ИЗ ЧУДНИТЕ ГЛАСОВЕ НА SPECTRUM VOCAL BAND

ИЗ ЧУДНИТЕ ГЛАСОВЕ НА SPECTRUM VOCAL BAND

Съвсем наскоро наградена с престижното отличие за постижения в музиката – “Кристална лира”, акапелна група Spectrum Vocal Band отпразнува 10-и рожден ден с концерт в кино Люмиер

No Spec!

Това е бойният поздрав на Spectrum Vocal Band преди всяко излизане на сцена. И без съмнение и грам притеснение ни преведоха през живота на единствената акапелна група в България. 

Това описва преживяването на концерт на вокална формация “Спектрум”! Казвам “ПРЕЖИВЯВАНЕ”, защото е точно това – поема те за ръка още от влизането и те превежда през вековете на развитие на музиката в съчетание на различни стилове. И това е един от онези моменти, когато оставаш безмълвен и словообразуването е непосилно, за да се опише емоцията… и тогава само възклицания като УАУ! изникват наум. 

Да си призная не за пръв път слушам тяхно изпълнение. Запознах се с творчеството им на друго джаз събитие, което посетих през вече далечната 2018 година. Тогава, на вечерната светлина от звездите, музиката им ме пренесе някъде далеч от хората, в друга необятна част на съзнанието. От тогава, това е петото им участие, което посещавам и винаги успяват да ме изненадат. А атмосферата е зареждаща, но и леко носталгична към забравените български фолклорни песни, които те възвръщат в нов и по-различен вариант. 

Цели 10 години изминаха от създаването на Spectrum Vocal Band. Започвайки като мъжки квартет, бързо преминават към октет, радвайки се на още 4 прекрасни женски гласа. Менейки съставът си през годините, репертоарът на групата се обогатява и честно казано няма да ми омръзне да ги слушам. А акапелата… това, мили господа и дами, разбира се, е изкуство, което не всеки умее да практикува. То съчетава красота, удивление (каквото изпитах, когато ги чух за първи път, чудейки се ”ама това само с гласове ли го правят?!?!?!”) и забавление. 

Не мога да кажа, че слушам всякаква музика, защото няма да е вярно, но мога да кажа, че слушам качествена музика от добри, готини и усмихнати хора. А слушайки вокалистите на Спектрум, се зареждаш дори и само от усмивките и настроението, което създават. И много съжалявам, че мястото ми беше седящо, защото ми идваше да стана на крака. Особено когато изпяха своя аранжимент на песента „Седнало е Джоре“, както го наричат и самите те – Спектрумски шлагер, съществуваш вече 10 години. 

Обединяващи много различни стилове в музиката – поп, фънк, фолклорна музика и така любимия ми джаз, Спектрум със своите блестящи музиканти увековечават цялото си творчество в два издадени албума „Cross Point“ (2019) и „Singerprints“ (2021). И наистина, оставиха сериозен отпечатък за тези 10 години върху нас, слушателите, и се надяваме да продължат да ни радват с прекрасни гласове и усмивки от сцената. Пет гласа, звучащи като един. 

И тук идва моменът да изкажа от името на цялата зала, която се пукаше по шевовете, огромна благодарност на Боряна Йорданова, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков и Константин Бейков, които ни приземиха в реалността с гръм и трясък в края на концерта си. И тази реалност много ми харесва. Изключително се радвам, че такива великолепни творци съществуват и творят в България. Малки сме, но българските сърца и гласове са огромни! Благодарим Ви!

разказа: ImPress

снима: Мартин Банов