Когато класическата музика достигне до хората

Musicians in MALL

Когато класическата музика достигне до хората

С нетрадиционна музикална проява бе представен вчера четвъртият сезон на цикъла от концерти Музиката на Америка, организиран от „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”.

Посетителите на мол Paradise Center бяха изненадани в съботния следобед от енергичния ритъм на тъпани. Група от 6 млади музиканти от класа по ударни инструменти в Националното музикално училище „Л. Пипков” започнаха това необичайно представяне. Пиесата, която те изпълниха е създадена специално за тях от Стоян Янкулов – Стунджи. След като посетителите бяха вече заинтригувани, на импровизираната сцена се появиха големите български джазмени Ангел Заберски в нетрадиционното амплоа на акордеонист, а също Стунджи и Мишо Йосифов брас ансамбъл. С популярния американски спиричуъл When the Saints Go Marching In («Когато светците маршируват»), те показаха импровизационно майсторство и събраха възторжените аплодисментите на посетителите. Вместо традиционната пресконференция, организаторите на цикъла избраха по-краткия път до аудиторията, показвайки на широк кръг от зрители онова, което ги очаква на концерта. Проектът «Музиката на Америка»  е пример за това, как висококачествената класическа музика, представена атрактивно за публиката, се радва на пълни концертни зали.

Цикълът „Музиката на Америка“ през този сезон се състои от 6 концерта, в които ще участва Оркестърът на Класик ФМ радио. Първият е на 18 октомври с  музикална програма от горещи филмови хитове. Вече четвърта година поред, само в „Музиката на Америка“ любителите на киното могат да чуят най-хубавите партитури за големия екран, изпълнени на живо от голям симфоничен оркестър и хор. Специални гости на оркестъра в първия концерт ще бъдат Ангел Заберски и Мишо Йосифов. Те ще  участват и във финалният концерт от поредицата през м. март 2014г., наречен  Symphony – Jazz. Други акценти в програмата от тази година са концертите с участието на американските звезди Пинкас Цукерман, Аманда Форсайт и Вадим Глузман. Привличането на най-големите световни майстори на класическата музика също е «запазена марка» на цикъла. Всички помнят уникалния концерт на цигуларя Джошуа Бел, който плени сърцата на българските меломани през м. февруари 2013г.

Абонаментни карти и билети за „Музиката на Америка“ се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ от понеделник до петък между 9:30–13:30 ч. и 15:00–19:00 ч., както и онлайн на: www.ticketsbg.com

 

Forrest Gump Theme by Alan Silvestri
[media link=http://www.youtube.com/watch?v=FcOt6mfjxeA]