Докато тя спеше, ние бяхме на концерт. While She Sleeps @ Mixtape 5.

while she sleeps

Докато тя спеше, ние бяхме на концерт. While She Sleeps @ Mixtape 5.

Концертът на While She Sleeps в Mixtape 5 премина през мен като фурия. Затова разказвам накратко, лъкатушещо и с взривоопасен риф.

Пълна галерия от снимки на Anastas Zick Dsk / Lemouserat Photographie разгледай ТУК.

wss-insideЗа моя изненада събитието беше започнало абсолютно по план и в 20:15 ч.,  първата банда, а именно Blood Youth вече забиваха здраво. Зучаха малко тийн за моя вкус, но в крайна сметка тематиката на целия концерт гравитираше около тези възрастови симпатии. Blood Youth бяха готини, вкараха ме сериозно в разни хардкор елементи. но не успяха да разсеят очакването на While She Sleeps. Blood Youth успяха да разпалиха българската хардкор лудница с призиви от вокала като „да види малко стейдждайвове” – е… те не спряха до края на вечеринката.

При започването на сета на While She Sleeps пространството в голямата зала на Mixtape 5, където беше преместен концерта, вече беше напълно изпълнено, а към края му трудно се и дишаше. Емоции.

lawrence taylorLawrence Taylor се държeше като типичен вокалист – опитваше се да бъде по-близо до публиката, като дори беше бутнат сред тях от ентусиазиран стейдждайвър. Докосваше ръцете на полуделите тийнове, боравеше умело с гримаси, жестове – знае я играта. While She Sleeps изпълниха част от хитовете си като Crows , Civil Isolation, Seven Hills, накрая чухме Four Walls, а при започването на Our Legacy, българското множество направо си изригна.

За мен бе голяма изненада неспиращият порив на стейдждайвъри от сцената. Публиката отпред беше достатъчно нагъсто построена, за да минават повечето акробатични изпълнения без наранявания. Извинявам се и на един пич, който се хвърли към мен, но инстинктивно се дръпнах, за да запазя цялостта на фотоапарата си. Признавам си – от доста време не бях на концерт, но това може би ми изигра хубава шега. Пренесох се из спомените си за малкия Пъзел, това култово заведение из някога не-модерния Пловдив, в което концертите бяха винаги изпълнени с множество хардкор ексцесии. Винаги може да се мине и без толкова грубости към членовете на бандата, но това вече се обсъди на длъж ина шир. Очевидно и новото хардкор звучене има много фенове в България.

Иначе към средата на сета мога да заявя, че While She Sleeps звучат много добре на живо, по-тежко дори. За мен те си имат всичко от металкор до пост хардкор. Мятаха се не само тела, но и мелодични части, следвани от луди рифове, а редките брейкдауни си звучаха баш, както трябва за спектъра им. Сценичното им поведение е обиграно и абсолютно в унисон с музиката им.

While She Sleeps изпълниха една песен на бис и слязоха безвъзвратно от сцената. На няколко пъти отправиха и стандартни, изтъркани коментари относно колко луда е публиката в България и как това е едва ли не най-якият им лайв евър. Бързото им изчезване биеше към другата посока, но в крайна сметка никой не ги съди – флиртът с публиката винаги е бил и ще бъде важна част от концертната култура.