Yellow Spots: Гответе се за енергично и скоростно суинг-а-били шоу!

Yellow Spots: Гответе се за енергично и скоростно суинг-а-били шоу!

Нетърпелив си да се пръснеш на жълти точки от ска инвазията на Yellow Spots? Вече си се включил в играта на DJambore.com за пасове за концертите им в Строежа и VOID? Остава ти само още едно нещо, за да се подготвиш за забивките им на 14-ти и 15-ти април – да прочетеш това шантаво интервю!

anna: Здрасти, как е? За първи път ли ще свирите в София и Пловдив? Какво да очакваме от жълтите ви концерти?

Daniel Schlekman (проф. Schlek – барабани и вокали Yellow Spots):

Yello’ everybody! Очаквайте от появата ни на сцената абсолютно ненормално и зрелищно преживяване, самите ние сме много развълнувани. За първи път ще свирим пред българска публика като Yellow Spots, гответе се за енергично и скоростно суинг-а-били шоу!

Нашият вокал Mr. Toothbrush, който е и от бандата Tizenhét (което ще рече 17), е идвал в България и преди. Сподели, че атмосферата в София и Пловдив е много яка и че се очаква партито да е на ниво.

Иначе, аз съм бил е България на море като малък, преди 30 години, по време на социализма. Спомням си, че морето не е прекалено солено (за щастие), както и цените – евтино е. Освен това пържите много добре едни дребни рибки! 🙂 Имам и унгарски роднини, които живеят в София, надявам се да ги видя.

Както и да е, този път не сме на плажа, но следващия път искаме да сме на фестивал на морето! Посланието ни към всички влюбени в рок-ен-рола е да дойдат на концертите ни, защото ще си получите заслуженото: рок-ен-рол музика смесена със суинг, пънк и ска! Да, 80% от песните ни са на унгарски, но пък ще разберете всичко по гротескните ни жестове! 🙂

 Със сигурност! Разкажи ми повече за пънк сцената в Унгария.

Унгарският пънк определено е жив! От едната страна са известните от едно време банди, чиито фенове се обличат ретро. 🙂 Сред тях са HétköznaPI CSAlódások, Prosectura, Böiler, Fegyelmező Részleg, Hatóságilag Tilos, Macskanadrág… Те имат по 2-3 големи концерта в годината и рядко включват нещо ново като музика и текст. Залагат на това да свирят характерен ой или скейт пънк.

Освен тях има и много интересни експериментатори, някои от които са нови проекти на стари пънкари и рокаджии. Тези банди правят малки концерти по ъндърграунд дупките в Унгария. Често пънкът е съчетан с хардкор, индустриал, алтернатив, ска и т.н. Няколко от тези експериментатори са Padkarosda, Diskobra, Gábor & The Gábor Gábors, Rákosi, Büdösök, Csermanek Lakótelep

А спомняш ли си най-странното място, на което сте правили шоу?

Веднъж свирихме в бивша 100-годишна психиатрия в Halle в Германия. Мястото се казваше Die Kneipe (кръчмата), а ние бяхме настанени в мазето на сградата. Почувствахме се сякаш сме попаднали на мястото, което сме търсили цял живот. 🙂

Друг път в Podebrady, в Чехия, свирихме в Boss Bar, където също и останахме да спим. Имаше една изключително мизерна баня, а за да стигнеш до нея се минаваше през женската тоалетна. Все едно бяхме в друга вселена. След нашия концерт започна електронно парти, което продължи чак до сутринта, а ние през цялото време трябваше да минаваме през женската, (а тя обикновено беше заета от парти мацки), за да си измием зъбите или да вземем душ…

Но едно от най-щурите места, на които сме правили шоу е в Унгария, в местното читалище на Rakóczifalva. Малкото градче в равната част на страната ни е известно с това, че местните са искали да преименуват града на Мечоград, защото имат як музей на куклени мечки… Щом пристигнахме, градските пънкари и рокери веднага ни черпиха с популярен за мястото шот, наречен döbbenet (тревога). Толкова се напихме, че вокалът ни започна да пее песните на другата си пънк банда. А пък техничарът си тръгна за вкъщи преди шоуто, заявявайки ни, че басът не работи, така че нямало нужда от микрофони. По средата на концерта дойде полиция и направи акция. В крайна сметка се прибирахме със стара Жигула по ледени пътища. Аз трябваше да карам машината, която не познавах, защото шофьорът ни беше толкова пиян, че повръщаше през отворената врата на колата… и това е само половината от историята.

Както и да е, имали сме хиляди приключения с Yellow Spots, най-вече по концерти, на които се събира здрава агитка от квартала. Уважаваме тези хора!

И ние тук много уважаваме и се уважаваме с агитките. Знаеш ли, много ме кефят обложките на албумите ви. Какво ви вдъхновява за тези картини и как те обрисуват „абсурдното“ ви чувство за хумор?

Обожаваме комиксите! Обложката на предишния ни албум беше създадена от Imre Fekete, който работи за унгарското списание Cretin. Бях голям фен на изданието и се зарадвахме Imre Fekete да рисува за нас.

После се запознахме с по-младо момче, Gergő Oravecz, което създаде комикс за първото ни LP, наречено BrainLobe Flirt no. I (обложката на снимката – бел.ред.). В момента той работи по комикса за новия ни албум BrainLobe Flirt no. II. Надявам се скоро да излезе на пазара, в момента очакваме и подкрепа от феновете, за да завършим проекта, за който са необходими средства. Затова ще започнем да събираме дарения чрез Kickstarter или Indiegogo, а който ни даде пари, ще бъде нарисуван в комикса.

Концепцията ни е ясна: изрисуваме текстовете ни по налудничав начин, който впечатлява. Gergő Oravecz е много добър в това.

Наистина страшни са рисунките му. А има ли музика, която те плаши?

Страхувам се от скучните клишета в музиката. Обичам парчетата да са искрени, оригинални, независимо дали музикантите са професионалисти или аматьори.

Имаш ли любим европейски фестивиал? Моят е SZIGET. Кои са другите яки фестивали в Унгария? 

Фен съм на фестовете в Чехия, например Mighty Sounds и Pod Parou, както и на специализираните фестивали в Германия като Psychomania и This is Ska!, и в Холандия – Psychout Circus… Да не забравя да спомена и най-големия сърф фест в Италия –  Surfer Joe. Радвам се, че съм свирил на повечето от тях.

Фестивалът, на който сме всяка година (с Yellow Spots, с другата ми банда или просто като туристи) е Grossmann в Словения. Той продължава около седмица и включва хорор и други филми, които се прожектират в малкото градче Ljutomer. Освен това програмата му включва дегустация на вино и зомби танци. Обикновено бандите свирят във ванове и хиляди зомбита ги следват. Странно и смешно е, много подходящо място за Yellow Spots – ние обожаваме ужаси…

В Унгария са известни десетина фестивали клишета с едни и същи комерсиални поп-алтернативни банди, но има и други събития като “Fekete Zaj” (Black Noise), Rockmarathon и мини сърф-ска-рок-ен-рол фест, наречен 100 Fest, разположен на езерото Balaton…

Благодаря ти за сведенията, много бяха полезни и интересни! Чакаме ви!

Кефете се, наздраве и до скоро виждане!