Хем bass, хем happy с Oratnitza & Merudia

Хем bass, хем happy с Oratnitza & Merudia

Има си повод сборната ни DJambore раздумка с Oratnitza и Merudiaобщ концерт по случай пълнолетието им. Цели 10+8 години – смятай… но повече слушай и танцувай…

Алекс към Мерудия: От пост под профила на Veselin Yovchev разбрах, че рожденият ден на групата е на 29-ти септември, когато се е състоял и първия ви концерт. Разкажете малко повече за него.

Весо: Получих поканата за първия ни концерт още преди да имаме група. Репетирахме 3-4 пъти в Семинарията и заминахме за този фестивал. Поделихме си сцената с БГз, Нормално и Шушони. Ние имахме само 2-3 авторски парчета тогава, но публиката ни прие в обятията си много любезно.

А: Оратница, вие помните ли първия си концерт? Кога всъщност е вашият рожден ден?

Попа: Да, помним първия си концерт. На 12 октомври 2009 г в клуб „Twins”. А идеята се появи в Гърция, на един остров, докато свирехме на едни йога практикуващи мацки. Бяха много готини. Искаме пак!

Християн: Първият ни концерт беше на 11.11.2009 г. Беше запомнящ се, тогава още нямахме име, но считаме тази дата за свой рожден ден.

А: Мерудия, кои бяха първите песни, на които направихте кавър?

Весо: Сега си спомням, че свирехме „It’s a Pitty“ на Tanya Stephens и „Empress“ на Gentleman. Иначе Ралфи се радва на младата Невена и поради тази причина няма възможност да се занимава с музика за момента.

A: Бъдещи творчески проекти? Ха-ха-ха, тривиално, но винаги интересно. Да очакваме ли нови клипове, песни? …изненади?

Весо: Тайна.

Попа: Не, не очаквайте нови песни и клипове. Очаквайте нов албум. Но най-хубаво е човек да няма очаквания.

A: В момента сте и на вълната на FUSION TOUR 2017. Разкажете ни малко повече за турнето. Кой град нямате търпение да посетите?

Весо: Нямаме търпение да посетим градовете, в които не сме свирили досега, но Велико Търново винаги е добра дестинация.

Попа: Нямаме търпение да посетим Велико Търново. Ще бъде страхотно турне. Ще се помни и ще се говори за него дълго.

Християн: „FUSION TOUR 2017“ е голямото събитие на годината. Нямаме търпение да потеглим на път, приятно е във всички градове.

М и О: Обратно към рождения ден. На публиката си ще предложите и шоуто на артистите от Цирк де ла Люлин / Cirque de la LyuLin, нещо доста необичайно за сцената на *Mixtape 5*, как решихте да ги поканите?

Попа: Казаха ни, че ще донесат торта. И затова решихме да ги поканим, тъй като Луиза прави много хубава торта. :))))

Весо: Идеята е на екипа на „Fusion Embassy“.

Християн: С „Цирк де ла Люлин“ отдавна крояхме планове да излезем на една сцена. Те са наистина уникални артисти и това е само първият добър повод да се комбинираме.

A: Какво блюдо се получава, когато в казана заедно къкрят Мерудия и Оратница?

Весо: Оратница е ритуален огън, но нищо не пречи да се сготви някоя мерудия на него.

Попа: Получава се бурания (боб с кисело зеле).

Християн: Някаква нетрадиционна балканска гозба се получава, но сготвена с традиционни продукти и подправки.

A: Ясно – здрава манджа ще ядем! Имате толкова общо помежду си като звучене, като присъствие на сцената… Кажете, обаче кои са трите основни разлики между двете групи! 🙂

Весо: В „Оратница“ основните три разлики с „Мерудия“ са Попа, Хорхе и Бъни.

Християн: Аз не смятам че имаме толкова общо в звученето и присъствието. По-скоро, доста се различаваме. Бих посочил три прилики. Три прилики, как звучи – да ти се прииска да напишеш някоя рима на това. :)) И двете групи имат автентично, характерно за себе си звучене. И двете групи се вдъхновяват от фолклор и световна музика. И двете групи пият ракия, когато се наложи.

A: По последния признaк всички наоколо си приличаме. 🙂 Кои са чуждестранните групи, които искате да поканите на рождения си ден и да черпите с ракия?

Весо: Аз не бих поканил чуждестранни групи.

Попа: Pink Floyd и Queen.

Християн: Отговарям и за двете групи: Tinariwen – любима банда от Мали – пустинен рок енд рол.

А: В заключение, какво научихте за тези години на сцената, съответно 10 и 8? Какво бихте казали на хората, които искат да се занимават с музика… с изкуство? Какъв е вашият съвет?

Попа: Да не се захващат изобщо или да се захванат, когато им дойде акълът.

Весо: Не искам да съветвам. Всеки сам намира пътя си.

Християн: На такъв въпрос винаги отговарям с уникалната смислова симбиоза на две български поговорки: На сила хубост не става, но трай, бабо, за хубост. Иска се много труд, отдаденост, любов, но ако имаш какво да кажеш, рано или късно ще дойдат правилните думи.