Moonlight Breakfast: Достъпът до качествена музика не зависи от радиото и телевизията

Moonlight Breakfast: Достъпът до качествена музика не зависи от радиото и телевизията

Когато ми писне да се задълбочавам в смисъла и истината, и живота, има няколко банди, които ме изкарват от временното затъмнение. Една от тях е Moonlight Breakfast.

Сещам за първия им лайв в София и писанията на Андрей: „В интерес на истината ми харесаха на запис. Напомнят ми за Koop и бегло за Thievery Corporation периода ми.“ А пък на мен разговорът с Christie (нежнотията в групата) ми оставя послевкус на изпито на екс фрапе в горещо утро някъде около Вама Веке… Отпий и (о)питай MoonLight Breakfast!

anna: Здрасти от DJambore.com. Много сте ми любими в това да смесвате jazz, swing и какво ли не. Та, затова и толкова се зарадвах, когато разбрах, че пак ще ви гледам на живо в София, този път в Терминал 1. Какво се промени от посещението ви тук преди повече от 2 години?

Christie, Moonlight BreakfastЗдрасти, нямаме търпение да забием пак в София. През февруари 2015 г. имах здравословен проблем и бяхме на косъм да отменим концерта. В крайна сметка не го направихме и стана страхотен лайв! Публиката беше невероятна! Междувременно издадохме втория си албум “Time”, който ще ви представим на 27 май…

Много е як албумът! Той отново е с песни изцяло на английски. Защо не пеете и на родния румънски?

Идва ми отвътре да пея на английски. Много по-лесно е хората да „закачат“ думите към музиката, когато разбират посланието…

Така е, а вие вече сте популярни в цяла Европа. Кои са румънските банди, които харесваш? А кой е най-популярният стил в Румъния?

Сред любимите ми групи е Golan. Членовете на бандата са трима румънци, които смесват хаус, ню диско, хаус и електроника. Не мога да кажа кой е най-популярният жанр в страната. Ако той се определя от нещата, които се въртят по телевизията и радиото, то цари мейнстримът, който се слуша навсякъде. Вече има толкова платформи, които ти позволяват да отсяваш хубавата музика, че изобщо достъпът ти до качествен продукт не зависи от радиото и телевизията.

Добре, че е така. Лично аз често намирам и качествена нова музика и по време на фестивали. Кой от румънските големи фестове ти е най на сърце?

Любимият ми се провежда в близост до Букурещ – Summer Well. Всяка година line up-ът е изключително добър и се събират яки хора.

Кога се композира по-добре – преди или след закуска?

Причината да се наречем Moonlight Breakfast е, че създавахме музика, чак когато нашият син (Bazooka е баща му) си беше легнал. Знаеш как е при музикантите, имаме много объркана схема на работа. Закуската винаги е по различно време. Може да е в 09:00 или 14:00, в 22:00 или 04:00… В момента тече турнето ни и един ден сме в Румъния, друг в Германия, Словакия, Чехия, Австрия и т.н. Така, между пътуванията, репетициите и концертите, използваме всяко свободно време, за да се наспим… и да закусим. 🙂

Относно най-доброто време за композиране – правим музика нон-стоп: вкъщи, в студиото, в колата, в самолета… Често записваме и издаваме парчета, докато пътуваме.

Това означава ли, че вдъхновение дебне отвсякъде?

Да, точно така, вдъхновяваме се от всичко, което ни заобикаля.

Bazooka е супер име… Откъде идва този прякор?

Bazooka е „кръстен“ на дъвките Bazooka, още докато свиреше в известната рок банда OCS.

Ясно… И последно, срещу какво би крещяла?

Предпочитам да крещя за, а не срещу нещо! И Moonlight Breakfast постоянно го прави. Вика хубавото време, приятната емоция и моментното добро настроение. 🙂

Закусваме на 27 май от 22:00 ч. в club Terminal 1 с Moonlight Breakfast.