Георги Патриков: Мечтая хората да почувстват повече нужда от това да усещат и мислят.

Георги Патриков

Георги Патриков: Мечтая хората да почувстват повече нужда от това да усещат и мислят.

Някак ми е неловко, защото за първи път подлагам на разпит маестро… Но, добре че сме си стари познайници, добре че е свеж, усмихнат и вече в продължение на 10 години успява да накара толкова много млади хора да се увлекат по класическа музика, та и моите неловкости се изпаряват. Разговорът тече на „ти“, леко и плавно. Усеща се като сюита от Бах, защото е дирижиран от Георги Патриков.

anna: Здравей Георги, какво е усещането да си толкова млад, а вече да си диригент с такъв опит?

Георги Патриков: Този въпрос е некоректно зададен, защото съвсем скоро чукнах 36 и май вече не се причислявам толкова към групата на „младите диригенти“. Може би към тези на средна възраст… 🙂 Но благодаря за комплимента. Колкото до опита – най-хубавото на нашата професия е, че не й виждам края.

Миналата година успях да посетя и да се заслушам в няколко интересни концерта от Европейски музикален фестивал. Тази година откриването е на 25 март, диригент си ти, а в него участват виртуозният цигулар Марио Хосен и ансамбъл „Софийски солисти“. Защо този концерт не е за изпускане?

georgi vutreshnaХубав концерт ще стане, сигурен съм в това. От една страна подбраната програма е интересна. Ще изсвирим „Годишните времена“ от А. Пиацола, което е парче с много танго, с много огън и звукови ефекти. Гръцките танци от Скалкотас също, предполагам, ще се приемат с лекота от слушащите, най-малкото заради географската ни ширина. Акцент в програмата, според моето скромно виждане. е Барток „Дивертименто за струнни“. То е различно – музика с болезнена чувствителност, лишена от мелодраматизъм и с доста абстрактно звучене. Емоционална, но чиста емоция, която не се влияе от преходните човешки усещания. Абе, супер брутално е.

По принцип не обичам да рекламирам широко изявите, с които съм свързан. Смятам, че това е работа на вас – медиите. Нашата работа е друга – да произведем наистина качествен продукт. Но в случая ще си позволя да отбележа още нещо освен програмата – момчетата от „Софийски солисти“. С тях се работи много спокойно, но и много здраво, сякаш си в специална лаборатория. Те са състав от безкомпромисни мъже. Изявите им никога не трябва да се приемат като даденост, защото такива ансамбли са няколко в целия свят. Единият е тук в България. Разбира се, ще отбележа и участието на Марио Хосен като солист на концерта.

Тъй като ти си ветеран в „облъчването“ на млади с класическо звучене (преподаваш в Консерваторията от 10 години), какво мислиш, че трябва да се промени, за да могат повече хора в България да се увличат и занимават с качествена музика?

Нищо не трябва да се променя. Целият ни живот напоследък стана такъв, че постоянно някой „много мъдър“ решава да променя нещо. И какво да направят хората – цялото им внимание е насочено към това как да се приспособят към тези „така нужни“ промени, за да оцеляват. Стресират се, принуждават ги да живеят като машини, без свободно време, без нуждата от това да помечтаят или да помислят. Позитивен резултат от промени, аз не виждам. Та, не си мечтая нещо да се промени. Мечтая хората да почувстват повече нужда от това да усещат и мислят. В заниманията си със студентите не се стремя да ги променям и моделирам по собствения си вкус. Показвам им варианти – различни решения на една задача. Кое е тяхното решение ще изберат сами. Ако не веднага – след време.

Хубаво е да има различни решения. Има ли връзка между музиката, математиката и моторите?:) (Преди да завърши Консерваторията, Георги Патриков е учил в Националната природо-математическа гимназия, а в момента ще го забележите да бръмчи с мощен мотор из Софийските (и не само) улици)

Има – всичко е създадено от хора. Всичко има своята логика, която трябва сам да откриеш. И като я откриваш, леко се повдигаш от земята. Или поне предната гума на мотора се повдига 🙂

Каква друга музика слушаш, освен класическа, докато се повдигаш от земята? 🙂

Понякога никаква, понякога „вехт“ рок, както ти го наричаш… 🙂

Е, дори и някои вехти неща те повдигат… Ако не се занимаваше с музика, в каква посока щеше да се развиваш?

Идея нямам, наистина. Обичам много неща.

Какво друго ти предстои след откриването на Европейския музикален фестивал?

След този концерт ми предстои участие на два други фестивала, няколко концерти с оркестри из страната, но в DJambore.com ще направите анонс за тях. Сигурен съм.