Mighty Sounds. Предразсъдъците заличени с пънк музика от цял свят.

Mighty Sounds. Предразсъдъците заличени с пънк музика от цял свят.

Исках да отида на Mighty Sounds отдавна. Още откогато преди години пътувах на автостоп с един приятел и той ми каза, че ще ходи като доброволец на фестивала, за да може да слуша пънк и ска музика от цял свят на живо. Оттогава си мечтая да попадна там, но все не се получаваше, дали защото нямах време или си мислех, че не ми е мястото точно в центъра на погото. Обаче се оказа, че бесните пънкари и хардкор фенове са много по-миролюбиви, отколкото си мислех. Когато някой паднеше, всички се се втурваха да го вдигнат, а когато някой летеше във въздуха – всички го пазеха да не падне. Липсата на агресия и нерви ме зашемети и изтри всичките ми предразсъдъци и страх.

Още снимки тук, а видеа – ето там.

Ден 1. Rocky Leon изглежда все едно бандата му го е напуснала и го е оставала сам на сцената с китарата му, но вместо да се натъжи, той взима още по-малка китара и продължава да свири, пропагандирайки спокойствие – никой да не се сдухва от лошите новини по телевизията, защото именно това е целта на медиите, да те държат в страх и да те манипулират.

На главната сцена вече забиват H2O.  Вокалистът е много горд от сина си, който излиза да изсвирят заедно едно парче заедно, акомпанирайки му на барабани. Американската група подгрява публиката подобаващо, за да отстъпи място на Dubioza Kolektiv.

Групата излиза на сцената с неподражаемия си стил и ме зашлевява с еуфорията си. Момчетата си говорят с публиката на „ти”, като пропагандират безплатното сваляне на музиката им в Pirates Bay, защото знаят, че това, от което печелят е любовта на публиката по време на концертите на живо.  Вокалът призовава публиката да се раздели на две, след което с мощен вик ги подканва да се обедният, защото когато има хубава музика, всички се забавляват заедно независимо от културните си различия.

След мощно презареждане с балкански ска/пънк се отдаваме на чешки хардкор със Skywalker, последвани от пънк/ска изпълнение чак от Бали, Индонезия с The Hydrant. Момчетата на сцената сякаш се забавляват дори повече от публиката като си правят множество селфита и видео клипове за спомен от страхотната първа вечер на Mighty Sounds – фестивалът на летище Tabor. Организаторите са се погрижили за punk/ska/reggae музика на живо от всички краища на света.

Срещаме българи в публиката и продължаваме да куфеем с чешката ска/реге банда Fast Food Orchestra, които закриват на главната сцена първата вечер на Mighty Sounds 2017. Baby и Abracadabra държат публиката на крак до сутринта, преди всички да се легнат по палатките и да завали ситният дъжд и да разхлади атмосферата преди втората вечер от фестивала.

Ден 2. Дъждът спира, а хората на фестивала стават все по-шарени и цветни с рокли на точки, завъртяни прически и пънкарски гребени. Нахлузваме перуките на клоуни и се озоваваме пред сцената, където забиват The Adicts. Замаскиран с белия си грим на клоун, вокалът на групата увлича публиката в бясна пого въртележка, която ни изстрелва буквално пред Jameson сцената.  Там мелето е подобаващо добре с All For Nothing и една от малкото жени вокалистки на хард групи на фестивала Mighty Sounds 2017.

Опиваме се да се доберем до главната сцена, за да сме front of stage на Gogol Bordello, но музиката на The Bar Stool Preachers ни приканва към Monster сцената. Отскачаме да презаредим с традиционна чешка манджа „koleno” . Докато се усетим и Gogol Bordello вече са започнали да забиват с цигулки, тъпани и акордеони. Само след няколко парчета, вокалът вече е яхнал единия тъпан върху ръцете на публиката.

Огладнявам отново и нагъвам чешка мекица с кетчуп и кашкавал, но не за дълго, защото предпочитам да се храня с емоции. Огнено шоу връхлита фестивала. Зад грима на артистите, жонглиращи с огъня, се появява усмивка, а аз под ритъма на барабаните се отправям към главната сцена, за да се срещна с Jaya The Cat и „Here come the drums”.

Сцените утихват след 2:00 през нощта, но не и фестивалът. DJ-ите не спят, както и хората в палатките. Кулата на летището в Tabor не съобщи за нито един кацащ самолет, а само за излитащи към утрото пънкари, които посрещнаха изгрева в неделя сутрин на Mighty Sounds.

Ден 3. Неделя. Някои от хората от фестивала започват да се разотиват, но не и DJambore.com пратениците. Оставаме, за да ви предадем цялата емоция от фестивала. До ушите ми достигат испански думи и на сцената изкачат мексиканците от Acidez. Със сигурност ще попаднем в ада след това адски добро и зареждащо изпълнение, но няма да е тази вечер, защото първо трябва да чуем The Dead President от Русия и Agnostic Front.

Публиката на Agnostic Front направо откачи. Групата подкани всички с думите „Everybody make a circle!” и се започна погото в средата на тълпата. Фотографите бяха по-заети да снимат колоритната публиката, отколкото групата, а охранителите с усмивка пазеха летящите във въздуха хора да не изпаднат пред сцената.

След като реших, че може би всичко е свършило се отправих към Black Coffee Acoustic Stage с идеята да поотморя, тъй като там обикновено групите небрежно си свиреха, а публиката седеше на тревата. Поседнах и аз, но не за дълго. Чехите от The Circus Brothers не мислиха да оставят гостите на фестивала да седят и скоро всички бяха на крака под балкански песни, като Калашников и Буба Мара.

Динозавърът, който беше талисмана на фестивала, закри 13-тото издание на Mighty Sounds от главната сцена. Тъкмо си мислех да го щракна с фотоапарата, но той ме изпревари и се съблече чисто гол и излезе от сцената, помитайки униформата и предразсъдъците на всички…