КИНО и КЛАСИКА

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

КИНО и КЛАСИКА

 „Кино и класика“ се завръща в Европейския музикален фестивал. Концертът отбелязва 120 години от създаването на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

На българската музикална сцена поредицата „Кино и класика“ съществува вече 10 години и всяко следващо събитие успява да улови отново вниманието и любовта на публиката с размаха на този специфичен жанр, съчетаващ музикалните шедьоври на великите композитори от миналото с любими филмови партитури от наши съвременници. 24-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ – София представя на 22 март в зала „България“ нова програма с това заглавие, като за първи път в събитието ще се включи Младежка филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“ с диригент Славил Димитров.  Водеща солистична фигура за концерта е Георги Черкин, който е част от поредицата „Кино и класика“ още от самото й създаване. И още в първото издание през 2014 г. неговата роля за успеха на събитието е ключова, заради участието му като изпълнител и автор на сполучливи аранжименти. В различни програми от проекта той си партнира с музиканти като Светлин Русев, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Гергана Николаева. Активната му кариера на виртуозен пианист вече години наред се допълва и от творческата работа на оркестратор и композитор. В „Кино и класика“ на 22 март са включени неговите аранжименти на Новелета № 1 от Роберт Шуман, „Лунна соната“ на Лудвиг ван Бетовен, три пиеси от „Годишните времена“ на Пьотр Илич Чайковски (януари – „До камината“, февруари – „Карнавал“ и март – „Песента на кукувицата“) и Сергей Рахманинов – Прелюд в сол минор. Всяка от тях ще прозвучи във вариант за пиано и оркестър, като намесата на Черкин е съвсем деликатна и уместна, а клавирната партия остава непроменена. „Оркестърът допринася за това да се получи една по-цветна картина. Аз подхождам с огромно уважение и респект към оригинала и съм се старал оркестрацията да прилича на симфоничните творби на съответния автор“, казва Черкин.

Концертът “Кино и класика” отбелязва 120 години от създаването на Националното музикално училище в София, което е първото специализирано учебно заведение за музика у нас. Един от представителните състави на училището е симфоничният оркестър (Младежка филхармония „София“), създаден през 50-те години на XX-ти век и завоювал своето важно място сред младежките оркестри у нас. С ансамбъла са работили и концертирали Емил Янев, Емил Табаков, Милен Начев, Цанко Делибозов, Веселин Байчев, Христо Христов, Росен Миланов, Деян Павлов, Жорж Димитров – все значими за българската музикална култура имена. В момента лидер на оркестъра е маестро Славил Димитров, диригент и композитор, който работи с младежите от 2015 г. Познавайки добре възпитаниците си, той им поверява за концерта на 22 март сериозни симфонични партитури, които са  предизвикателство за всеки професионален оркестър: увертюра към операта „Норма“ от Винченцо Белини, както и блестящите оркестрови картини на Джон Уилямс за филмите „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“ и „Джурасик парк“. В програмата присъства и българска филмова музика, а младите оркестранти, макар и от друго поколение, са много подходящи изпълнители на тези мелодии, свързани със значими заглавия от нашето детско кино: „Васко да Гама от село Рупча“ („Тече, всичко тече“ от Симеон Пиронков), „Войната на Таралежите“ („Къде остана детството“ от Кирил Цибулка, завинаги останала в съзнанието ни с гласа на пеещия актьор Асен Кисимов), „С деца на море“ от Петър Ступел и „Фильо и Макензен“ от Александър Бръзицов. Те са оркестрирани специално за концерта от Славил Димитров. 

Някои от филмовите музикални теми, включени в „Кино и класика“ са аранжирани от Георги Черкин, който добавя към оркестъра и партии за цигулка и пиано. Така ще прозвучат „Темата на Йода“ на Джон Уилямс („Междузвездни войни“) и част от музиката към филма „Карибски пирати“, композирана от Х. Цимер/Кл. Баделт. 

Европейски музикален фестивал“ се реализира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община. Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“. Партньор за концерта е Софийската филхармония.

          Повече за артистите:

ГЕОРГИ ЧЕРКИН е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Роден е в София в семейство с музикални традиции. Завършва НМУ „Л. Пипков“ в София при Антонина Бонева. През 1996 г. е приет в НМА в София, където учи при проф. Атанас Куртев. През следващата година е приет в престижната академия “Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Серджо Пертикароли.

Изнасял е концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Симфоничния оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на „Санта Чечилия“, Одеската филхармония в Украйна и др. Пианистът е изнасял рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др. 

През 2012 г. Георги Черкин участва с голям успех в цикъла „Музиката на Америка“ на Оркестъра на Класик ФМ радио, както и в спектаклите „Американски балет за България“ в Софийската опера през 2012 и 2013 г. Пианистът е един от четиримата солисти в проекта на НДК „Джазът среща класиката“, представен през 2016 и 2017 г. в София и Лондон. През март 2017 г. пианистът взе участие в откриването на „Европейски музикален фестивал“. С Филхармоничен камерен оркестър – Берлин той изнася концерти в Унгария, Полша, Русия и Германия на престижните сцени на Берлинската филхармония и „Гевандхаус“, Лайпциг.  

МЛАДЕЖКА ФИЛХАРМОНИЯ „СОФИЯ“ е основана през 50-те години на XX век. През 2000 г. кметът на София, Стефан Софиянски, връчва грамота на оркестъра на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, с която официално го кръщава Младежка филхармония „София“ – заслужено признание за таланта и труда на младите музиканти. С оркестъра са работили и концертирали Емил Янев, Емил Табаков, Милен Начев, Цанко Делибозов, Веселин Байчев, Христо Христов, Росен Миланов, Деян Павлов, Жорж Димитров – все значими за българската музикална култура имена. В момента главен диригент е Славил Димитров.

  Репертоарът на Младежка филхармония „София“ включва шедьоври от европейската класическа музика, както и творби на известни български композитори. Многобройни са успешните изяви на младите музиканти, както на българската, така и на международната сцена. Оркестърът е носител на множество музикални награди, сред които: Първа награда от международния конкурс в Неерпелт – Белгия, 1961 г.; Първа награда от международния конкурс в  Бидгошч – Полша, 1966 г.; две Първи и Голямата награда от Световния конкурс за младежки оркестри в Керкраде – Холандия, 1981 г.; две Първи и Голямата награда на община Париж от  втория международен конкурс за младежки оркестри в Париж – Франция, 1972 г., както и „Кристална лира”, „Златно петолиние”, „Златна лира”, награда на фондация „Аполония“.за млади таланти с изявени дарби в областта на музикалното изкуство.

СЛАВИЛ ДИМИТРОВ е роден в Момчилград. Учи пиано при именитата шуменска педагожка Росица Михайлова в  Шумен. През 1995 г. завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Хорово дирижиране” при проф. Крум Максимов, а през 1998 г. и специалност „Оперно и оркестрово дирижиране” при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев. В периода 1986-1989 г. участва в експерименталния клас по композиция към Държавната Консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 г. учи композиция при акад. Александър Райчев. Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса „Братя Стоянови” (1985, 1986), Първа награда на World Children Music Festival  в Нагоя -Япония (1988), Голяма награда на Всеросийски конкурс в Одеса (1989), Трета награда от Първия конкурс „Проф. Иван Спасов” в Пловдив (1995). През 2005 г. печели три награди от Петия национален конкурс „Пиеса в неравноделни ритми” (втора, наградата на оркестъра и наградата на публиката). Три пъти е номиниран за награда „World Music” от Международната асоциация по фолклор в Онтарио – Канада.

Гост диригент е на симфоничните оркестри в България, Сърбия, Турция, Япония. През годините работи с различни състави: диригент на Академичния хор „Ангел Манолов“, София, създател на хор „Симеонис“, Главен художествен ръководител на Ансамбъл „Шумен“, диригент при Държавна филхармония – Шумен, Държавна опера – Русе, Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“ – Велико Търново, Държавна опера и балет – Измир, Турция.

От месец юни 2015 г. Славил Димитров е диригент на Националния филхармоничен хор. От 2018 г. е Председател на Българския хоров съюз. Диригент е на Младежка филхармония „София“ към НМУ „Л. Пипков“.

            

март 22 2024

Details

Date: март 22
Time: 19:30 - 21:00
Cost: 20лв.-40лв.
as Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/756246552727598

Venue

Зала България

ул. "Аксаков" №1
София, Bulgaria

+ Google Map

Visit Venue Website