GOLOKA FEST ВЪЗСТАНОВЯВА СКРИВАЛИЩЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В МАНАСТИРА „СВ. СВ. ПЕТЪР И ПАВЕЛ“ ДО ГР. ЛЯСКОВЕЦ С ДАРЕНИЯ

GOLOKA FEST ВЪЗСТАНОВЯВА СКРИВАЛИЩЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В МАНАСТИРА „СВ. СВ. ПЕТЪР И ПАВЕЛ“ ДО ГР. ЛЯСКОВЕЦ С ДАРЕНИЯ

Организаторите набират средства и за огромен графит-стенопис, посветен на Дякона и Христо Ботев, за да отбележат 150 години от обесването на Апостола на свободата

 Две особено значими начинания влизат в рамките на четвъртото издание на културно-младежкия фестивал Goloka Fest, който ще се проведе на 21-ви и 22-ри юли 2023 г. по традиция до Петропавловския манастир над гр. Лясковец:

  • Мащабен графит-стенопис с размер 50 х 3 метра, посветен на Васил Левски и Христо Ботев и сътворен от най-популярния графити-артист в България – NASIMO 
  • Възстановяване на скривалището на Васил Левски в манастира “Св. св. Петър и Павел” до Лясковец, по повод 150 години от гибелта на Дякона

Движеща сила на вдъхновяващите инициативи е Николай Геранлиев, главен организатор на Goloka Fest, който споделя: 

“Имам честта да съм роден на 2-ри юни, в 12 часа със сирените, с които почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България – една аларма в съзнанието ни за размисъл и признание. Впускам се в тези съзидателни акции с огромното желание да съберем заЕДНО средства за изработването на графит-стенопис в памет на Васил Левски и Христо Ботев. Тази година се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски и по този повод искаме да стартираме направата на графита точно на 2-ри юни със сирените”. 

Начинанието за укрепване и облагородяване за скривалището на Дякона в манастира “Св.св. Петър и Павел” е идея, приета с ентусиазъм и от главната сестра в манастира – сестра Елисавета:

„Радвам се, че все още има млади и будни хора в България, които ценят, помнят и правят нещо за корените и историята ни. В манастир „Св. Св. Петър и Павел“, където е основана първата семинария в България, има скривалище на Дякона, което има нужда от реставрация. С удоволствие подкрепяме желанието на Николай Геранлиев, то да бъде възстановено и достъпно за посетители. Това е един чудесен жест по повод 150 години от гибелта на Апостола. Имаме нужда от повече подобни дела.“

Исторически факти и доказателства сочат, че Васил Левски е намирал укритие именно в светата обител над гр.Лясковец, откъдето са тръгнали не едно и две въстания. Самият манастир се намира точно над стената, на която организаторите на Goloka Fest планират да разположат стенописа, а между манастира и стената са скалите с тунела, откъдето Апостолът се е промъквал, за да влезе незабележимо в манастира. 

Необходимият бюджет за осъществяване на двете кампании е 10 000 лв. и целта е те да бъдат реализирани преди официалния старт на тазгодишния фестивал, за да може всички посетители на събитието да видят на живо огромния стенопис и да посетят обновеното скривалище на Дякона.  

С „Дела трябват, а не думи!“ организаторите на Goloka Fest призовават всички съпричастни на идеята да изразят своята подкрепа чрез дарение или споделяне на инициативата. 

Допълнителна информация за начините, по които може да дадете своя принос, ще намерите тук.

Може да помогнете и директно през официалната страница на фестивала.