СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА „ГАЛАКТИЧЕСКИ КОНЦЕРТ“ ЗА ПИАНО И ОРКЕСТЪР ОТ ГЕОРГИ ЧЕРКИН В „ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ“

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА „ГАЛАКТИЧЕСКИ КОНЦЕРТ“ ЗА ПИАНО И ОРКЕСТЪР ОТ ГЕОРГИ ЧЕРКИН В „ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ“

Музиката ще бъде съпроводена от 3D мапинг шоу

„Европейски музикален фестивал“ ще представи тази есен световната премиера на първата крупна оркестрова творба от известния наш пианист Георги Черкин – „Галактически концерт“ за пиано и оркестър, написан специално за 23-тото издание на форума. Черкин има репутацията на един от най-харесваните и изявени български артисти, чиято клавирна кариера продължава вече над две десетилетия. Като внук на видния български композитор Георги Златев-Черкин, изпълнителят носи и творческия ген на своя прочут дядо. Още като ученик в Националното музикално училище в София, Георги прави първите си композиционни опити.

Георги Черкин

На 16 г. той пише пиесата „Силата на живота“, отличена с награда на конкурса „Музиката и земята“. През последното десетилетие пианистът печели възторга на публиката и със своите майсторски оркестрации на популярни шедьоври от клавирната литература. От многобройните му аранжименти за пиано и оркестър особено любими са „Турски марш“ от Моцарт, „Лунна соната“ от Бетовен и „Годишните времена“ от Чайковски, които са изпълнявани на престижни концертни сцени в България, Германия, Унгария, Полша, Русия и др. В края на 2022 година за първи път Георги се осмелява да посегне към по-голямото предизвикателство – свой собствен клавирен концерт с оркестър, в който има възможност да разгърне изцяло музикалните си идеи. „Това друго мое амплоа винаги е било част от моите интереси и занимания. То е много съкровено за мен, но сякаш не беше дошъл моментът да представя своя самостоятелна творба на голяма сцена“, споделя Георги Черкин в интервю за радио „Класик А“. Той разказва още, че темата на произведението е вдъхновена от космическите пространства, а в процеса на създаване голяма роля играе импровизацията, която му помага да достигне до яснота за цялостното звучене на творбата.

Оркестър „Кантус Фирмус“

Пианистът ще бъде солист на премиерното изпълнение в партньорство с музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ и диригента Григор Паликаров. Маестрото, който отдавна познава и редовно изпълнява великолепните оркестрови транскрипции на Георги Черкин, също не скрива своето нетърпение за предстоящия концерт. „Аз съм изключително любопитен да чуя творбата. Самото заглавие, което той е избрал, е впечатляващо и съм сигурен, че музиката ще бъде на нивото на това заглавие. Той ми сподели доста голяма част от своите идеи и очаквам вече да ги видя на партитурните листове“, добави още маестро Паликаров.  

Събитието ще се състои на 16 септември 2023 от 19:30 ч. в зала „България“. Билетите са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“. Партньор за концертите е Софийската филхармония. Слушателите на концерта ще имат шанса да видят и първото за зала „България“ 3D мапинг шоу, фокусирано върху идеята на творбата: „Светлинни образи на галактики и съзвездия ще се движат в ритъма на музиката, а самият концерт е замислен да бъде преживяване, различно от всяко друго, което човек е имал досега в концертна зала“, заявява авторът.  

Наума Найман

В програмата на вечерта ще звучи още музика от Пьотр Илич Чайковски („Вариации Рококо“ за виолончело и оркестър) и Хенрик Виенявски (Брилянтна фантазия по теми из операта „Фауст“) в изпълнение на младите таланти Наума Найман – 17 год. (виолончело) и Диана Чаушева – 15 г. (цигулка). През 2022 година те бяха отличени с Голямата награда от Конкурса за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ и сега предстои техният дебют като солисти на оркестъра. 

Диана Чаушева

 

Оркестър „Кантус Фирмус“ (предишно име – Оркестър на Класик ФМ радио), който през миналия концертен сезон отбеляза тържествено 20-годишен юбилей, ще открие концерта с увертюра към операта „Вълшебният стрелец“ от К. М. фон Вебер.

„Европейски музикален фестивал“, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 година, продължава с няколко интересни събития през  м. октомври. “Фантазии и сонати” е клавирен рецитал на пианиста Людмил Ангелов с музика от Моцарт, Бетовен и Шопен, който ще се състои на 2 октомври в зала “България”. На същата сцена на 20 октомври предстои концерт на Оркестър “Кантус Фирмус” с творби от Лудвиг ван Бетовен под палката на маестро Росен Гергов и солисти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев, (виолончело). На 27 октомври във Военния клуб предстои камерен концерт на Мила Георгиева и Георги Черкин с виртуозна и изящна музика от Сарасате, Паганини, Дебюси, Равел и Франк.

септември 16 2023

Details

Date: септември 16, 2023
Time: 19:30 - 21:30
Cost: 30лв.-70лв.
Събитие Tags:,
as Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/958951045388969

Venue

Зала България

ул. "Аксаков" №1
София, Bulgaria

+ Google Map

Visit Venue Website