МОМЧИЛ: С ДОНИ НИ СЪБРА ОТНОВО ПРИЯТЕЛСТВОТО

МОМЧИЛ: С ДОНИ НИ СЪБРА ОТНОВО ПРИЯТЕЛСТВОТО

Новината за събирането на Дони и Момчил на една сцена, тази на Spice Music Festival 21, предизвика носталгия по разтопяването на ледовете между преди-то на 90-те и сега-то на 20-те години на 21 в. Ето защо бързо се добрахме до Момчил Колев, с надеждата да разберем какви са днешните му въжделения, точно преди да превключи на морска 90-арска вълна в Бургас.

Момчил със сина си Калоян

злодей: Здравей, Момчил. Какво ви накара да се съберете след близо 20 години за един концерт с Дони? Защо точно по време на SPICE Music Festival? 

Момчил Колев: SPICE Music Festival отправи покана за концерт в рамките на фестивала. Решихме, че е време да направим нещо заедно след толкова години и това беше добър повод да действаме. Това, което ни събра отново е нашето приятелство.

Коя е песента, която продължаваш да изпълняваш с най-голямо удоволствие? Коя е любимата ти песен на „Дони и Момчил“, „Клас“, „Медикус“, „Швепс“…

Една от любимите ми песни, която обичам да изпълнявам е „Снежен сън”, която влезе и в „Албумът” на Дони и Момчил и във „Векът на любовта” на Медикус. „Последен танц” на група Клас е песента, която изпълнявам с голямо вълнение. От годините на Швепс – „Бяла, мраморно студена”, която все още дори няма запис.

По каква музика се увличаш в момента? Кои са съвременните артисти, които следиш/слушаш?

Много харесвам Muse, Hurts, Keane, The Killers и други групи в този стил. Открих невероятна музика, благодарение на интернет радиата от целия свят; на моята дъщеря Мария, която е голям меломан и на сина ми Калоян. Той се занимава професионално с музика.

Момчил със семейството си

Калоян продължава ли да е DJ? Разкажи, моля те, за музикалните черти на всеки член от семейството?

Калоян е изключителен DJ, с невероятен усет и музикална култура. За съжаление не се занимава активно с това от 3 години. Тази година завърши специалност „Музикални мултимедии и тонрежисура” в СУ „Климент Охридски“, работим в тандем по много песни като „Събота” на Стенли, „Кутийка за спомени” на незабравимата Татяна Лолова, „Роднина на дъжда” и „Пътник без билет” на актьора Добрин Досев, „Истина” на Мариана Попова, „Съдби” на Миро и Койна Русева, няколко песни на Ирина Флорин и София Георгиева, предстоят и много премиери до края на годината. Той създава и свои проекти в електронната музика, работи по световни подкасти с авторска музика. Много талантлив е, отговорен към качеството и естетиката във всичко, с което се ангажира.

Мария работи в съвсем различна бизнес индустрия, но музиката е важна част от ежедневието ѝ. Намира и слуша изключителна музика в почти всички стилове – инди, алтърнатив, трип хоп, поп. Почти всеки ден споделяме нови песни и цели компилации в музикалните платформи.

Съпругата ми е заклет ню уейв с любима група Depeche Mode, но има богата музикална култура и харесва и слуша музика от цял свят – от класика, джаз, поп, рок, алтърнатив до мантри, фадо, салса, танго. Обича да танцува, помни текстове и си припява на четири езика.

Изумително е огромното, необятно количество музика, което се ражда от творците по света и изисква време и внимание да се уважи. За нашето семейство музиката е като дишането.

А ще дишате ли на една сцена с група „Клас“?

С група Клас готвим два албума, единият се надяваме да е готов скоро и ще се радваме да ги представим на концерт скоро. В момента концертирам във формат „Коцето-Калки и приятели” – представяме само авторски песни. В последните две години работя с продуцента Игор Марковски по проекта „Пеещи артисти” като композитор и аранжор, заедно със сина ми. Идеята е този проект да бъде представен също в концертен формат.

Дано се осъществи! Ако можеше да промениш нещо в живота си досега, кое би било то?

Не бих променил нищо, наистина. Всяко събитие или решение е имало смисъл.

След като през 90-те години каза „Не на страха“, сега на какво казваш „НЕ“? 

Казвам не” на всичко, което спира страната ни да просперира. Надявам се, че младите поколения ще вложат енергия и ще променят нещата по-бързо с помощта на новите технологии, знание, морал, визионерство, чисти намерения.

Можеш ли да дадеш някакъв съвет на ентусиастите, които искат да се занимават с музика в България?

Задължително да обичат това, което правят. Задължително да се вълнуват от музиката, защото само това има значение да достигнат пътя до нея.