TAPI Project (Индия) & Surbahar Live Trio @ Singles | 07.08.2022

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

TAPI Project (Индия) & Surbahar Live Trio @ Singles | 07.08.2022

Уикенд с квартета TAPI PROJECT от Индия в Пловдив и София

 

6 август (събота) – 21:00ч. – Bee Bop Café (Пловдив), заедно с Ambient Folklore

7 август (неделя) – 20:00ч. – Singles (НДК, вход А4, София), заедно със Surbahar Live Band

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон?

Tapi Project, ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала „Джаз на село“ в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на август ще бъдат специални гости на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“. Първо в Пловдив в събота и после в София в неделя.

Групата пристига с нов албум (Khuda ne mere) и този път в пълния си състав – Йогендра Санияуала (китари, композиции), Суати Минакши (глас, и то какъв!), Гоурав Кападия (барабани) и Бижу Намбияр (бас, клавишни). Стилът на квартета е някъде на границата между инди-рока и „новите градски песни“, а маниерът на пеене и гласовият диапазон на Суати ни карат неволно да се замислим за Ане Брун, за Бьорк, за Дженис Джоплин… само че с текстове на хинди и гуджарати и с характерните за субконтинента вокални техники. Влиянията в музиката на Tapi Project, както може да се очаква в днешния глобализиран свят, са в доста широк спектър – от Radiohead до пакистанската певица Абида Парвин, вливащи се сякаш като притоци в голямата река, от която групата взима името си – Тапи в щата Гуджарат.

„Като говорим за сцената в Индия днес, ние не можем да я разглеждаме изолирано от сцената в Пакистан, в Бангладеш и въобще в региона. И този „градски фолк-рок“, който свирим ние, има своята сцена и в Пакистан – дори повече, отколкото в Индия“ – твърди създателят на групата Йоги Санияуала. Музиката, която свирят Tapi, този градски инди-фолк-рок, разказва съвременни градски истории, но с щипка древна мъдрост, самоирония и характерния за жанра философски съзерцателен мрак – сякаш сте седнали на здрачаване и си водите задушевен разговор с Джони Кеш, Бърт Йенш или Бони Принс Били. Музикалната вселена на Tapi, както казват самите те, е вдъхновена от човека, а не от машината. И именно оттам идва и тази топлина, която чувствате, когато попаднете на техен концерт – сякаш сте си у дома със стари приятели, с които отдавна не сте се виждали.

На 6 август (събота) в Пловдив специални гости на Tapi Project в Bee Bop Café са музикантите от друг един любим на публиката на „Аларма“ квартет – Ambient Folklore в състав Петър Делчев (електрическо хърди-гърди), Евгени Чакалов (8-струнна баритонова електрическа китара), Юлия Узунова (клавишни и саунд дизайн) и Петър Тодоров (електрическа перкусия). Концертът започва от 21:00ч.

На 7 август (неделя) в София преди Tapi на сцената на преродилия се клуб „Сингълс“ (НДК, вход А4) ще излязат Surbahar Live Band на Павел Стойчев в експериментален алтернативен състав – Елица Алексиева – цигулка, Димитър Бакърджиев – саксофон и Татяна Йосифова (позната на публиката от „Исихия“, Davvid Project и предишния състав на Ambient Folklore) – глас. Самият Павел Стойчев, освен на барабани и електронни устройства, в този формат свири и на електрическа китара. Концертът започва точно в 20.00ч. Билети тук.

август 07 2022

Details

Date: август 7, 2022
Time: 20:00 - 23:30
Cost: 15лв.-20лв.
Събитие Tags:, ,
as Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/575057980768456

Venue

singles

Бул. България 1, НДК, вход А4 (дясно) 1463 Sofia,
София, Bulgaria

+ Google Map