Frankie: THE RUMJACKS are all blessed with a strong Celtic blood mix

the rumjacks

Frankie: THE RUMJACKS are all blessed with a strong Celtic blood mix

Призовавайки опиянени леприкони, усмирявайки звяра с няколко чаши уиски, The Rumjacks създават музика, в която оставят слушащите да добавят анархични персонажи от собственото си ежедневие…

Само ден преди концерта на THE RUMJACKS в Mixtape 5, Frankie McLaughlin: Vocals, tin whistle, guitar пие уиски с DJambore.com

Когато зарежеш професионална кариера, в следствие на тежък запой, за да правиш това, което искаш; изразяваш уважението към корените си и желанието ти да пуснеш нови такива, с много труд и падения – получаваш нещо уникално. В случая – ранно DC битие с днешните пънк и фолк „мърфи“ микстури.

Svanio: Как мислите, че се е променил стилът ви през последните 9 години? Лутате ли се между класическия ирландски пънк и индивидуални предпочитания?

Frankie (The Rumjacks): Винаги сме се влияли от различни стилове като едновременно с това никога не бягаме от корените си. Във вените ни кипи кръв смесена с келтската, но пък сме израснали благодарение и на други стилове музика като Rock & Roll, Punk Rock, дори Ska Reggae… Винаги сме се вдъхновявали от всичко, случващо се около нас.

Какъв е вашият Moby Dick, към какво се стремите, когато създавате песен, албум, звук… Преследвате ли същите цели като през 2008 г.?

Лично аз, винаги съм мечтал да напиша песен, която да остане в историята и да се превърне в традиционна песен. Всички ще я пеят, но никой няма да си спомня кой я е написал. Ако това изобщо се случи, със сигурност няма да доживея, за да разбера, но съм сигурен, че душата ми ще е щастлива. И когато се преродя, независимо дали ще съм лъв или червей, ще я разпозная, когато я чуя по радиото.

Frankie, би ли направил стънт, ако свирите в Япония?

Само, ако на сцената ни акомпанират Tokyo Shock Boys, всъщност те свирят ли още? Бих направил всякакви простотии, ако съм на сцена с тези момчета. 🙂

Какво мислиш за текстовете на песни със социална насоченост и тези, които се базират на лични преживявания?

Всичко, което пиша е свързано с лични преживявания. Понякога си представям историята във фантастичен вариант, а друг път внезапно ми идват лириките и ги пиша. Винаги оставам място и за слушателите, в което могат да добавят нещо, свързано с личния им живот.

Клубни изяви или фестивали? Кое предпочитате и кое ви вдъхновява и помогна на бандата да се развива?

Големите фестивали са супер забавни, но ние си обичаме малките диви клубове, в които сме се изградили като банда… Свиренето по клубове ти дава нещо много ценно. А ако го нямаш, нещото ти липсва и когато излезеш на голяма сцена.

Къде мечтаете да свирите?

На Wrong Fest, разбира се!!!.. Ще видите как заедно превъртаме играта…. Усещам го!

Колко важно е приятелството между вас? Излизате ли заедно, когато имате свободно време?

Дразним си се зверски… 🙂 Шегувам се, всички сме приятели, като братя сме, преживяли сме много заедно. Но вече сме били на толкова турнета, че последното нещо, което искаме е да се размотаваме заедно и през свободното ни време. Ха-ха!

Frankie, ти знаеш, че Shania Twain разкри изневярата на мъжа си Robert John „Mutt“ Lange, с който се разведе през 2010, нали? Мислиш ли, че би ви помогнала да работите с него? Има ли някаква травма от детството, свързана с нея?

Shania Twain е кралицата на вселената. Короната й е обсипана със звезди, а очите й могат да застрелят с точността на лазер всеки човек, жена или дете, което се изпречи пред погледа й… 🙂 Още в училище ни убеждават, че тази жена може да превърне сандвич в творение на изкуството. Радвам се, че тя преодоля връзката си със стария ‘Mutt’ Lange и се върна към вдъхновението и щастието.

Планирате ли да издадете DVD след европейското турне тази година?

Надявам се, заснемаме много неща по пътя, не съм сигурен, че феновете ще искат да гледат материала под формата на DVD…

Кой е най-лошият ви спомен от концерт?

Спомням си как Johnny падна от сцената една вечер, когато свирихме със Steve Ignorant. Много навътре го взех. Друг път пък си спомням, че ядох наистина съмнителен кебап преди шоу с Gogol Bordello… По едно време кебапчето също се появи на сцената, но успях добре да го скрия от тълпата.

Какво мислите за пънк сцената сега и какъв съвет ще дадете на децата, които искат да сформират пънк банда?

Просто правете каквото си искате, бъдете невероятни хора, грижете се за себе си и за приятелите си. Пънкът отдавна избяга от сцената и слезе долу при хората. Пънкът е автентичен, индивидуален подход към живота, смисъл който можеш да вложиш във всеки аспект от случващото се около теб. Става въпрос за ВСЯКА професия и важен избор, не само за музиката и изкуството. БЪДИ ШРЕКРАСЕН ЧОВЕК и всичко е ОК!

Любим коктейл? Уиски със или без лед?

Всяко малцово уиски с капка свежа изворна вода… Като се замисля и кубче лед става.

Най-лошата песен на всички времена?

Drops of Jupiter’, даже не си спомням на кой беше…. Сигурен съм, че аз съм ЕДИНСТВЕНИЯТ, който си спомня тази стара рок песен Drift Away… И нея не си спомням кой я беше пял, така че по-добре да си затварям устата….

Цяр срещу махмурлук?

Iron Bru,.. Това е ирландско безалкохолно. Към него добавям традиционна ирландска пържола… Чудесна комбинация, която винаги дава ефект!

Австралийските Celtic / Irish / Folk пънкари THE RUMJACKS идват в София за концерт в столичния клуб *Mixtape 5* на 3-ти септември 2017.

Снимки от концерта ТУК.