Газ, газ, газ и един оркестър за сватби и погребения

Газ, газ, газ и един оркестър за сватби и погребения

„Скъпички сме за погребения, по-добре за сватби ни поканете.“ – казва Горан Брегович

 

Ех тази балканска музика – как само кара сърцето ти да играе, ръката ти да надига чашата с ракия и краката ти сами да се движат в ритъма на тъпана… И докато си размишлявам над тази мисъл, се разнасят и първите ноти на майсторите музиканти, които свирейки минават между хората и прекосяват цялата зала.

„Скъпички сме за погребения, по-добре за сватби ни поканете.“ – казва Горан Брегович, докато представя оркестъра си някъде към края на изпълнения с емоции концерт. И ме кара за пореден път да се огледам наоколо… А наоколо народът си е баш „мъртъв“, не мърда, не скача, не пляска, само киселее, че някой отпред е станал и се радва. Странна работа и странни хора. Все едно на симфоничен концерт са дошли.

И се връщам към моето квадратче, в края на единия ред, където не преча на мъртвите души зад мен. И ми е толкова хубаво, и си крещя с пълно гърло „Калашников“ и „Месечина“, и си подскачам, и се чувствам жива, защото какво друго е музиката, ако не живот.

През погледа ми минават и други хора, на които явно им е омръзнало от забележките и забързано са се устремили към радостната тълпа на терена, където всички са само ритъм и усмивка. А там на сцената Горан и оркестърът му за сватби и погребения се забавляват и свирят някак на шега, грабвайки сърцата на цялата зала или поне на онези, които още знаят как да туптят.

Все пак моля ви, мили организатори – започнете да продавате отделно билети за „кисели“ хора. Без да искаш, започваш и ти да им се дразниш и някак стават заразни.