Kukilla и Burner Greene от Astronaut KRU Soundsystem за музиката, сцената и химията

Kukilla и Burner Greene от Astronaut KRU Soundsystem за музиката, сцената и химията

Говорихме си с Kukilla (Lucian Vlad) и Burner Greene (Tudor Groza) от Astronaut KRU Soundsystem за музиката, сцената и химията (разбирай – между потребителите и продуцентите на музика – публика и музиканти) през годините, днес и се опитахме да прогнозираме несигурното и бъдеще. Интервюто е във връзка с предстоящото в събота в столичния клуб HUNT парти Be Electronic pres: Astronaut KRU SoundSystem (RO), на което двамата ще пускат заедно с Fall Monke и Sechnia-та [Be Electronic], Targy [HMSUМ М У У З З А А] и Jungle Alien [Macedonian Junglist Movement (MJM)/ (MK)], подкрепен от NRG_D.

Здрасти Lucian и Tudor, как сте, какво ново ви се случва тези дни?

Tudor (T): Здрасти, всичко е наред, мерси, все още се възстановяваме от партито миналия уикенд.
Lucian (L): Да… и аз съм така. Събираме сили за следващото парти. 🙂

Предполагам, че се готвите и с пълна сила за партито си в София тази събота. Преди това имате ли участия?

T: И още как! Готвим се подобаващо. 🙂
L: Саунд системата в клуба изглежда супер и съм сигурен, че ще свърши добра работа. На 24-ти март пък ще пускам след хардкор/метъл концерт – много яко, а? 🙂

KUKILLA

Чудно! А как започнахте проекта „Astronaut KRU SoundSystem“? Много време и ресурс ли ви отне създаването на колаборацията и докъде сте стигнали сега?

T: През 2007 пусках в един кофишоп в родния си град всеки петък. Скоро към мен се присъедини и Kuki, започнахме да прави партита заедно. Инвестирахме пари в саунд система и продължихме със събитията. Тогава, а и сега, отделяме много енергия и време в партитата. Много е динамично да се занимаваш с музика – никога не ти писва, ако си добър. 🙂 Днес е по-лесно и евтино да създадеш своя саунд система заради техническия напредък и интернет.

L: За мен това, което правя е като семеен бизнес. Усещам позитивната енергия, когато цялото крю сме заедно. Съставът ни 10 години след създаването ни е следния – 5 диджея/продуцента, 1 виджей, 1 художник и още около 10 дами и господа. 🙂 И преди, и сега си мисля, че няма как да правиш нещо стойностно, ако не си с точните хора – основата за добра саунд система.

Как изглеждаше сцената в края на 90-те и началото на 2000-та?

T: Тогава имаше  бум на електронна музика, тя беше нова и различна, всички я възприемаха с интерес. Светът избухна във вдъхновение и музикални експерименти…
L: Да, беше невероятно!

А как оценявате електронната сцена сега? А какво ще кажете за стиловете reggae, jungle, dub? Доближават ли се стилове електрониката и регето, създал ли се е нов хибрид?

T: Хм,днес електронната сцена е разделена на най-различни специфични стилове. Мисля, че от освободен бунтар тинейджър се е превърнала в тъп комерсиален чичка. За щастие все още има свежа музика, просто трябва да потърсите повече. Карибското влияние в музиката е много характерно в момента и хибриди се получават всякакви от ska/reggae/dub roots,. Съчетанията се възприемат по-лесно и достигат до повече хора.

Кое беше първо при вас – регето или електронната музика? Каква музика слушахте преди да създадете Astronaut KRU SoundSystem?

T: като малък първо слушах reggae, после бях много впечатлен от Kraftwerk. Израснах през 90-те и преминах през различни периоди – metal/punk/rock/electronica/idm. После през 2000-та започнах да се ориентирам към jungle/dnb и електронна музика.
L: От малък свиря на пиано. израснах в музикално семейство. Слушах много rock, metal, punk, после превключих на reggae ska и последно на електронна вълна – Photek, Orbital , Leftfield, Aphex Twin и др. Ще разберете как ми е повлиял всеки един стил през, който съм преминал. 🙂

Burner Greene

А какво мислите, че ще се случи с електронната сцена в бъдеще? Кой ще бъде най-популярния хибрид?

T: Шоуто ще продължи – техниката ще предложи много нови хибриди на публиките.
L: Сигурен съм, че ще се появяват още по-разнородни хибриди, но няма и да се забравят корените, първоизточниците на миксирания звук.

Какво предпочитате – да пускате на партита или да продуцирате?

T: Работим върху нова продукция, която се надяваме да покажем през лятото. Обожавам изпълненията на живо, но в бъдеще бих се отдал изцяло на продукцията.

L: С продуценството едва сега започвам. Първият ми ремикс е почти готов! Ще го чуете в събота.

Мислите ли, че е яко да сте от Балканите на фона на по-напредналите течения в музикалната сцена на запад? Това допривнася ли цвят в изявите ви?

T: Яко е да си от Балканите – носител си на смесени емоции, странни ситуации, които не престават да те учудват. Да живееш тук е абсурдно и това придава пиперлив вкус спрямо сцената на Запад. Връзката между традиционните инструменти на Балканите и електронната музика допринася за развитието на сцената и тук.

L: На Запад винаги се кефят, когато чуят балкански ритми, така че за тях това със сигурност дава „цвят“ на музиката. 🙂

Били ли сте в България преди, имате ли някакви очаквания за партито в събота?

T: Никога не съм бил в София и затова чакам с нетърпение. Show love!
L: През 2014 пусках на български „техновал“ и беше едно от най-яките преживявания, който съм имал. Сигурен съм, че и този път ще сме на една вълна с публиката.

Има ли още нещо за казване, искате ли да поздравите някого?

T: Ще се видим на дансинга. Big up за Стилян, Гергана, Николай, Филип и всички яки хора, с които още не съм се запознал
L: Благодаря на всички изброени и на цялото крю и всички приятели!

Благодаря за разговора! Ще се видим на партито!