Български поляни, подправки от бразилските ритми и фестивал за кучета и колела

America Latina

Български поляни, подправки от бразилските ритми и фестивал за кучета и колела

Очарованието на лятото се крие именно в онези възможности да ходим боси по тревата, да стоим навън до късно през нощта, без да ни е необходима връхна дреха, да виждаме отблясъци на слънчеви лъчи и в 21:00 вечерта. Това е изводът, до който стигнах след първата вечер от може би най-естествения и особено искрен фестивал, на който съм ходила – A to JazZ Festival 2013 „America Latina“.

Свежестта на Тумбаито и Калин Вельов, чувствените ритми на Жандира Силва и нейния бенд, свежата тревата на Южен парк 2, вечерното небе, отличната организация, в която беше помислено за всички – всичко това накара присъстващите наистина да се усмихват.  Всеки беше избрал своя начин да почувства и преживее музиката – на пикник на тревата, приседнал на пейките от организаторите, полюшвайки се до колелото си, танцувайки на естествено зеления дансинг или просто загледан в играта на малките деца или очите на любимия човек.

America LatinaЦялата вечер беше естествена и непринудена и неусетно ни пренасяше някъде извън София, далече сред зелените поляни и стреса на забързания град. Единственото връщане към действителността беше напомнянето за протестите, върху което и самата Жандира акцентира, наметнала българското и бразилското знаме и припомняйки за случващото се в двете държави.

Дори и това обаче не успя да разруши малкото ни бягство от познатата реалност. Мисля си, че ако температурата в столицата ни беше малко по-висока, и бях държала затворени малко повече очите си, които наблюдаваха усмихнатите хора, можех спокойно да чуя вълните, разбиващи се някъде в Бразилия.

За съжаление не успях да присъствам на останалите две вечери от фестивала. Сигурна съм обаче, че организаторите са успели да се справят добре с неприятната изненада на дъжда и че дори местенето му на закрито, не е успяло да го направи по-малко искрен и естествен. Вярно че може би кучетата и колелата са останали извън дансинга, но пък усмивките със сигурност са били вътре.

Ще ви чакам отново и следващата година! С деца, колела, кучета, термоси и спални чували – за бягството ни в центъра на София.

Michel Camilo Trio & Brazz Association Big Bang (BG) – 30 June 2013