Ярбо изпълненията не са по вкуса на всеки

Ярбо изпълненията не са по вкуса на всеки

И въпреки всичко, Ярбо се хареса на публиката и феновете й, защото не изневери на стила си.

Не ми се ще да започвам да пиша за този концерт, защото не искам да си го припомням. Песните на изпълнителката ме караха да желая да напусна възможно по-скоро залата, но седях упорито на неудобната седалка заради 30-те кинта вход.

Може би трябваше да изслушам някой албум на бившата вокалистка на Swans – Ярбо, за да се подготвя психически за изпълнението на живо, което едва ли беше по-приятно от слушането на песните и на аудио диск. Разрошена, по джапанки и с трикотажни дрехи, тя излезе на сцената все едно току що е станала от сън и сякаш въобще не обръщаше внимание, че има публика (макар и много малобройна). Десетминутната интро-прожекция със стонове, приличащи на вопли на малтретирана жена, подсили отвращението от предстоящото изпълнение. Лудостта струеше от очите на певицата, докато изливаше песните си с високи ноти в еднаква тоналност. Мъжът до нея с черна качулка, дълга коса и брада на раста, сякаш пречеше на Ярбо и я смущаваше с майсторския си акомпанимент на китара. И въпреки всичко, Ярбо се хареса на публиката и феновете й, защото не изневери на стила си. Тя предизвика бурни аплодисменти и си тръгна също така невъзмутимо, както и дойде. За разлика от Ярбо, китаристът П. Емерсън Уилямс се поклони до земя заедно с китарата и показа уважение към зрителите.

Същото направиха и Ambient Folklore, които бяха подгряващата група на събитието, състояло се в читалище „Славянка беседа“.

Смесицата от балкански ритми и средновековна музика отнесоха въображението ми от обширни ливади и села към Рицарски замъци и средновековни катедрали. И докато мисълта ми успее да се върне в залата, на сцената през ръцете на музикантите бяха преминали от големи до малки струнни, духови и ударни инструменти. Чинелите с размери на бисквитка „орео“ дрънчаха радостно в  пространството преди мрачното изпълнение на Мадам Ярбо.

Обещавам вече да проверявам предварително дали концертите, които посещавам са по вкуса ми…:)