Константин: ОСМ е моето семейство

Константин: ОСМ е моето семейство

След броени дни, на 02.11.2018, празнуваме със зашеметяващо за ценителите на хип хопа-а парти, придружено от изложба, 10-ия рожден ден на OSM Clan.

По този повод с Константин Кръстев, познат ни като Kostura, главен мениджър в 0511, ще ви върнем в 2008, когато се е сформирал кланът, първите стъпки към 0511 Clothing. Говорим си за работилниците, които организират и още.. и още…

Прочете, за да не идете неподготвени на 10 YEARS OSMC! 🙂

Алегз: Алоха от DJambore! Още от предишния рожден ден на 0511 си ни обещал интервю. Моментът настъпи! 😀  За тези, които не са дотолкова запознати, би ли описал с няколко думи OSMC?

Константин: Only Style Matters Clan since 05.11.2008. Екип от 9 човека – 7 българи и 2-ма Холандци, които вече от 10 години рисуват заедно графити и развиват сцената по всякакъв начин. Освен това организираме и участваме в много хип хоп и дръм и бас проекти из цяла България.

А: Кога графити изкуството стана част от живота ти?

К: Преди 12 години, когато видях обложката на един рап албум с графити и реших, че е много яко и ще пробвам и аз да рисувам.

А: Как се запозна с другите – съоснователите на 0511?

К: Всички сме от един квартал – Левски Г и сме много добри приятели. Оттам и решихме да започнем да рисуваме заедно под едно име – ОСМ.

А: Всъщност идеята да създадете организацията твоя ли беше или някак си се зароди помежду ви?

К: Идеята за ОСМ беше взаимна и много спонтанна. Просто всички заедно решихме да рисуваме в един екип. Относно 0511 идеята беше моя и предложих на другите да започнем да използваме и друго име, което да е за нашите легални и комерсиални проекти. Това се случи преди 5 години, но реално 0511 и ОСМ са едно и също нещо, просто под различна форма.

А: Доколкото разбирам, 0511 идва от датата на създаването на клана, абревиатурата OSM има допълнително значение..?

К: Дам, точно така! 05.11 е датата на нашето създаване, но има и друга символика. Ако обърнеш първата единица огледално също пише О5М.

Иначе OSM има много значения – Още Си Малка, за да ги знаеш или Обичаме Сутрин Мекици. Това е в кръга на шегата. Но сме креативни и сме го ползвали и като Original Smokers Movement, Outrageous Sofia Members и много други. Това, което наистина е останало във времето е Only Style Matters.

А: От кои артисти смяташ, че се е повлиял стила ви?

К: При мен лично от по-старите Arsek & Erase, Anus One, Hombre, Mr Wany и цялото Love Letters Crew, MSK и Seventh Letter.  От по-новите Shane, Dater127, Fat Heat, Mr Zero, Rasko, Pant1 и много други.

А: Всъщност как бихте определили стила си?

К: При нас е смесица от много стилове, затова ни се получава толкова добре. При мен лично характери с ярки цветове и резки светлосенки.

А: Влизали ли сте в бийфове с други артисти/крюта?

К: Имали сме няколко бийфа, но момчетата бързо се отказаха, просто не са ни на нивото.

А: Някой осмелява ли се да ви кросва?

К: Не, защото се уважаваме и подкрепяме с всички на българската графити сцена. Не случайно на нашата изложба участват по-голямата част от тях.

На тези дето пишат ЦСКА, Левски и т.н. навсякъде, да им изсъхнат ръцете и където ги хванем много ще ги боли.

А: Колаборирали ли  сте се с други крюта или артисти? А бихте ли искали с някого конкретно?

К: Да, колаборирали сме или по-скоро сме рисували рамо до рамо с всички, които ще са на нашата изложба. Определено има много големи световни имена, с които бихме искали да рисуваме за в бъдеще, но и това ще се случи рано или късно.

А: През 2013 г., от албумите ви във ФБ, съдя, че е било първото ви по-официално събитие и от тогава до сега забелязваме зачестяване на подобни ивенти. Като гости ли се изявявате или участвате активно в организацията?

К: Ами организираме и участваме в много събития от доста преди 2013. Просто от тогава имаме фейсбук и отразяваме нещата, които ни се случват.

А: Година по-късно, 2014, намираме албум със зимни ОСМ шапки, а на 05.11.2015 вече сте с официален ЕКО бранд! Това част от първоначалната ви идея за организацията ли е или се появи впоследствие?

К: При нас всичко е спонтанно и не сме го планирали, просто съдбата ни е начертала пътя. Относно дрехите, това беше моя тийнейджърска мечта. Да имам собствен бранд за дрехи и затова започнах да се занимавам с това. Като първите ми опити бяха през 2014.

А: Кога се сдушихте с момчетата от 5 o’clocк?

К: Аз лично преди 2 години, когато се върнах от Америка, за да живея за постоянно в България. Тогава се запознах с тях, но връзката ни идва покрай нашият съосновател и добър приятел DJ Brigx/Rollback Rec.

А: Подкрепяте ли други артисти?

К: Разбира се! Подкрепяме всички талантливи хора, не само артисти, но и спортисти, танцьори, актьори, социални каузи и много други.

А: Приемате ли нови графити артисти в клана?

К: Да! Когато имат потенциал, допирни точки с нас и сходни мнения относно графитите и тяхното развитие.

А: Тук стигаме до работилниците, които са вече неизменна част от програмата в събитие, организирано от 0511. Любопитно ми е на вас някой показа ли ви „как се прави“ или вие сами се научихте?

К: На мен лично ми помагаха момчетата от крюто с повече опит в рисуването, но реално всичко опира до практика и експерименти.

А: За кого са подходящи работилниците ви? Какво можем да научим?

К: Работилниците ни са подходящи за всички възрасти от 5 нагоре до 60+. Може да научите много от историята на графитите, основни техники, принципи, правила, термини и много други, просто елате и ще видите и пробвате.

А: Освен в София, може да ви срещнем и на някои по-ъндър фестивали из цяла България и Европа! Кои са най-незабравимите моменти „на гости“? Колко надалеч е стигал тага ви? А в колко страни?

К: Най-незабравимото беше тази година в меката на най-големият графити фестивал в света – Meeting of Styles, Германия и по конкретно Wiesbaden, където всичко е започнало преди много години. Там срещнахме много артисти на извънземно ниво и наистина се мотивирахме да рисуваме още повече и още по-добре.

Като места сме рисували почти из цяла Европа, Америка и Азия.

А: Предстои ви отварянето на магазин…

К: Да, на 9.11 в 17:11. Елате на ул. Оборище 80, София.

А: Изглежда си доста зает около ОСМ, как го съчетаваш с личния си живот? Налага ли се да правиш жертви?

К: Аз лично вече не работя за никого освен за ОСМ и само от това се изхранвам и живея. Работя това, което обичам 24/7 и се чувствам много щастлив.

ОСМ е личният ми живот и семейство и обратното. Разбира се, че понякога се налага да се правят жертви, но всичко е в името на нашето развитие!

А: На 02.11. отбелязвате с ГРАНДИОЗНО събитие десетгодишнината от основаването на OSMC, как бихте обобщили изминалото време? Променила ли се е графити сцената в България от 2008 до сега? Ами в световен мащаб? Какво бихте казали/препоръчали на тези, които сега хващат спрея?

К: Много графити, пътувания, купони, запознанства, приключения!

Графити сцената в България е пораснала изключително много. Има невероятни артисти и много талантливи млади хора. Бъдещето се очертава много интригуващо.

В световен мащаб нещата са в пъти по-големи от тук и просто това, че хора като Banksy изкарват милиони от творбите си е достатъчно красноречиво докъде са стигнали графитите като съвременно изкуство.

За всички млади, пробвайте и ще видите за какво говорим.

А: Има ли нещо, което бихте искали да споделите? Какво предстои оттук нататък след 10-годишното ОСМ?

К: Обичаме всичките си приятели, семейство, фенове и хора, които ни подкрепят и са до нас. Ще се радваме да ви видим на 2.11 в City Stage, на 9.11 на ул. Оборище 80, и всяка година на 05.11 на различно място и с още по-големи и мащабни проекти, докато не покорим световната графити и стрийт сцена.

Много уважение и благодарим за интервюто!