EXIT Adventure 2015 – Началото

EXIT Adventure 2015 – Началото

Прекосяваме моста над Дунава и попадаме в крепостта Петроварадин. В средновековието крепостта е била убежище по време на битки и войни, а днес защитните ровове приютяват фестивала EXIT.

DSC_9514Влизаме сравнително рано към 8-9 часа и крепостта е празна, няма много трафик между сцените и краката сами ни отвеждат пред Fusion сцената, където пред очите ни изкочи Нуфри. До него Kottarashky вече миксира. Публиката пред сцената е още рехава и позволява на артистите на кокили да се заиграват с музиката и гостите на фестивала. За момент артистите вдигат противогазите и успявам да видя лицата им. Замислям се колко умело организаторите са вплели темата за екологията и опазването на околната среда в парти настроението на EXIT. Така докато хиляди хора купонясват, могат да разберат колко е важна природата, тук е мястото да отбележил липсата на кошчета:)

Eagles of the Death Metal
Eagles of the Death Metal

На main stage-a Гоблини отсъпват място на Eagles of the Death Metal. Вокалът пожелава happy birthday на всички, които са избрали да празнуват рожденния си ден тази година на EXIT-а, а басистът с чаровно поклаща дългата си бяла брада и може би заради нея малко ми напомня за Geoff от Jaya the Cat.

Британците от Clean Bandit разчистват сцената и всичко започва на чисто. Grace Chatto, цялата в бяло, на две плитки, припяваше и небрежно се усмихваше, докато Elizabeth Troy наистина успя да взриви пуликата с гласа си и сценичното си поведение, а ресните висящи от ръкавите й ми навяваха voodoo размисли.

Зашеметени от невероятното изпълнение на Clean Bandit ни остваше само да чакаме на сценатаа да излезе невероятната Emeli Sandé. В трепетно оцакване публиката крещеше името й, но тя така и не се появяваше и вместо публиката да избухне в екстаз от изпълнението й, избухнаха фойерверките. Презерадени от адреналина на огненото шоу, пуликата дочака Emili да излезе на сцената, а духът на EXIT продължи да се вихри по многобройните сцени до сутринта.

Gaia eXperiment Trance Stage
Gaia eXperiment Trance Stage

Решихме да експериментираме и след като ни сложиха зелени фосфоресциращи гривни се спуснахме по пързалката към Gaia eXperimental Trans Stage. Експериментът беше успешен и изпадайки в транс се озовахме в chill out зоната, където налазихме червените пуфове за да отдъхнем.

Fusion сцената ни изпрати някъде в развиделяващата се сутрин, а ритъмът на реге сцената и drum and bass-a на Main stage-a ни припомниха, че това е само началото на EXIT 2015.