вкъщи може да ме срещнете на следващото ми участие през март, а именно – Set About Sofia. Заедно с Metodi Hristov, Gallya, Peppou и нашите гости Giorgia Anguili, Julian Jeweil, Egbert и Secret Cinema ще се подвизаваме под покрива на напълно футуристично преобразения Интер Експро Център. С колегите от екипа сме подготвили нещо смело и иновативно – от артистите, през сцената до custom-made светлинното шоу. Смеем да твърдим, че нещата, които ще видите в залата, се случват за пръв път на българската сцена. В края на март месец предстои дебютът ми в Испания, последван от участия във Франция, Германия, Словения и Бъглария.