MARIZA : ДОКОСНИ МУЗИКАТА С ОЧИ

MARIZA : ДОКОСНИ МУЗИКАТА С ОЧИ

Mariza ми говори… за достигане до духовна зрялост, интимност и детски приспивни песни

anna: Всеки път нещо ми трепва отвътре, когато разбера, че пак ще си в София. И сега е така, а ти идваш вече за трети път в България. Спомняш ли си нещо интересно от последните посещения тук?

Mariza: Всеки път, когато идвам в България, всичко се случва толкова бързо, че мога да общувам само с хората около мен… И честно казано не помня никаква кой знае колко интересна история.

Дано този път да ти се случи нещо толкова хубаво, че да го помниш дълго. 🙂 Няма как да не те попитам за фадото. Какво е на цвят и мирис? Може ли да се усети и отвъд мелодията, думите? Къде всеки може да го открие?

Фадото описва всяко едно човешко чувство, всяко едно преживяване, усещане в живота… И всеки го чувства, намира и разбира чрез емоциите, които изпитва.

Ясно, фадо=музика, която усещаш. Пробуждайки емоции, последният ти дългоочакван албум Mundo докосна милиони хора! Какво е посланието му?

Mundo е албум, който показва достигането на духовна зрялост; момента, когато музиката отразява живота, емоцията, чувството… Защото това й е работата на музиката – да докосва човешките усещания. Хората могат да използват музиката като ежедневен ритуал, който да създава дълбока емоция. Това прави моята музика и затова концертите ми са все по-интимни… Стимулират личностно преживяване, защото музиката е близо, може да бъде докосната с очи.

Няма и да мигна, докато те слушам. 🙂 А какви детски песнички пееше на сина си, когато беше малък, за да заспи?

Никога не съм пяла на сина ми. Когато пожелае, той идва на концертите ми. Много си пада по последния ми албум Mundo, знае песните наизуст, пее си ги. Но аз никога не съм му пяла приспивни песни.

Взаимодействала си си с толкова готини артисти като Dominic Miller, Concha Buika, Sting, Tito Paris

Дуетите се случват по лесния начин. Когато усещаме химия помежду ни, създаваме музика и я предаваме на останалите. Така разбираме, че ни се е получило – когато заразяваме с емоцията всички, слушащи музиката помежду ни…

Mariza е в НДК на 24 март от 20 ч.