Звук… Лавина… Eкшън

Звук… Лавина… Eкшън

снимки: Contemporary Bohemians

С наближаването на коледните празници на всички ни се иска да сме по-щастливи, по-здрави… Да бъдем по-обичани, а и самите ние да го правим повече. 🙂 Разбира се, искаше ни се да има и сняг. Някак си по-чисто и спокойно е с него. Афинитетът ни към снега крещеше неистово, че вече е време… Затова така и направихме – отидохме на планина… с висока лавинна опасност.

Очакваше се тази вечер да ни засипе много тежка и плътна консистенция от бас под формата на звукови вълни, образуващи срутваща се снежна маса aka лавина… Определено много закъсняващи, бързахме по „Черни връх“. Върхът, който щеше да ни отведе до пудрата. „Басинките“, който се бяха сплотили дружно и трябваше да образуват тази нагнетена, снежна, бас маса бяха: BRUHU, CRASH, DTK, HARIZATA, KENOBI, MONOTYPE, HIGH ROLL и L 33 – от наша страна. Разбира се, основата в  състава на консистенцията бе Need for Mirrors /Metalheadz/.

12404154_1203353503065346_1835400166_nЗа мое съжаление, пристигнах в средата на селекцията на High Roll aka Konspirator & Mocks – абсолютната дръм класика на България. За първи път бях на това място. Изглеждаше като контролната зала на космически кораб, но с хватки за катерене. Наричаше се BOUDERLAND. Мека зелена светлина огряваше помещението. Над пулта прелитаха имперски бойни кораби, а R2-D2 и Tripio бяха дошли също да смажат клапите. Беше време да се пуснем по пързалката… какво по-добро начало за „лизгането“ от HIGH ROLL.

Дуото инструктори лееше лекцията си по „Лавинна безопасност“, а всички в помещението попиваха и отработваха заучените движения, при случай на затрупване. Инструктажът беше както винаги модернистично-класически. Селекция на термини с модерен, но и old school звук. За половината час, в който успях да ги чуя останах повече от доволен – един вид, знам как да избягам, ако ме затрупа лавина…

След четири години чакането свърши. След родната гордост, дойде време да чуем „гост лектора“, издавал „трудове“ за престижните METALHEADZ, Shogun Audio, Dispatch, Liquid V и много други – Need for Mirrors/Лондон. Виден представител на класическия британски дръм. Успешно вариращ между старото и новото звучене… Още с началото започна да конфигурира и пресира всички басинки, които проблясваха около нас, в тъмнината. С напредването на времето и наслагването на басите, снежинките от тавана започнаха да се приближават до нас или ние до тях– не знам. Лавината навлизаше във финален етап. Беше почти генерирана. Навлязохме във втората половина от неговата демонстрация. Упражненията ставаха все по-забързани и трудни за повтаряне, но желаещите не намаляваха, а даже се бяха увеличили.

Говорителите кънтяха с пълна сила. Наслагваха дръм-а сякаш бяха чисто новите машини за изкуствен сняг на Витоша (ха-ха!). За вече старото ми и не чак толкова актуално тяло, беше повече от достатъчно. Дългогодишното чакане си заслужаваше… След като Joe даде финалните си инструкции и сурна лавината по склона, за да види какво сме научили, дойде време за още един български герой – L 33.

Сега вече нещата заприличаха наистина на Star Wars. Добре познатото технологично и машинално neurofunk звучене на Даян ни обгърна веднага. Сега вече абсолютно бяхме като в сценка от Междузвездни войни. Лазери и космически кораби навсякъде, или поне звуците от тях… Е очакваше се. Един лазер ме порази, а и явно съм изгубил тренинг с избягването от лавини, а и има една поговорка – Трябва да спреш да ядеш, когато ти е най-сладко. Та и аз, за да не „преям“ се сурнах с нагъзник обратно към София, със записки по „дръм и бас лавинна безопасност“ и пълни уши с баси.

Миналата година пропуснах Лавината. Тази-не. Видях две много важни неща: Мисъл и Задружно действие. Неща, породени от общата идея на едни различни хора, с различни възгледи и различни вкусове, но с обща цел. Има нужда от различна визия и различен бас, за нас и вас.