KOTTARASHKY: ЕКСПЕРИМЕНТИРАМ В НОВИ ПОСОКИ, ДАЛЕЧ ОТ BALKAN BEAT ВЪЛНАТА

KOTTARASHKY: ЕКСПЕРИМЕНТИРАМ В НОВИ ПОСОКИ, ДАЛЕЧ ОТ BALKAN BEAT ВЪЛНАТА

Докато кротко си чаках раздумката с Никола, в полезрението на DJambore.com попадна новината, че „култовата група Kottarashky & The Rain Dogs ще свири на официалното откриване на 28-ия София Филм Фест в Зала 1 на НДК на 13 март. “ Явно щях да си говоря с култов типаж, който…..

  • е архитект и неизменна част от софийския и синеморския ландшафт
  • има 4 албума и 1 клуб
  • е създал музиката за филма на Теодор Ушев „Сляпата Вайша“
  • е номиниран за човек на годината

Номиниран, печеливш или просто култов е Никола Груев?

 

anna: Здрасти, Никола. Музикалната ти фуга не знае граници над 15 години. Как от Opa Hey! се стигна до Dogs Out? Защо започна всичко, какво се промени? Къде си сега?

kottarashky: Всичко започна на шега, като хоби, в свободното време между чертането и другите дейности, съпътстващи архитектурната професия. След това дойде предложението от западния лейбъл, признанието от музикалната критика в Европа, турнетата в чужбина. Изглеждаше като сбъдната музикантска мечта, но тогава не си давах сметка колко е трудно да бъдеш част от този бизнес. Радвам се, че още съм в играта, но днес съм по-близо до там, откъдето започнах. Dogs Out може би открехва, че музикално тръгвам леко в друга посока. В момента работя по нов проект, който е твърде далеч от Balkan Beat вълната, експериментирам в нови посоки. И ще се радвам да извървя целия път отново, защото „не целта е цел, а Пътят“.

 

a: Освен през експерименти в нови посоки, пътят ти преминава и през промоутърство. Кои са най-любопитните музиканти, които си канил досега в България и как реши да ни зарадваш с концерт на 16 февруари на Subcarpati в Mixtape 5?

k: Всъщност с промоутърство се занимавам съвсем отскоро и не особено активно. Харесва ми да каня групи, с които ми е приятно да правя съвместни концерти, с които имаме допирни точки. Миналата година поканих Baba Zula, с които се срещаме в полето на „балканския психеделик“. Със Subcarpati ни свързва „ъндърграунд фолклора“. Изключително много ми харесва начинът, по който интерпретират фолклора. Subcarpati са много модерна и много самобитна банда, която прави запомнящо се шоу. Мисля, че трябва да е дори по-често част от културния ни афиш. Разстоянието от София до Букурещ е даже по-кратко от това до Варна.

a: Това третият концерт на Subcarpati ли ще е в България? Доколкото си спомням, са били на Каваци Beach Festival и в Терминал 1 през 2016 г. Мислиш ли, че на феновете тук групата е долипсвала?

k: Доколкото помня, това би трябвало да е петият им концерт на родна земя. Освен Каваци, имаха три участия в Терминал 1, последното, от които в далечната 2017-та. Седем години са много време и ми се струва, че моментът отдавна е назрял. Сигурен съм, че на тези, които са били на предните им участия, групата им е залипсвала, но има и цяло ново поколение, което още не е имало възможността да ги чуе на живо, понеже е нямало необходимата възраст да ходи на клуб. Музиката на Subcarpati е насочена основно към младите и мисля, че там е големият им потенциал да развият устойчива публика у нас.

 

 

a: Да, определно концертът ще запълни липси… През декември миналата година Subcarpati издадоха и албум, седми поред. Има ли промяна в тяхното звучене? 

k: Без да съм специалист по творчеството им, ми се струва, че групата много се е развила през последните години. Докато в началото бандата беше типична хип хоп формация, днес е много трудно да се определи стилистично. С времето все повече започнаха да експериментират със стилове като дъбстеп, трип хоп, дъб, че дори и рок елементи. Струва ми се, че днес в музиката на Subcarpati има много повече музикантски груув, в сравнение с началото. Това, което не се е променило е интелигентният прочит на фолклора, абсолютни майстори са в това отношение от създаванетоп си до днес. Също така трябва да добавим, че в наши дни Subcarpati са абсолютни мейнстрийм звезди в Румъния, докато в началото тръгнаха като ъндърграунд формация. И това не се дължи на някаква целенасочена маркетинг стратегия, а единствено на качествата на музиката им.

a: А ти ще ходиш ли по горещ ламаринен покрив по време на твоята подгрявка преди излизането на румънците на сцената?

k: За концерта на 16-ти съм подготвил един малко по-електронен и същевременно по-фолклорен вариант на Kottarashky. Отново ще е лайв, но по-близко стилистично до Subcarpati. Няма да издавам повече, понеже е хубаво, когато хората ходят на концерт, да се изненадват. Много изненади ще има на 16-ти. Разбира се, все положителни!

 

a: А кои са изпълнителите, с които мечтаеш да свириш и съответно искаш да поканиш тук?

k: Неизброими са и не са само в балканския жанр. Но в този бизнес, човек трябва да е много внимателен. Може да харесваш някоя банда много, но за да я поканиш е добре поне да си сигурен, че ще си избиеш разходите. Което невинаги е лесно. Също така е добре да си наясно със собствения си капацитет и да не поемаш по-голям залък от този, който можеш да преглътнеш. Така че от това да мечтаеш, до това да го осъществиш има сериозен път и каквото и да отговоря на този въпрос, ще е подвеждащо.

a: Освен музиката, имаш ли друг домашен любимец? Куче или котка?

k: Не, твърде съм разпилян, за да се грижа за домашен любимец. Но има една дворна котка, която с времето почти опитомих. И двамата обаче много държим на собствената си независимост и мисля, че успяхме да изградим перфектната връзка музикант – котка. За момента това ми е максимумът.