IRIDA FESTIVAL 2023 – ЖИВАТА ЕНЕРГИЯ НА ФЕСТИВАЛА РАЗКАЗВА

IRIDA FESTIVAL 2023 – ЖИВАТА ЕНЕРГИЯ НА ФЕСТИВАЛА РАЗКАЗВА

IRIDA FESTIVAL е летен музикален фестивал, който ще се проведе за втора поредна година на място, избрано с много любов, мисъл и чиста енергия, а именно около китната гара Лакатник. Терен, извисяващ се над искърското дефиле, прегърнат в гората и заобиколен от неповторимия релеф на Стара планина пълен с живописни и спиращи дъха гледки. И всичко това гарнирано с четири дни музика от Космоса. Фестивалът ще се проведе на 13, 14, 15 и 16 юли. Очакват се гости от различни Европейски държави. Повече информация относно събитието, локацията и артистите можете, да видите тук.

 

А сега с кеф ще ви запознаем с главният отговорник за тази 4-ри дневна приказка – Камелия a.k.a Trance of Nikta.

Елена: Здравей! Представи се с няколко думи на хората!

Trance of Nikta: Казвам се Камелия, повечето хора ме асоциират с псевдонима Trance of Nikia.  През последните две години се занимавам активно с участия и организиране на събития в сферата на електронната музика. Всичко започна от едно дебютно за мен парти и с времето прерасна до създаване на организацията ми – Beyond Reality, отварянето на нощен клуб – Club HAZE и основаването на ежегодния IRIDA FESTIVAL

Beyond Reality е името, зад което стоя съвместно с още седем души – всички са много талантливи диджеи, а някои от колегите ми се занимават и с продуциране.

Когато стартирах всичко с организацията си, тръгнах сама, а идеята беше с времето да започна да давам възможност на нови и прохождащи артисти да се изявяват. Така след недълго време се оформи и ядрото на нашия екип. 

Стартирането на Club HAZE е резултат от контактите ми с един много важен за мен човек – Михаел Сладкаров.  С него решихме съвместно да създадем пространство с малко по-различна концепция. Клубът има много интересна и пленяваща енергия. Създава специфична среда за развитие на електронната сцена. 

Разкажи малко повече на  хората, които за първи път чуват за Irida Festival. Как започна всичко? 

Историята около създаването на фестивала е дълга. IRIDA FESTIVAL нямаше да съществува, ако не се бях срещнала с правилните хора навреме. През 2021 г.  все още бях в началото на всичко, с което се занимавам в момента. По това време организирах спорадични партита с новопоявилата се организация – Beyond Reality.

За събитията ми от самото начало съм се придържала към работа с един основен човек – Михаел Сладкаров, който се асоциира с Evento Group и club „HAZE“. Та, преди 2 години, той ми сподели, че някога би опитал да създаде open air събитие. От дума на дума разбрах, че той наистина го мисли сериозно и вече има лого за целта си. 

При организирането на фестивала с Михаел сме разделили на две основни части задълженията ни. Той стои зад звука, осветлението и техническата част. Аз стоя зад повечето буукинги, визията на фестивала и разпределението на терена.

Тук е мястото да споделя, че за визията на фестивала разчитаме на няколко души – екипът ни с декоратори от HazelDeco и Самуила, която е човекът, събрал и илюстрирал всичките ми идеи за графичен дизайн към събитието.

Решихме да опитаме с едно пробно първо издание през 2022 г. Първото издание на Ирида мина много добре и покри очакванията, които имахме.

Концепцията ни както за миналата година, така и за сега се върти около това да имаме две сцени и предимно български артисти. 

Искаме хората да се свържат с мястото и помежду си, да създадем онова така търсено „откъсване от реалността“.

 

Това е второ издание на фестивала. Мислила ли си, че толкова бързо ще набере популярност и ще започне да  събира толкова много хора и то не само от България?

Не! За нас беше огромна изненада! 

Още на първото ни издание очаквахме, че ще има стабилен отзвук и определено това, което се получи надмина очакванията ни. Миналата година имахме посетители от Сърбия, Македония, Румъния.  

При обявяване на фестивала за тази година ивентът във фейсбук набираше интерес изключително бързо и устремено. За нас няма по-ясен знак за успех и още по-мащабно издание през 2023 г.

Какво ще могат да видят и чуят гостите на IRIDA FESTIVAL тази година в програмата и какво  интересно да очакват?

Тази година фестивалът ще разгледа повечето познати стилове – Trance, Techno, Drum and Bass, Tekno, Hardcore – всичко, което слушаме на клубните ивенти през останалата част от годината.

Главните ни гости за фестивала са артисти със световно значение за развитието на trance музиката – Z-Cat и Talamasca. Ще могат да бъдат чути в две различни нощи.

Концепцията за програмата на фестивала е да демонстрира строго разпределение по дни.

През повечето време главната ни сцена ще е поле за изява на trance музика. Алтернативната ни сцена ще предложи транс и техно в четвъртък,  техно и хардтехно в петъчната нощ, drum & bass и hardcore през съботната нощ. 

Тази година ще имаме и Dj сет с вокалист на живо, от известното дуо OGONEK & ANGIE.

Как можем да стигнем до локацията? 

До локацията има достъп както с автомобил, така и с обществен транспорт. С кола може да се стигне до входа на фестивала, другите възможни достъпи са с междуградски автобус или влак. 

Погрижили сме се за посетителите,  които ще изберат групово пътуване и имаме подсигурен транспорт от жп гарата на Лакатник до Ирида.

Какво предлага локацията на феста и с какво се различава от другите фестивали в България? 

Локацията на фестивала е уникална! Намира се дълбоко в планината, далече от жилищна зона и къщи, с което ще си осигурим спокойствие както за нас, така и за хората от с. Лакатник.

Природата, която ни заобикаля е типично планинска – с много потоци и ливади наоколо.

Теренът ни предлага както ливада и панорамна гледка към Балкана, така и гориста сенчеста и прохладна част.  

Местността „Равна поляна“ в с. Лакатник, която ще се превърне в наш дом е частна собственост на една много прекрасна дама – Мария и роднините ѝ. Изключително много се радваме, че те ни приеха и дадоха поле за фестивала!

За какво най-много се вълнуваш и какво коства подготовката на едно 4 дневно събитие? Кое е трудно, кое е лесно и имате ли нужда от доброволци ? 

Най-вълнуващо е самото случване! Няма нищо по-непредвидимо от фестивалните дни!

Винаги са пълни с изненади и всичко носи своят чар.

Подготовката на Ирида за тази година започна още през октомври 2022 г. И разбира се, отново имаме най-много динамика и промени в последните седмици преди събитието. Организацията на над 50 артиста,  координирането на програмата, уреждането на терена в използваем вид – всичко това коства месеци труд.

Най-трудно е събирането на всички малки компоненти и „сработването“ им като едно цяло. Нуждата от доброволци винаги ще бъде факт. От предходен опит смея да твърдя, че по-скоро предпочитаме да сме малък и сплотен екип, отколкото голяма и хаотична група.

Как виждаш бъдещето на фестивала?

За IRIDA FESTIVAL гледам с години напред и го виждам все по-голям, все по-успешен… Определено всичко тепърва ни предстои. 

Бъдещето на фестивала е в наши ръце, с всяка година основната ни цел ще е да събираме все повече аудитория. За това и се стремим да се популяризираме извън страната. IRIDA FESTIVAL ще има възможност да стане едно от конкурентните събития в Европа, заради което много хора биха посетители страната ни!

 

Повече информация за IRIDA FESTIVAL тук.

Билети тук.