Klockworks x Metropolis present Photon

Klockworks x Metropolis present Photon

Здравейте, приятели!

Миналата събота бяхме на едно парти, което София чакаше твърде дълго – Klockworks x Metropolis present Photon. Да, именно, легендарната концептуална поредица от партита Photon, която се случва за 7-ми път в световен мащаб и за първи път у нас. Привилегията да сме едва седмата избрана дестинация в света, в която се случва шоуто на PHOTON след издания в легендарни места, като Гасхоудер, Амстердам; Басиани, Грузия; Бергхайн, Берлин; Принтуъркс, Лондон; ММА, Мюнхен и Аутпут, Ню Йорк и само седмица след шоуто на Awakenings фестивала в Холандия, говори предостатъчно, нали? А сега – по темата:

Партито протече според следния timetable:
23.00 – 01.00 – NEWA
01.00 – 02.00 – Ø[PHASE] live
02.00 – 05.00 – RØDHÅD
05.00 – 09.00 – BEN KLOCK

Като за начало, искрено съжаляваме, че изтървахме сетовете на Newa и Ø [Phase], чухме, че сме пропуснали много (но… какво да се прави, busy парти програма – б.а.).

Пристигнахме тъкмо за сета на RØDHÅD с когото се запознахме по-обстойно на Exit Festival 2018 в Нови Сад, по-рано тази година. Естествено, срещнахме го за първи път някъде през 2016 на парти у нас, от което явно не помним много (кво да се прави, съдба – б.а.). Впечатление отново ни направи адски безкомпромисния сет на червенобрадия г ерманец – майстор на звуковата манипулация. След ивента някои само се надяваха сетът да бъде качен онлайн:

 

Та, каквото и да кажем за RØDHÅD, ще бъде малко. Не случайно именно той пуска час повече, поради смяната на времето, случайно съвпадаща с датата на ивента.

Някъде около 5 обаче, закономерно контролът над звука бе отдаден в ръцете на повелителя на часовниковите стрелки – Ben Klock, представящ лейбъла Klockworks, основният двигател зад аудио-визуалния шедьовър PHOTON.

За сета му феновете говорят сами:

За невярващите, на стената на ивента във фейсбук, има предостатъчно аудио-видео материали, които говорят сами за себе си – като например това видео или пък това видео от сета на Ben Klock.

Та, с други думи, избягвайки излишна многословност, ще споделим само, че партито беше нещо истински дълбоко, нещо много повече от поредното едно аудио-визуално преживяване. За последното няма как да не благодарим на съ-организаторите от METROPOLIS. Дано последните не спират да ни радват със събития от подобен мащаб и с такива артисти.

До следващото парти, приятели!

начална снимка: Александра Николова

 

 

Венелин Христов

Ако си стигнал до тук, няма как да не ти споделим и официалната Афтър версия от Metropolis:

8:17 мин. е нужно на слънчевата светлина да достигне до Земята

8:17 мин. ни бяха нужни да достигнем от Орлов мост до Интер Експо Център и по-конкретно зала 4. Часът е почти 23:30, събота вечер, а ние вече закъсняваме за едно от най-дългоочакваните събития в календара на столицата, а именно “Фотон”.

Всеки фен на твърдата електронна музика знае, че това е едно от събитията в живота, които не трябва да се пропускат. Изданието е седмо в поредицата, като българската публика бе най-многобройна от всички до момента.

Основателят на престижния лейбъл “Клокъуркс”, Бен Клок се обедини с титаните от Метрополис, за да ни поднесат зрелищно шоу, в което светлината и музиката са преплетени в едно неделимо цяло.

Пристигаме на входа, пред който огромна тълпа от усмихнати лица очаква да пристъпи в залата. Във въздуха се усещаше положителния заряд на хората, а от вътрешността се носеха плавни вибрации от вече започналия сет на Нева.

Скоростта, с която се движи фотонът, не зависи от неговата енергия, а от средата в която се движи

С влизането в залата пред нас се появи и сцената. От нея във всички посоки струяха снопове светлина, което създаваше впечатлението за космически кораб, който осветява своя път към космоса. Над главите на хората на равни отстояния с плавни пулсации премигваха лъчи, като сигнални светлини на писта за излитане.

Зад командния пулт на кораба бе хипнотизиращата Нева,която ни приканваше за пътешествие из Вселената. С всеки следващ
тон тя майсторски ни въведе във вечерта и началото на пътуването. Плавно и постепенно скоростта на пулсациите се засилваше, като със светлинна скорост се пренесохме на друго място в друго време. Всичко уж беше същото, но някак се усещаше различно.

Неусетно дойде моментът и за първата ни спирка, за да поемем към нова фаза на нашето приключение. С нулево напрежение Фейз ни накара да се движим в абсолютен синхрон.

Масата на фотона в покой е равна на нула. На практика обаче не съществуват фотони в покой

За един час той успя да накара сърцата ни да туптят в един и същи ритъм с музиката, която той създаваше на живо. (да се допълни)

Придружени от мощен бас, навлизаме в следващия космически цикъл, в който властва антиутопията. На сцената излиза Родхед, който още с първата нота заяви своята позиция и ни втрещи. Зазвучаха мощни звукови вълни, които успяха да променят атмосферата за секунди. Сякаш бяхме в сцена от филм, в която армия се готви за битка.

Фотонът притежава двойствена природа

В продължение на четири часа преминахме през редица нюанси, които този господар на музиката бе подготвил за нас. Подплатен с лъчи светлина, сетът се превърна в пищно зрелище, от което загубихме тотален контрол над телата си.

Едва успели да си поемем дъх, зад контролния пулт на кораба -майка се възкачи и капитанът и главно действащо лице на вечерта, едно от най-харизматичните лица и императорът на тази светлинна галактическа сага – Бен Клок.

С ефектното си и мощно влизане той пое контрола над крайния етап от вечерта. В продължение на почти половин час, той ни хипнотизира – изпаднахме в транс, като интензитетът на положителните емоции бе реципрочен на развитието на музикалната картина. Сякаш с магическа пръчка той успяваше да изрисува в душите ни картини от други светове, да ни покаже нови измерения, които се сменяха с ударите на всеки бийт.

Енергията и импулсът на фотона зависят от неговата честота и дължина на вълната

Изминаха няколко дни от събитието, а все още настръхваме при мисълта за емоциите, които изпитахме в събота вечер. Все още
се щипем и не можем да осъзнаем дали всичко е действителен спомен, или част от някой сън.

Колко от вас са изживявали онзи момент, в който сякаш властва безвремието? В който се чувстваш напълно свободен и щастлив, без да влагаш каквото и да е усилие?

На всеки пропуснал можем да кажем само едно – дори да не си фен на техно музиката, дай си шанс за нов вид емоции и посети някое от събитията на Метрополис. Няма да бъдеш разочарован. Отзивите в събитието го показват сами!