Двама концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Двама концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон

Възстановената след травма на ръката Мила Георгиева и концертмайсторът на СО на Баварското радио Радослав Шулц ще свирят заедно на 25 октомври  

Двама изявени концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио в началото на новия сезон. На 25 октомври от 19:30 ч. в столичната зала „България“ ще свири чаровната Мила Георгиева, която вече се възстанови напълно след травма на ръката. Тя ще се изяви след 2-годишно отсъствие от българската концертна сцена. През този период тя стана майка за трети път, а през май т.г. се наложи да отмени концерта си в Европейски музикален фестивал след счупване на китката. Заедно с Мила Георгиева в концерта ще участва Радослав Шулц – цигулар, диригент и дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Събитието е част от поредицата „Концертмайсторите“, организирана от „Кантус Фирмус“, а билетите ще бъдат в продажба от утре – 1 септември на касата на агенцията в зала „България“, както и онлайн на сайта: www.ticketsbg.com Проектът „Концертмайсторите“ е финансиран от Програма „Култура” на Столичната община за 2017 г.

Програмата на концерта представя виртуозни творби за една и две цигулки с оркестър, както и оркестрова музика. Двамата цигулари ще покажат майсторство в Концерт за две цигулки от Йохан Себастиан Бах, който принадлежи към най-красивите барокови творби, а също и във виртуозната пиеса за два цигулки „Навара“ от Пабло Сарасате (позната също като „Хота Навара“). Мила Георгиева ще се изяви самостоятелно с още една творба на Сарасате – популярните „Цигански напеви“. Специален акцент в концерта е присъствието на българска пиеса – „Дяволската цигулка“ за цигулка и оркестър от Радослав Лазаров, в която ще солира Радослав Шулц. Във втората част на концерта Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири музика на Моцарт под диригентството на Шулц – забележителната Симфония №41, последната от симфоничните композиции на австрийския гений.

Радослав Шулц е известен като един от водещите концертмайстори в Европа. Роден в Полша, той получава първите си уроци по цигулка на 8-годишна възраст от своята майка. Печели награди на редица международни конкурси по цигулка, а през 1999 година е назначен от Лорин Маазел за първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Работата с музиканти като Карлос Клайбер, Марис Янсонс и Рикардо Мути вдъхновява Шулц да се насочи и към дирижирането. През 2002 година Сър Колин Дейвис го препоръчва за престижната Виенска музикална академия, където Шулц учи в класа по дирижиране на Леополд Хагер.

В момента Радослав Шулц е артистичен директор на Камерния оркестър на Баварското радио и на ансамбъла Camerata Europeana в Щутгарт. В работата си с този оркестър Шулц неколкократно е изпълнявал музика от българския композитор Радослав Лазаров.

Мила Георгиева започва да свири на цигулка още на 4-годишна възраст. Първите й изяви на сцената са осъществени с ансамбъл «Софийски солисти» и големия български цигулар Минчо Минчев, с когото Мила свири в дует. На 14 години заминава за Ню Йорк, където учи в Джулиард Скул, а по-късно се премества в Гилдхол скул – Лондон. През 2002 г. Мила Георгиева става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като Гевандхаус оркестър – Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър,  Цюрихския камерен оркестър и др. През последните години тя е редовен солист на Оркестъра на Класик ФМ радио. Цигуларката е майка на три деца и живее със семейството си в Лондон.

 

Цикъл „Концертмайсторите“

„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали  водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев,  Веско Пантелеев – Ешкенази и Светлин Русев и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).