The World of Video Game Music

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

The World of Video Game Music

 

Семинар за музика към видеоигри е съпътстващото събитие на концерта The World of Video Game Music

 Семинар за композиране на музика и звуков дизайн за видеоигри ще бъде съпътстващото събитие към концерта „The World of Video Game Music“ от цикъла „Музиката на Америка“ на 14-ти март. В рамките на два дни утвърдени американски и български композитори ще споделят своя опит и познания за тази динамично развиваща се музикална сфера. Младите творци ще имат възможност да се срещнат с Нийл Акрий, допринесъл за музиката на популярните игри „World of Warcraft“, „Overwatch“, „Diablo“, „StarCraft“, „Revelation Online“ и др. Номиниран за награда BAFTA, той е писал също за сериалите „Stargate SG-1“, „Stargate Atlantis“ и „Witchblade“, както и за 30 игрални филма. В своето творчество Акрий често съчетава класически симфоничен оркестър с електронни инструменти и етно мотиви, създавайки оригинална и емоционално въздействаща музика.

Другите лектори ще бъдат Пенка Кунева – композитор на игрите „Принцът на Персия“, „Трансформърс“, „Мумията VR“, игралните филми „Ага“, „Encounter“ и „Devil’s Whisper“ и др., Елица Александрова – композитор и звуков дизайнер в Ubisoft – София, автор на музиката за „Assassin’s Creed: Rogue“ и „Horse Adventure – Tale of Etria“, както и Борислав Славов – експерт в създаването на музика, която се променя в зависимост от решенията и действията на играчите в реално време. Славов е автор на партитурата на „Divinity: Original Sin 2“, получила четири престижни награди за 2017 година, сред които и Game of the Year” от PC Gamer.

Семинарът „Музика, продукция и звуков дизайн за видеоигри“ ще се състои на 12-ти и 13-ти март в зала №48 на НМА. Достъпът за всички е свободен. Събитието се организира със съдействието на Националната музикална академия, като лекторите гостуват по повод участие в концерта „The World of Video Game Music“ на 14 март в зала „България“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

 

Програма на семинара

12 март

10:00 – 11:30: Изграждане на композитора и развитие на професионална кариера – лектор Пенка Кунева

11:30 – 13:00: Адаптивна оркестрова музика – лектор Борислав Славов

13 март

10:00 – 11:30: Neal Acree: A Journey In Music – лектор Нийл Акрий

11:30 – 13:00: Звуков дизайн и композиране на музика за игри в България – лектор Елица Александрова

ОЩЕ НОВИНИ ЗА СЪБИТИЕТО:

Специална изненада за геймъри очаква слушателите на 14-ти март в зала „България“

Сбъдва се една голяма моя мечта“, написа във Facebook Пенка Кунева, утвърден композитор на филмова и компютърна музика в Холивуд за концерта „The World of Video Game Music“. Уникалната продукция с откъси от популярни видео игри, изпълнени от симфоничен оркестър, ще бъде представена на 14 март от 19:30 ч. в зала „България“. Събитието е част от осмия сезон на цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“.

„Партитурите за видео игри са наследник на голямата симфонична традиция на киноиндустрията, а сега тази великолепна оркестрова музика ще звучи на живо в класическото пространство на зала „България““, пише още Кунева, автор на музиката към филма „Ага“ (реж. Милко Лазаров), показан вчера на закриването на фестивала „Берлинале“.

Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи фрагменти от игрите World of Warcraft, StarCraft II, Overwatch, Uncharted 2, Diablo III, Gears of War 2, Mario, Call of Duty, Lord of the Rings Online, Everybody’s Gone to the Rapture, Prince of Persia, Divinity: Original Sin 2, Assassin’s Creed: Rogue, Victor Vran. Автори на музиката са Нийл Акрий, Гред Едмънсън, Джак Уол, Стив Джаблонски, Ченс Томас, Джесика Къри, както и българските им колеги Борислав Славов, Елица Александрова и Георги Стрезов. Някои от тях композират директно на компютър и никога до момента не са чували творенията си на живо. Сега специално за концерта те са подготвили нови аранжименти, които ще прозвучат премиерно в зала „България“ на 14 март. От произведенията на самата Пенка Кунева в програмата са включени фрагменти от играта „Принцът на Персия“, както и от концептуалния й албум „Жената астронавт“.

„Събитието в София е забележително, понеже симфоничните концерти с музика от игри са рядкост. По света се правят предимно концертни продукции на една игра, или концерти-спектакли от типа на Video Game Live в големи зали или стадиони с участие на поп инструменти“, обяснява Кунева.

Организаторите са подготвили и специална изненада за геймърите, които ще присъстват на концерта. Всеки слушател в залата може да участва в томбола за награда, предоставена от фирма „Пулсар“. Късметлията ще спечели игра за платформа по избор от заглавията, включени в селекцията за концерта.

Билетите за концерта на 14-ти март са на цени от 20 до 50 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com.

Пенка Кунева, известна като „творец с изключителен талант“ (NPR) , е композитор на музика за многобройни филми и видео игри. Кунева е автор на партитурите за „Принцът на Персия“ и „Трансформърс“ заедно със Стив Джаблонски, играта „Мумията VR“ и игралните филми „Ага“, реж. Милко Лазаров (Берлинале, 2018 г.), Encounter и Devil’s Whisper (Sony Pictures). Освен тях Пенка композира специална музика за мултимедийната експозиция на НАСА „Герои и легенди“, посветена на американската астронавтика, която се помещава постоянно в Кенеди център. Нейните оркестрови албуми „The Woman Astronaut“ и „Rebirth of Id“ са издадени от  Universal Music. Тя е отличена с награди от  Sundance Composer Fellow, Game Audio Network Guild’s Recognition Award и от Университета „Дюк“. Пенка Кунева е родена и израснала в България, завършва НМУ „Л. Пипков“ и НМА „Проф. П. Владигеров“ (1990 г.). В последствие тя защитава първия по рода си докторат по композиция в Университета „Дюк“ и развива активна  кариера на композитор в Холивуд.

В програмата се включва и музика от Assassin’s Creed: Rogue от Елица Александрова, а солистка за вокалните партии ще бъде Весела Делчева

Силно българско присъствие се оформя в програмата на концерта „The World of Video Game Music“ на 14-ти март от поредицата „Музиката на Америка“. Организаторите от „Кантус Фирмус“ обявиха включването на още едно българско име в програмата – музика от играта „Assassin’s Creed: Rogue”, създадена от Елица Александрова. Тя ще бъде четвъртият гост-композитор на концерта, заедно с Нийл Акрий, Пенка Кунева и Борислав Славов, които също ще присъстват. Събитието ще се състои в зала „България“ от 19:30 ч. и се организира със съдействието на Фондация „Америка за България“.

Елица Александрова е утвърдено име като композитор и звуков дизайнер във фирмата за разработване на видео игри Ubisoft – София Тя е също и пианист, арфист и аранжор. Вече над 20 години тя участва в реализирането на множество музикални проекти – от създаването на звуков дизайн и оригинална музика за различни игри, до композиране на музика за танцов спектакъл и късометражни филми. Други заглавия на игри с нейна музика са “Ghost Recon: Shadow Wars”, “Fashion Designer” за Nintendo 3DS, “Tale of Etria”.

Програмата се оформя от избрани характерни откъси от популярните видео игри World of Warcraft, StarCraft II, Uncharted 2, Diablo III, Prince of Persia, Divinity: Original Sin 2, Lord of the Rings Online и други. Те ще бъдат изпълнени от голям симфоничен състав на Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Ейми Андерсън от САЩ. Композиторът Нийл Акрий също ще се качи на диригентския пулт, за да представи своите пиеси от програмата. Допълнителен колорит в оркестровия звук ще внесе талантливата певица Весела Делчева, която ще изпълнява вокалните сола в някои от пиесите. Особено важно е нейното участие за въздействащите откъси от играта Everybody’s Gone to the Rapture от Джесика Къри, както и за музиката на Елица Александрова.

Весела Делчева е сред обещаващите млади попълнения в Националния музикален театър „Ст. Македонски“. Тя е изпълнявала водещи роли в редица постановки на мюзикъли, а през настоящия сезон играе ролята на Бети Шифър в спектакъла „Булевардът на Залеза“. Певицата е работила като вокален педагог в телевизионния формат „X factor“ и е участвала в българските финали на конкурса „Евровизия“ през 2007 и 2009 г.

Билетите за концерта на 14-ти март са на цени от 20 до 50 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com.

Светът на видеоигрите ще оживее в мултимедиен концерт с оркестъра на Класик ФМ радио 

Светът на видеоигрите ще оживее в мултимедиен концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио на 14-ти март т.г. Събитието „The World of Video Game Music“ е част от осмия сезон на цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“. В програмата са събрани атрактивни музикални откъси от любими на геймърите заглавия като World of Warcraft, StarCraft II, Overwatch, Uncharted 2, Diablo III, Super Mario, Gears of War 2, Fallout 4, Call of Duty, Lord of the Rings Online, Everybody’s Gone to the Rapture и други. Парчетата в програмата са много разнообразни по характер и продължават най-добрите традиции на оркестровата филмова музика. Партитурите са създадени за продукти на водещите компании в тази индустрия: Ubisoft, Activision, Bethesda, Sony, Microsoft, Larian Games и други. Изпълненията ще бъдат илюстрирани с прожекция на образи от игрите на голям екран в залата. Основен диригент на концерта ще бъде Ейми Андерсън от САЩ, известна с работата си като музикален директор на концертната продукция „Legend of Zelda: Symphony of the Goddesses“. Андерсън е гостувала на пулта на редица елитни оркестри в цяла Европа, Канада, САЩ и Мексико.

Концертът „The World of Video Game Music“ е уникално събитие за българския концертен живот и повечето партитури ще прозвучат премиерно у нас. На живо в залата ще присъстват трима композитори. Един от тях е Нийл Акрий, допринесъл за партитурите на World of Warcraft, Diablo III и редица други хитови заглавия. Той ще участва в концерта и като диригент на своите произведения.

Специално за събитието от Лос Анджелис ще пристигне и българката Пенка Кунева с много успешна кариера на композитор и оркестратор в Холивуд, музикален автор на играта Prince of Persia, включена в програмата. Тя има активна роля в подготовката на събитието чрез личните си контакти във филмовата и компютърна индустрия.

Още един български акцент в концерта ще бъде музиката от Divinity: Original Sin 2, отличена с няколко престижни награди за 2017 г., сред които Game of the Year от британското списание PC Gamer. Създателят на музиката Борислав Славов (Glorian), който също ще присъства, е в авторския екип и на игрите Crysis 2 и Crysis 3, и е работил в сътрудничество с Ханс Цимер, Лорн Балф и др.

Билетите за концерта на 14-ти март са на цени от 20 до 50 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com. 

 

март 14 2018

Details

Date: март 14, 2018
Time: 19:30 - 21:30
Cost: 20лв.-50лв.
Събитие Tags:,

Venue

Зала България

ул. "Аксаков" №1
София, Bulgaria

+ Google Map

Visit Venue Website

Организатор

Cantus Firmus
Website: Visit Organizer Website