HMSU Open-Air Summer Festival на Balkan Station

HMSU Open-Air Summer Festival на Balkan Station

Здравейте, МРЪСНИ басерииии.

Пишем ви от седмото небе или по точно от HMSU Open-Air Summer Festival 2021 @ Balkan Station. Бяхме бомбандирани и фрисонизирани 3 дни с клас бас.  Най-голямата организация за дръм и бас музика у нас HMSU (Hard Music Sound United) отново успя да ни начупи краката. 


За ден 1 започвам да ви разказвам аз – женско тяло от Джамборейското ни драскащо дуо.

Денят е петък. Около 18 часа сме на най-изисканата гара на тази планета – Централна ЖП гара. Насочили сме се към една много любима и специална за нас локация – Balkan station, или просто – гара Балкан (за простолюдието). Настроението е супер весело – всички носят едни бири, едни напитки… Влакът започва да се пълни с усмихнати, с превъзбудени, весели парти човечета. Пътуването до спирка Балкан минава неусетно. 

Вече сме на МЯСТОТО. Заформя се километрична опашка от гарата до входа. Всички сме нетърпеливи. Започва да се чува бас. Започва да мирише на бас. Обичаме я тази миризма! Всеки се поклаща с танцувална стъпка и чака да премине през моста към едно друго музикално измерение. 

Влизаме и хващаме края на сета на Aquatech, който пръска и това си е. Пред сцената вече се скача. Виждаме само готови за парти бас фейсове. 

Последва екстремно бързо разпъване на палатки и хамаци. Музиката ни дърпа, дърпат ни и хиляди познати лица, настанили се в кемпа за прегръдка и наздраве. Това е и причината да застъпим танцувалната си смяна около 21 часа пред подредените към реката червени дяволи.

На сцената е Yango, който ни разцепва с джънгъл, рага, рага-тек, дори и хип-хоп, миксирайки по 3 канала едновременно. Видеа към част от сета му – тук, тук, тук, тук и тук. Big UP за нашия човек Yango, на чиито музикален съпровод искаме да редим, но както каза той, ако Деската позволи… А. Н. А ние вече сме се изстреляли… Категорично сме готови да прекопаем ливадата на Дики. 😀

Около 22:00 часа стартира сетът на e:lee /Open Bass, Mirizma/. Ситуацията започва да ескалира. Нежната представителка на родната ни бас сцена ни подпуква без грам милост (NO MERCY!… за справка – тук, тук, че даже и тук). Започваме да сме все по- убедени, че ни предстоят два доста начупени дни, но ние това си и искаме 😀 (грух – б.а.). 

В 23:00 часа Тargy ни „таргитизира“, както той си знае и ни изстрелва в една много магнетична музикална приказка. Метнати сме в дъбокото и тъмното. Танцът вече ни е погълнал напълно. Попиваме музиката като гъбки, а пред сцената започва да става все по-пълно. Положението е да се лее бас…Част от сета, с който ни шамароса, тук и тук.

00:00 часа Dj Mocks е вече зад пулта. Както винаги, Димо е безкомпромисно с нас. Публиката скандира почти непрестанно – Уаааааааааааааа, ААААА и не спира да скача. Някъде в този момент подозирах, че съм с изкълчен крак, но НЕ… силата е с мен. :D. Всички знаят, че ще ни изпляска. Така и става. Сета му виж тук. (53 минутно видео, излъчено на живо, демонстриращо недостигнатия левел на нашия приятел Димо – б.а.). 

Лудницата е на лице, а в 01:00 часа застъпва и хедлайнерът на ден 1 – Alibi (V recordings). Така и не разбрахме къде беше едната половина от бразилското дуо, ноооооооо останахме меко казано доволни и приятно звукопомазани. Можете да добиете представа какво се случи тук.

Започваме да усещаме, че излизаме от рамката. Супер приятно ни е. На бара се бъркат отвари, рушащи реалности – ние сме си животинки и се черпим. Времето ни се изплъзва неусетно, потопили сме се в танци и музика. Няма слабо, братле. 

03:00 часа – Застъпва англичанинът CZА – част от светата четворка Cause4Concern. Гордо можем да кажем, че той вече си е наше момче предвид това, че живее тук от няколко години. Марк определено знае как да ни изненада. Ние пък винаги се радваме да поемем това, което ни е подготвил.

4:30 На ред са мощните румънски машини – Freqax /Pulsatil Records/ и Brusten /Bucharestpressure/ палят тълпата с техния back2back. Никой няма намерение да си ляга, всички джъмпват безотказно. Зомбитата искат още и още! Ето част от сета им – тук и тук

Изведнъж е станало 06:00 часа. Светло е и усещаме как с бас автомата си започва да ни стреля Ogonek – право в сърцето, право в главата, право в краката. Валери ни разцепва и както винаги, е безобразна класа. Сутрешният музикален оргазъм е на лице. Подкарали сме се. Почти е ясно – със спането ни е свършено. Може и слънцето да грее, но ние сме още в дълбокото и тъмното със затворени очи, танцуващи тела и отворени души. Виж тази красива главоблъсканица тук и тук

07:00 часа. И за добро утро решихме да се направим шах-мат… Зад пулта застава LUX. Не сме изненадани от музикалната бомба, която ни поднесе тя. Всяка Елена е луда, братле. Казвам го от личен опит. Тази ни беше втора за вечерта/сутринта и успя да ни изкърти яко. Хард, хард, хард! Можете, да погледнете каква тежест придаде тя на сутринта ни тук и тук

Изцентрофугирани сме тотално. Някои току-що стават, други не са лягали, трети си лягат. Истината е обаче, че все още има танцуващи животинки. Коремчетата ни болят от танци, но на нас ни харесва и предпочитаме чувството вместо някакви измислени пеперуди. 😀 Останали сме само последните джедаи. 

След сета на Lux в тази последователност започнаха да разцепват сутрешно и не пожелаха да ни пожалят, въпреки сетните ни сили:

SEC7OR

Dissociation

– Manik b2b Sizmal

D-Mental

Партито за ден 1 беше „финализирано“ от нашия приятел Сечката ака Sechnia, чиито сет обаче можахме да изслушаме от хамака, премрежвайки очи и отпускайки морни тела. Шамаросани сме с бас, но както казва едно велико човече – I love when things bend out of shape. That’s why I love drum and bass music.

Неприятно, но започва да ни трябва и почивка. Опъването на краченцата в хамака е вече неизбежно.

За бас лещата от ден две oтстъпвам, да ви разкаже your boy – СРБ!:

Втори ден на бас таратора стартира с нашата талантлива приятелка Лина, известна на анонимните басъри и като Shamsy. За жалост можахме да хване само края на сета, увековечавайки го в интернет тук (стриймнато на живо) и тук. Страхотен дръменбейс!

Последва нашият стар приятели Brigx, или просто Юри, голяма част от сета, на който стриймнахме онлайн (48-минутно видео, абсолютен рекорд!). В сета на Brigx ни хареса органичната връзка с реге/джъмгъл музиката и културата, примесени с динамичен и съвременен дръменбейс. За справка, още тук и тук. Юрка, дай да колаборираме нещо, брат, сериозен съм – б.а.

P.S. Юри ни сподели още и че трябва да го питаме преди да го снимаме, понеже благодарение на нашите live stream видеа, баща му го е видял, че пуши цигари, и сега по-добре да го излъже, че е изпушил 3 треви, щото тютюнът е шит, братлета… да си знаете – б.а. 

Точно в 19:00 часа стартира и спечелилият конкурса за млад артист на HMSUKoleca от Miguel DnB, които набират изключителна сила напоследък и явно има защо. Енергия, желание, хъс – може би това е, което липсва донякъде на старите кучета в играта. Надяваме се да виждаме още много от Koleca и неговото крю в бъдеще.

Около 20:00 зад „колелата от стомана“ застана нашият приятел Стилян ака Thrust, представящ един от любимите ни столични дръменбейс лейбъли – Future Sounds of Sofia. Стилян ни зарадва с един различен, по-UK, макар и по-лек (по негови думи) сет, на който можете да се насладите тук (live stream), тук и тук (не знам защо ви слагам толкова много линкове, те видеата и без това си тръгват едно след друго – б.а.). 

Последва проектът The Science, който някои от феновете определиха като не-бас поради вокалите и пеенето на нашия човек Радо (от доста музикални групи и проекти) и различните от типичния дръменбейс ритми и инструментали. Интересно ми е какво вие бихте споделили по темата “е ли или не е бас стилът на група The Science”, за справка – това аматьорско това лайв видео, част от сета на групата (моля, споделете мнението си в коментарите). На нас, лично, ни дойде освежаващо и зареждащо за следващите зли бас селектори, които щяха да последват много скоро – б.а. 

Последва Funkware, който зареди със свеж фънки бас, човече! Ето такъв свежичък бас ни бе нужен сред морето от алтернативен, дарк и неурофънк звук, който предстоеше в големи дози. 

Около 23:00 последва acidtrip, който официално ни стана новият любим артист от вековното крю HMSU. Причините ли? Отново – заиграване със свежата реге/рага/джънгъл музика, позитивните семпли и вибрации, съчетани с твърд и безкомпромисен бас (когато трябва). Личи си, че acidtrip знае какво прави, и се забавлява, още повече – забавлява и нас, карайки ни да танцуваме до полуда. За справка – тук и тук (стриймнато на живо). Специален поздрав за нашия приятел NRG_D, защото смятаме, че и той би се изкефил (а и ни се колаборира – б.а.)

Точно в 00:00 последва DnB легендата, гордост на старата столица – L 33, представящ мега-лейбъла Eatbrain. Даян ни сцепи с енергизен неурофънк, за който повечето фенове бяха дошли. Наши приятели дори ни споделиха, че са започнали да слушат тази музика заради L 33. Велико, имало е защо! Кратко видео от сета на L 33:

Последва унгарецът Jade /Eatbrain/, който продължи като добре смазана машина, тенденцията, наложена вече от нашето момче L 33 (видео). Нямаше недоволни, нямаше и как да има (макар ние лично да разбрахме, че точно неурофънкът не е нашия cup of drum and bass).

За добро или лошо, нещата станаха още по-тежки и безмилостни – последва „законодателят“ в „любимата“ ни музика и звучене, също унгарец и представител на лейбъла Eatbrain – MNDSCP, или новият начин на изписване на Mindscape, при който „лабавото“ бе в тотален дефицит. Без милост и с желание, бяхме смазвани от твърд и тежък саунд – балсам за душите на тежките басъри. Аз „няяше кво да каа“… За справка – тези видеа –лайв стрийм видео 1 и видео 2

Малко преди и по време на изгрева последва COOH – легенда в родната бас и не само културна сцена. Cooh-ият ни зарадва с динамичен и нестандартен (поне по нашите разбирания) дръменбейс, съчетавайки разнообразни бийтове и звуци, така както само един истински артист го умее. Кратки видеа от сета на COOH – тук и тук:

По време и след изгрева, последва още една легенда на родните легенди ХМСУ (ще си позволя да ги изпиша на кирилица – б.а.) – Konspirator. Сетът на Konspirator бе изключително динамичен и танцувален, дори леко wicked, if you know what I mean. Много ни хареса!

Естествено, нямаше как да закрием фестивала и без традиционният Closing Mash:Up, в който се включиха Mocks, Konspirator и може би други, които не сме забелязали (понеже бяхме „на 2 кръв“). Поздрави на прекрасните пичове от HMSU и организацията, зад артистите, с чиито усилия фестивалът се случи безпроблемно и тази година. И да, новото място беше много по-хубаво. Надявам се да се видим скоро пак, мили ми басъри.

P.S. Приемам оферти за морето, без планове и в отпуска съм между Sun Tribe FREE Open Air 2021 и Wake Up Stran-Jah 2021, нека вашите предложения за приятно изкарване завалят сега!

Край: 

Финално искаме да благодарим на тези космоси – HMSU, че въпреки спънките не ни оставиха с пръст в устата и осъществиха ивента. И то е така, защото те разбират, че басът не е просто музика. Басът е култура, басът е движение, басът е сила, красота, независимост, страст, извисяване, безумна енергия; усеща се с всяка поричка на тялото, помирисва се, желае се, изучава се, иска се, изтръпва се на него, поема се, влива се, избива всичко лошо, гали те, фрисонът е дълбок и тежък. Дава ти онова силно усещане, което поне аз търся във всичко на тази планетка и което бих търсила на всяка друга. Човек. усетил тази музика, не се дели дори за секунда по пътя си с нея. Винаги премазва всичко друго с изключително лек замах. Пасва на този, който я е разбрал на всичко – на разбиранията, на темповете, на характера и то идеално. Не спира да ни дава, не спира да ни зарежда, не спира да ни кара да скачаме, да треперим и да се усмихваме. Има нещо специално, връзката е особена. Няма как да обясниш на някой, който не е почувствал цялата тази ПРЕМАЗВАЩА СИЛА с отворено сърце! 

Танцът на живота ни е и си остава бас! 

До скоро, пичове! <3

P.S. Неофициален видео плейлист от Александър Недев. В споделянията участваше и Елена Алексова („женско тяло от Джамборейското ни драскащо дуо“).