Набуко и божествените превъплъщения

Набуко

Набуко и божествените превъплъщения

В една вечер се стовари целият безумен драматизъм на една любима за просветените в музиката на Верди опера – Набуко. Божествените превъплъщения бяха очаквани заради състава, който пресъздаваше музика пред сцената (оркестърът начело с Маестро Найден Тодоров) и на нея – Габриела Мориджи като Абигайл, Силке Хартщанг като Фенена и Марцио Джоси в ролята на Набуко.

Nabucco

Премиерата на Набуко се състои на 9 март 1842 в Ла Скала и минава с триумфален успех. На спектакъла присъства и Доницети, който възкликва: „Та той е истински гений!“. Слушайки операта в НДК, си помислих същото…

Сюжетната линия на Набуко се изниза изключително бързо пред смаяния ми поглед и слух. Отдавна не ми се беше случвало оперно преживяване да ми се стори токова кратко, но пък затова да ме държи омаян за дълго.

Историята в Набуко се разделя на 4 действия, изпълнени с обрати и залагащи на постоянството в единицата. Напрегнатата стихийност на операта се гради върху еднолични, силни образи – една сестра, една робиня, един цар, един жрец, един храм, един принц и един народ. Въпросният народ изпълни със сила всички в зала 1 на НДК заради красотата на думите и звуците във Va pensiero, sull’ali dorate. Но не само той накара наежилите сетива си съвсем да настръхнат. Другите единици също показаха завиден индивидуализъм и характер, който заради обичта (независимо дали обектът й е любовник или дъщеря) човек може да изневери дори на най-ценното си – вярата. Така музиката на Набуко възвисява любовта над вярата, но едновременно с това търси божественото в пормяната, разкаянието, прошката.

Имената на единиците също не са подбрани случайно. Абигейл означава „Моят Бог е радост„, Фенена – име без история и герои, приложимо както за една, така и за друга вяра… Навуходоносор е име от халдейски произход, което означава „Бог защитава царуването ми„, а Измаил се тълкува със значение „Бог ще чуе„.

Всеки с името и съдбата си. А Верди с безсмъртието си продължава да се превъплъщава божественото в певци и музиканти, за да могат повече простосмъртни да се вслушат в непоколебимостта на музиката. Отвъд векове и нрави.