Кукерстване по Благоевградски

Кукерстване по Благоевградски

Кукерският фестивал в Благоевград продължи само няколко часа, но успя да препълни площада с цветни хора, които надянаха маски, за да уплашат злото.

За кукерски фестивал в Перник всеки е чувал и може би посещавал..Но в благоевградските кукерски игри са просветени само жителите на града и съседните села. Фестивалът се провежда от сравнително скоро (от преди 5 години)и се организира по инициатива на общината.

кукериАз пък инициирам ходене до Благоевград, хващаме влака и се озоваваме там. Час преди началото на програмата по нищо не личи, че на площада ще се случи нещо необичайно. Само заградено с лента пространство, малка сцена, десетина полицаи и може би човешко същество от женски пол, с пола и покрито лице с шал загатват за скорошното започване на фестивала. Съществото закачливо протяга сурвачка през лентата, а полицаите му отговарят с размахване на палка. Съмнявам се за пола, тъй като по традиция в кукерските игри участват само мъже. Дори при наличие на женски роли в постановката, те се играят от мъже, облечени, като жени. Еманципацията е хубаво нещо. Сега все повече жени се обличат като кукери, когато „играят“ булки в носии и надяват космати костюми с множество големи хлопки и чанове на краста.

Фестивалът започва и трептящото мъжко и женско дрънчене подскача в ритъм с експлозията от звуци на тъпани, зурли, акордеони… понякога и от гайда. Цялата тази нехармонична, но приятна звънкост уморява злото и вдъхновява добротата у хората на площада… А най-злото, ако не се е уплашило достатъчно, побягва през девет планини в десета към Сибир и ще сънува дълго кошмари за космати кукери със страшни маски, въртящи се и обикалящи в несвяст.

кукер

Вече кукерите са много…Не остава зъл дух, който да не изфирясва при атака от кукерските групи от по 150 – 200 души всяка. Дяволите се капичват и разгромени се връщат в деветия кръг на ада, където си горят цяла година.

Персонажите „Звяра”, „Говежда” и „Пантоф” от кукерска група от кв. „Плажа” , Благоевград могат сега безгрижно да си живеят, като тъпи селяни –въпреки полицайките, които се опитват да ги вкарат в правия път. Участниците от този квартал са не само най-младата кукерска група, която се тресе във фестивала, но и най-интерестната. Въображението им е развихрено дотам, че подкарват кораба Радецки с пълна пара насред градския площад. Корабът пуфти с помощта на кюнец, вързан към трабант – механизм, който задвижва витлата.

Освен традиционните кукери с дългокосмести снаги, присъства и персонаж само с наметка от чаршаф. Кръвта му кипи и бълбука, въпреки студа. Еуфоричният ентусиазъм на всички присъстващи карат дори разбягващите се зли духове да се подсмихват радостно. Нали кукерите се гъбаркат със злото, за да може процесът на плашене да е забавен, за да ражда топлота…

И един безплатен съвет: Ако след бурните страсти на този или други спектакли в Благоевград ви щръкне косата посетете фризьорския стол на „Баба и Дедо”, бутан от кукерската група от благоевградския квартал номер 2. Докато ви правят студено изправяне, ще ви дадат и да си сръбнете от рома, за да пуснете лошите духове от бутилката… А как по-добре би ви тръгнала новата 2013 г.?