DUBIOZA KOLEKTIV ШОТ ЗА ХИЛЯДИ ЖАДНИ. ТОЗИ ПЪТ НА КОЛОДРУМ.

DUBIOZA KOLEKTIV ШОТ ЗА ХИЛЯДИ ЖАДНИ. ТОЗИ ПЪТ НА КОЛОДРУМ.

Сценарий, хореография, костюми, сценично поведение, професионални музиканти и силно присъствие на сцената…

Всичко това предразполага към страхотно шоу и препълнена „Arena Sofia”. Саксофон се редува с акордеон и електрически китари, и това е No Escape (from Balkan). Членовете на групата са от Словения, Босна, Сърбия, Хърватска, все държави на Балканите. Енергия струи от сцената и раздвижва телата на 2-3 хиляди души в топлата юлска нощ. Да, имаше защо толкова много хора да са част от концерта на “Dubioza Kolektiv” в София на 5 юли

снимки:  Георги Ангелов, Илиян Ружин, Орлин Николов

Dubioza Kolektiv празнуваха 20-тия си юбилей с песента Happy Birthday, но изпята от хиляди гърла на български. Събираха гласове от публиката, за да може Босненската телевизия отново да изпрати кандидат от Босна на Евровизия. Пяха заедно с робот по случай изобретяването на изкуствения интелект. Пяха на испански, български, английски и други езици, които не разбирам. Толкова много неща се случиха за близо двата часа, в които ни заляха с тонове музика, че дълго ще си спомням тази вечер.

Един от вокалистите се мята на stage diving и удобно настанен в ръцете на публика, продължава да пее с пълно гърло.

Това, което винаги ме удивлява в Dubioza е, че въпреки успехите, които жънат, след концертите си винаги приятелски канят феновете на по бира. Този път мястото беше Stroeja Open Air Music Bar. Казаха, че ще чакат на бара всеки, който иска да изпие по бира с тях.

Всички приклякат на терена, запалват фенерчетата на телефоните си и чакат Dubioza да преброят до три и да им дадат знак, за да подскачат до небето. Бандата обаче подклажда напрежението до краен предел. Песента им вече трае няколко минути и кара тълпата да иска да куфее. Въпреки това, феновете продължават да са приклекнали на земята, чакайки знак. Най-накрая той идва и всички крака и ръце са във въздуха.

И следващия път ще е така… А може би, ще е още по-хубаво?