BRA | Български Рейв Архив – МУЛТИМЕДИЙНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ЕЛЕКТРОННАТА СЦЕНА В БЪЛГАРИЯ

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

BRA | Български Рейв Архив – МУЛТИМЕДИЙНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ЕЛЕКТРОННАТА СЦЕНА В БЪЛГАРИЯ

На 22 септември се открива мултимедийна изложба, посветена на българската електронна сцена, с куратор Владислав Илиев – Vladzen

Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те години. Чрез различни съвременни и дигитални похвати експозицията събира на едно място архивни материали от революционното рейв движение у нас и влиянието му върху градската култура. 

Ретроспективната изложба „BRA | Български Рейв Архив“ се открива на 22 септември от 19:00 ч. в Национален студентски дом и е отворена за посетители до 29 септември. Куратор е визуалният артист Владислав Илиев – Vladzen.  

Краят на 90-те и началото на новия век бележат уникален момент от най-новата ни културна история. По примера на Берлин, Лондон и Ню Йорк у нас хиляди млади хора стават част от зараждането на електронната сцена, популярна и като рейв. Култура, която се отличава с иновативното си звучене, ярки визии и нов тип артисти – електронните продуценти, диджеите и виджеите.

В настоящия постковид период, когато с носталгия си спомняме възможностите да се събираме свободно и да изживяваме музиката неограничено, все по-голяма тежест има дигиталният отпечатък на културното преживяване. В този контекст проектът Bulgarian Rave Archive цели да вдъхне живот – като дигитализира, обработи и покаже по нов начин това съдържание.

Архивът в мултимедийната изложба включва 1350 минути архивни видеа, над 200 фотографии, над 100 оригинални плаката и флаери, части от радио предавания, интервюта с над 20 личности -продуценти, диджеи, организатори, фейс контроли, фенове. 

Проектът ще бъде представен в две изложбени пространства в Национален студентски дом. Две видео инсталации чрез технологията видео мапинг ще запознаят посетителите с архивни видео материали, интервюта и фотографии. Изложбата ще включва още инсталация с AR ( Добавена Реалност ) филтър и книга-зин с илюстрации, фотографии и графични изображения. 

Билети от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay. 

Архивните материали, част от мултимедийната изложба, ще бъдат представени и в дигитални епизоди на сайта www.ravearchive.space, както и в каналите на BRA в YouTube, Instagram и Facebook  от 1 октомври до края на годината. 

За Владислав Илиев:

Владислав Илиев (Vladzen) е интердисциплинарен визуален артист с фокус върху възприятието за светлина и пространство, сценичен дизайн и видео. Завършва НАТФИЗ (2010), специалност Сценичен и екранен дизайн, а от 2016 г. е гост лектор по Видео мапинг, специалност Дигитални изкуства в НХА, София. През 2009 г. създава студио Phormatik с интерес към дигиталната култура в сферата на изкуството и създаването на преживявания чрез изкуство, технология и дизайн. През последните години работи в областта на интерактивния дизайн, 3Д мапинг и нови медии и развива интегрирането им в театъра и перформативните изкуства.

 Проектът „BRA | Български Рейв Архив“ се реализира с подкрепата на Столична община и програма „Култура“ 2021. Организатори са студио Phormatik с подкрепата на Национален студентски дом, Метрополис, Синемак, Ирбис и Фонотека Електрика. 

Кога: 22.09.2021 – 29.09.2021

Къде: Национален студентски дом (пл. Народно събрание 10)

Откриване: 22 септември 2021, 19:00 – 22:00

Билети: В платформата на epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay. 

* Изложбата ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки!

септември 22 2021

Details

Start: септември 22, 2021 @ 18:00
End: септември 29, 2021 @ 21:00
Cost: 10лв.
Събитие Tags:, ,
Website: Visit Event Website
as Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/305140098035021/

Venue

Национален студентски дом

пл. Народно събрание 10
София, Bulgaria

+ Google Map