[dunkelbunt]: The harmonious whole can only exist with disharmonies…

[dunkelbunt]

[dunkelbunt]: The harmonious whole can only exist with disharmonies…

Разгледа ли внимателно програмата на Beglika Fest 2015? Избодоха ли ти се очите от радостта, която ще донесе фестивалът на ушите? 🙂 Кимаш? Значи и ти, като мен, чакаш 27-ми август, за да опънеш палатка и слънчева душа около язовир Голям Беглик. За подобаваща подгрявка на духа от DJambore.com ти спускаме лежерно интервю с един от куршумите в програмата на Beglika Fest за 28-ми август. Моми и момци, доловете ритъма в думите на Ulf Lindemann aka [dunkelbunt].

anna: Здрасти Ulf, да знаеш, че се кърша на твоите парчета отдавна и те чакам с нетърпение на Беглика-та! Опиши музиката си с 3 думи…

[dunkelbunt]: Храна за душата, цяр, универсален език…

Миксираш най-различни стилове и ги мешаш с балкански мотиви. Мислиш ли, че този тип еклектика вече поостаря или публиката винаги ще се кефи на electro swing, съчетан с Balkan beats?

[dunkelbunt]: Модерните тенденции идват и си отиват… И да, много хора вече не се интересуват от миксове между суинг и балкански мотиви (както всъщност и аз), но светът е голям и винаги ще се намерят страни и общности, които масово да продължават да харесват един или друг стил в музиката…

Да, и това прави всеки стил неизчерпаем… Ти си работил с толкова много музиканти – Balkan Beat Box, Waldeck, Parov Stelar, Gotye, Tori Amos, Amsterdam Klezmer Band, Boban Markovic Orkestar, Fanfare Ciocarlia и т.н. С кои ти предстоят тепърва колаборации?

[dunkelbunt]: MELA, JAMARAM, SHANTEL, SAZ, OI VA VOI

dunkelbuntИха, ще е интересно. 🙂 Освен, че си работил с толкова много артисти, си обиколил целия свят. Кое е най-екзотичното място, на което си имал участие?

[dunkelbunt]: Почти всяко място може да е екзотично – зависи от това къде си бил преди и от гледната точка. 🙂 Усещанията ми спрямо различни места се изменят през годините. Понякога намирам австрийците за екзотични. 🙂 Колкото повече се отвориш за мястото, на което си, толкова повече се губи екзотиката му. Откакто европейските завоеватели са унищожили редица култури, е трудно да се открият наистина екзотични места… Чувствам се ужасно, когато обикалям различни краища на планетата като Австралия и Америка и откривам, че местната култура, хора са изчезнали. Но, да, има приказно красиви местности като Келебеклер Вадиси (Турция), Мауи в Хавай и особено пътят Hana Highway около острова (обожавам да карам колело там), Мароко, Южна Африка…

Скоро ще прибавиш към приказните места и яз. Голям Беглик. 🙂 В официалната ти страница пише, че “[dunkelbunt] is a traveller on behalf of the music, his mission is the search for an harmonious whole”. Къде винаги намираш хармония?

[dunkelbunt]: Пълната хармония може да съществува единствено редом с дисхармонията, за да можеш да я разпознаеш. Предизвикателство е да свържеш хармонията и дисхармонията, така че да доставят удоволствие. Трикът не е в създаването на уравновесеност, а в разпространяването на позитивна енергия, която дава сила, надежда и радост… Именно тя отваря хоризонта и ни позволява да видим красотата на природата и на всички същества, включително и на самите нас.

Думите ти направо ме заразиха с чиста енергия! За да не развалям усещането, те питам само още нещо – какво ти идва на ум, когато чуеш думата “DJambore”?

[dunkelbunt]: Tambourine (дайре), Amore (любов), Djembe (тарамбука)…