МАЕСТРО ПАТРИКОВ: ПРЕДСТАВЯМЕ МУЗИКАЛНИЯ ХИТ НА 18 В. „ДОН ЖУАН“ КАТО СЪВРЕМЕННА СУПЕРПРОДУКЦИЯ

МАЕСТРО ПАТРИКОВ: ПРЕДСТАВЯМЕ МУЗИКАЛНИЯ ХИТ НА 18 В. „ДОН ЖУАН“ КАТО СЪВРЕМЕННА СУПЕРПРОДУКЦИЯ

Как се е променил Дон Жуан за три века? Защо музиката на Моцарт преодолява 3D измерения? Трагична или комична е съдбата на вечния любовник? За да откриеш многозначните отговори на тези въпроси, присъствай на операта Дон Жуан“ на 15 юни в НДК. Подготви се подобаващо за слухово зрелищното приключение – надникни в „кухнята“ на операта с диригента маестро Георги Патриков…

anna: Здравейте, маестро Георги Патриков, говорили сме си през далечната 2015 г., но следим всяко събитие, до което диригентската ви палка се докосне, отблизо… И нямаше как да не скрием вълнението си от предстоящото представяне на вечната опера „Дон Жуан“ в зала 1 на НДК на 15 юни. Променил ли се е Дон Жуан през вековете? Каква е неговата 3D интерпретация?

Георги Патриков: Дон Жуан е винаги актуален образ както в изкуството, така и в живота. Неслучайно това име е нарицателно за мъж, който е отдаден на сладостите на живота, без да се интересува от последствията и емоциите, които оставя у другите. Но в изкуството персонажите са по-сложно изградени, многопластови. И наистина, когато се изразяват чрез музика и актьорска игра, личности като Дон Жуан притежават безгранични възможности да избират от богатата палитра от качества на своя персонаж. А нашата постановка е решена класически, но използва съвременни похвати, което ни дава възможност да потопим слушателите и зрителите в сюжета без техническите прекъсвания, които в операта и театъра са недостатък.

anna: Предстоящата постановка на „Дон Жуан“ е дело на великотърновския Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“ . Разкажете повече за екипа.

Георги Патриков: Екипът ни се получи наистина страхотен! След кастинга, който направихме през януари (явиха се певци, които бяха на много високо ниво), се оформи и нашето решение с кои точно изпълнители да реализираме тази постановка. Вокалното майсторство, характерните за всяка роля интерпретации и излъчването бяха основните неща, които ни водеха в избора на съставите.

И се получи така, че реализирахме това заглавие с певчески състав от почти целия Балкански полуостров, а и не само. Наред с утвърдените вече имена на Теодора Петрова, Пламен Кумпиков, Пламен Долапчиев, Миряна Калушкова, Добромир Момеков от българска страна се представят и много млади чудесни изпълнители – Никола Попов и Денис Бояджиев, Мария Славова и Димитрина Кечеджиева, Боян Савов, Виктор Кръстанов, Любо Байчински, Гергана Георгиева. Всеки от тях е великолепен певец. Тук ще отлича и най-новото попълнение в солистичния състав на нашия театър – Никола Иванов. Певец, който тепърва ще реализира огромния си потенциал и който ще чуете в ролята на самия Дон Жуан.

Огромно удоволствие е и участието на певци от Сърбия, Гърция и Италия. Това са Стеван Каранац в ролята на Дон Отавио – певец с много опит на сцената и с невероятно красив тембър. Невена Милошевич в ролята на Донна Елвира, Ани Фасеа в ролята на Церлина и невероятна млада певица Исидора Молес, която ще чуете в ролята на Донна Анна.

Десните ръце на режисьора и диригента по време на подготовката са пианистките Кристиана Абрашева и Росица Тарапанова. Не мога да не отлича, разбира се, работата на режисьора Петко Бонев и неговия екип от сценограф, балет майстор, художници и т.н. В постановката се съчетават класическият прочит, но и съвременно решение на представяне – технически и интерпретационно. Има какво да се види…

Всички ние съумяхме да изградим общност, която гледа в една посока. Това много ме радва. Оркестърът е на много високо ниво. Хорът и балетът също са страхотни. Поздравления за директора на театъра – г-н Васил Вълчев за организацията и създаването на изключително добра среда за работа.

anna: Явно този екип ще сътвори нещо истински впечатляващо на сцената! Как бихте описали операта на човек, който никога не я е слушал? С какво „Дон Жуан“ съблазнява дори съвременния слушател/зрител?

Георги Патриков: Ако го опиша със съвременни думи – филмовият и музикален хит на 18 век. Това наистина е било тогавашната суперпродукция. А онова, което прави операта още по-интересна, е актуалността ѝ и днес.

anna: Какво е най-голямото предизвикателство пред диригентите, които „водят“ прочутата опера от Моцарт?

Георги Патриков: Просто е много готино да дирижираш тази опера…

anna: Със сигурност е много готино и да се преживее. Благодаря за раздумката и успех!