Тримата концертмайстори

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Тримата концертмайстори

„Европейски музикален фестивал“ ще събере на една сцена трима изявени български концертмайстори

Тазгодишният „Европейски музикален фестивал“ ще събере на една сцена трима изявени български концертмайстори. Албена Данаилова, Димитър Иванов и Мони Симеонов ще обединят своя талант и майсторство в общ проект с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров. В програмата на концерта са подбрани шедьоври от световната цигулкова литература от Сен-Санс, Равел, Сарасате, Масне, Бетовен – вълнуваща и виртуозна музика, която ще разкрие индивидуалността на всеки от тримата солисти. Сред пиесите е и прекрасната българска творба „Севдана“ от Георги Златев-Черкин, която ще бъде представена от Албена Данаилова. В края на концерта тримата цигулари ще премерят сили, редувайки се в една от най-предизвикателните пиеси, писани някога за цигулка – Фантазия „Кармен“ от Сарасате. Уникалното събитие предстои на 25 април от 19:30 ч. в зала „България“. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България

„Отдавна имаме идея да съберем в общ концерт тримата цигулари“, сподели артистичният директор на „Европейски музикален фестивал“ Даниела Ханджиева.  „Щастливи сме, че намерихме дата, която е приемлива и за тримата, понеже всеки от тях е изключително зает“, допълни още тя.

Албена Данаилова е първата жена, която става концертмайстор на Оркестъра на Виенската държавна опера. Тя печели конкурса за престижния пост през 2008 година, а от 2010 г. е назначена за постоянно. Цигуларката е член на Асоциацията на Виенската филхармония от 2011 година. Носител е на награди от конкурсите „Тибор Варга“ и „Виторио Гуи“ и е полуфиналист на конкурса „Чайковски“ в Москва. Наред с работата си като оркестров музикант, Албена Данаилова има и успешна кариера като солист и камерен изпълнител. Тя редовно изнася солови концерти в България, Германия, Израел и САЩ, и осъществява записи за Deutschlandradio Kultur, Северногерманското радио и др.

Димитър Иванов е първи концертмайстор на Opern- und Museumsorchester, Франкфурт на Майн от 2008 година. Преди това, от 2005 до 2008 г. той е бил концертмайстор на оркестъра на Teatro Lirico в Каляри, Сардиния. Роден в София, Димитър Иванов израства във Вюрцбург. Негови учители са проф. Григори Жислин (Вюрцбург), проф. Мириам Фрийд (Блумингтън/Индиана) и проф. Улф Валин (Берлин). Димитър Иванов е печелил награди от международните конкурси „Андреа Постачини”, „Родолфо Липицер”, „Герхард Ташнер”. Цигуларят има изяви като солист с оркестрите на Концертхаус – Берлин, Симфоничния оркестър на Радио Краков, Симфоничния оркестър на Нюрнберг, Филхармонията на Вюрцбург и др.

Цигуларят Мони Симеонов е възпитаник на НУМТИ „Д. Петков“ в Пловдив. Той  заминава за Калифорния на 16 години, където учи с пълни стипендии в престижните Eastman School of Music и Yale University. През 2007 г. получава предложение да започне докторската си степен в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис в класа на Мидори, където става и неин асистент. Цигуларят музицира с Оперния и Камерния оркестър на Лос Анджелис, а в момента е и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Калифорнийската столица Сакраменто. Като концертмайстор е свирил под диригентството на Курт Мазур, Роберто Абадо, Валерий Гергиев, Джеймс Ливайн, Рикардо Мути, Джон Уилямс и други. Солирал е в Карнеги хол, Дисни Хол, Ройс хол и др.

Чрез цикъла „Концертмайсторите“, който съществува от 2002 година, Оркестърът на Класик ФМ радио и музикална агенция „Кантус Фирмус“ успяха да наложат и да направят популярни у нас много български музиканти, известни повече в чужбина. В поредицата са гостували цигуларите Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, Васко Василев, Елин Колев и други, които получиха заслужено признание и в родината си.

Билетите за концерта „Тримата концертмайстори“ са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com

април 25 2018

Details

Date: април 25, 2018
Time: 19:30 - 22:00
Cost: 15лв.-40лв.
Събитие Tags:
as Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/142200283279684/

Venue

Зала България

ул. "Аксаков" №1
София, Bulgaria

+ Google Map

Visit Venue Website