Хей, Стромае!

Stromae

Хей, Стромае!

Из обръщение на Коста Костов към Стромае след преживян концерт на 3-ти февруари в Кьолн. Alors on danse, alors on danse, alors on lit…

StromaeХей, Стромае, за себе си разправяш, че слабото ти място билo постоянният контрол… Каква слабост, бе човек?! Как иначе за 5 години ще се издигнеш по чартове и класации като Пършинг II ракета?! И кой друг знае да композира музикално нещо средно между Едит Пиаф, опера, хип-хоп и диво техно?! Как иначе би успял на 28 години да направиш два страхотни албума и за всяко едно парче да режисираш и заснемеш музикален видео туториал (les leçons c’est “tous les mêmes“)?! И как иначе щеше да ни разбиеш на 3-ти февруари вечерта в Кьолнския Глория Театър с този-ми-ти концерт?!

Излезе в чудат костюм – нещо хем като суинг бродяга, хем като пуловер с тиролска плетка. Нищо, че всички от бандата ти (гениален барабанист на миди/дръмс, виртуозо-фамозо на бас и укулеле, японец на клавишни и втора китара) носехте еднакви бомбета ала Чаплин… Стромае, стърчиш си две глави над изброените бандити, ама ти си знаеш. Знаеш и да се чупиш. Това оня ден тай-чи ли беше или жиу-житсу, балет или комбат данс?! Каквото и да беше, не остана девойка, невлюбена във висотите ти, особено след като се изпоти и смени три ризи. Не знам колко пъти съм слушал и гледал клипа на „Formidable“, но живото преживяване на парчето беше повече от заглавието му. Евала, Стромае! Вербално каскадьорче си падаш ти, знам те.

А пък за мимики и жестове да не говорим… Иначе защо ще те сравняват със сънародника ти Жак Брел?! Още дълго ще имам да си спомням за този концерт, Стромае.

И, между нас казано, хич не се притеснявай за контрола… Честно!