Igorrr срещу примордиалните закони на музиката

Igorrr срещу примордиалните закони на музиката

Безспорно, Igorrr е сред най-значимите и влиятелни имена на апокрифната breakcore сцена, редом с култови артисти като Aphex Twin, Venetian Snares, Squarepusher, Alec Empire, Istari Lasterfahrer, Enduser, Bong-Ra, Shitmat, Kid 606… Всъщност Igorrr е кибер-окултното алтер его на Gautier Serre, човек от плът и кръв, французин с широка усмивка, непризнаващ граници и ограничения в музиката. Той самият споделя, че първоначално електронната музика е била единствената възможност да изрази своите музикални идеи: Започнах сам да създавам музиката, която искам да слушам. Исках да събера всички любими стилове в едно.” Не случайно още в дебютния албум на Igorrr от 2006 г., “Poison Soluble” („Разтворима отрова”), откриваме съвършен екстракт от експериментална електроника, джаз, етно окултизъм, барок, дет метъл и френски шансон. Тази вълшебна музикална амалгама продължава да бъде надграждана и в следващите албуми “Moisissure” (2009), “Nostril” (2010) и “Hallelujah” (2012) с фламенко китара, пиано акорд от паралелна реалност, кибер-суинг от бъдещето, ултра-авангардна индъстриъл-електро художественост, епични хорови опуси, IDM експерименти, тремоло пик китарни провокации, спагети уестърн заигравки и страховити дет метъл страсти. “Nostril” и “Hallelujah” са от каталога на един от най-влиятелните лейбъли за експериментална електронна музика Ad Noiseam, в чиито редици фигурират култови имена като DJ Hidden, Sickboy, Enduser, Bong-Ra, Aaron Spectre, Drumcorps, Ruby My Dear, а през 2011 лейбълът издаде две EP-та и на нашето момче Balkansky в съавторство с Loop Stepwalker.

Но… Qu’est-ce que c’est?

 

От “Hallelujah” насам – няколко години затишие пред буря! През настоящата година Igorrr се завърна на сцената с безкомпромисен саунд и феноменална музика. От една страна, новият “Savage Sinusoid” е естествено продължение на митологията на Igorrr от предишните му албуми, а от друга – разкрива съвършено нови и доскоро невъобразими музикални измерения.

Малцина са композиторите от електронното музикално поприще, които биха попаднали в полезрението на култов независим хеви метъл лейбъл.  Последният албум на Igorrr е издаден от Metal Blade Records, за който записват легендарни метъл титани като Slayer, Cannibal Corpse, King Diamond, Alice Cooper, Six Feet Under, Skrew и още безброй други.

Да се върнем отново на дигиталната вакханалия, озаглавена “Savage Sinusoid”. Брейккор симфонията е записвана в продължение на четири години в покрайините на Франция. Gautier Serre споделя, че музикантите, взели участие в записите за албума, са много, всеки от тях е професионалист в жанра си, а това, което ги обединява, е нагласата да експериментират. Наистина, “Savage Sinusoid” е синтез на епохи и измерения. Всеки детайл е изпипан до субатомно равнище и в същото време – преобръщащ с главата надолу примордиалните закони на музиката.

Впрочем през изминалите четири години Gautier Serre твори интензивно и реализира още няколко странични проекта извън “Savage Sinusoid” – през 2013 записва сингъл с Bong-Ra, през 2014 участва в колаборация с Ruby My Dear за брейккор IDM експеримента “Maigre”, а през 2015 създава божествения опус Corpo-Mente съвместно с барок нео-класик дивата Laure Le Prunenec от Rïcïnn. В същата година проектира и авангардния дуум готик метъл  експеримент “‎Nämïdäë” под името Öxxö Xööx отново заедно с магнетичната Laure Le Prunenec и дет метъл вокалиста Laurent Lunoir. Те са главни действащи лица и във фундаменталния му труд “Savage Sinusoid”, който имахме удоволствието да изслушаме на живо благодарение на Wrong Fest и Mixtape 5.

В една тиха, хладна и влажна петъчна ноемврийска вечер столичният клуб Mixtape 5 се превърна в част от европейското Savage турне. Вездесъщият Gautier Serre, мистичната дива Laure Le Prunenec,  древният бард Laurent Lunoir и барабанистът-шаман Sylvain Bouvier ни потопиха в неописуем брейккор мистицизъм, фентъзи барок и кибер-окултизъм.

Още с първите акорди ни освободиха от илюзията на реалността и ни поведоха на пътешествие извън времето, пространството и отвъд порядъка на материята. Умопомрачително барок въведение и moelleux преход в мистично измерение с дигитални rave рифове и древни старофинландски песнопения. Spaghetti Forever! Началото на концерта е ударно, следва неочаквана експлозия в мозъка – Opus Brain – а вие защо сте без водолазен костюм? Дигиталната лоботомия отприщва древна мистична Лъвкрафт енергия! С ритуални танцови стъпки, Laure ни омагьосва в неземната историята за Moldy Eye, ознаменувани с кристален gabba кик във финала на композицията. Следват 8-bit баладата Pavor Nocturnus за кошмарните селения ÜNTÏ LÏVÏR. И възцари се пого – на ход са лабораторните аномалии Caros и Viande. Неусетно настъпва мигът за един от шедьоврите в албума – “Cheval” за акордеон, дисторжън и дръм машина. Звуково пиршество, коприна от трели на клавихорн, дигитална канонада от брейккор машинария…

Какво, „Аниматрицата” ли?…

След Excessive Funeral и Tendon настъпва мига и за дългоочаквания ieuD. Оставам изненадан – публиката знае текста! В залата се вае заклинание от древни руни на мистични влъхви:

MÏ VÏ LÏ Ä SÄË
CÜNDÜ SÄË
Ü VÜ
Ü LÏ
MÏ TÏ MÏ ÜRÏ
ÜNDÄ
Ü VÖÏ
Ü LÄ
Ü CÜNDÄ Ï VÏ

„Мрак, материя, Рай, Земя, борба, трансформация, отново мрак, ехо, отчуждение, слънце, холограма, лъжа, срив, вик, сянка, душа, лъжа”…

Финалът е апотеоз на електрониката, кръстопът между необятни измерения и музикални попълзновения. Един след друг се редуват епични опуси от savage симфонията – Tout Petit Moineau, Grosse Barbe, Robert. Представяш си гигантски дракони от бъдещето в титаничен сблъсък с древни космически кораби… След Igorrr Вселената вече не е същата!

За доброто настроение на аудиторията и фестивалния дух на вечерта се погрижиха също и The Ghost of 3.13 от Румъния с космически илбиент брейккор импресии и Ghost (life4land) с експериментална феерия от мъгливия Албион.

Великолепен концерт, уникална музика, невероятна вечер… Завръщане обратно в реалността.  Мдааам, бяхте прави, трябваше да заключим Brokoli в някой килер, за да оставим Ghost на пулта до заранта!…

От епицентъра на събитието специално за Djambore.com

                                                Репортер-джамборейвър: Drummo Projid 909  

Снимки и видео от концерта: Анастас Чобанов/LeMouseRat Photographie