Да опукаш душманите с Иван Шопов, Авигея и Thievery Corporation

Да опукаш душманите с Иван Шопов, Авигея и Thievery Corporation

Рипнахме, тропнахме и ги опукахме всичките! Точно в нощта на 2 юни. Мястото на операцията Thievery Corporation беше паркът на Терминал 2, а отговорниците за безупречното й изпълнение – Ние, DJ Unkle Billy, Иван Шопов, Авигея и самите Те – Thievery Corporation.

След 21 ч. влаковата мотриса изплюваше многобройни четници на последната си спирка – Летище София, Терминал 2. На този мост, на тази аерогара, до този миг и звук, до розата на светофара, до ъгъла на тротоара, проличаваше кой е готов да се включи в операция Thievery Corporation и кой с плаха стъпка се отклонява и вместо да поеме към табелката ВХОД, свърташе към ЗАМИНАВАЩИ. Ами, заминахте… като не се включихте.

Тези като мен, които поеха към Входа и стремливо препускаха по стълбите надолу към парка, се оказаха стабилни, всеотдайни хора, със сериозни намерения. 🙂 При подготовката за същинското щурмуване на аеропарка, Авигея стелеха благоуханните си гласове по време на съзаклятнически излияния с Иван Шопов. Едното от четирите приказни момичетата се беше превърнало в самодива и вместо да е на сцената, шепнеше някакви магии около мочурливите тръстики.

 

 

Тъй като разузнавачеството е второто ми име, реших да пусна едно ухо към чудното изпълнение на Авигея и Шопов, които смело споделяха своя албум Канатица на живо (и даже посипаха аеропарка с нова песен) и друго към леещите се подрипвания и коментари наоколо. Няколко пъти чух А-а-а, това е оная песен на Оратница и изпадах в дивни разсъждения. Явно народната музика разширява фен базата си – разпознаваема е и от баба, и от внуче. Но внучето я свързва с любима съвременна БГ банда… и не се впуска в осмисляне на корените й. Няма лошо, стига да се чува и тогава, и сега. Народната музика е за всеки и затова е толкова примамлив пластелин, отдаващ се на интерпретации. Лирическото отклонение от разказа за Thievery Corporation приключва с пожелание Авигея и Шопов, Тъпани и Гайди, Оратница, Котарашки, Kayno Yesno Slonce, Balkan kHans и още много талантливи радетели да продължават да пресъздават народния звук. За да остане.

Та, след като реших да потуша родолюбните страсти с една бира Grolsch, разбрах, че операция Thievery Corporation е в разгара си. Арената около сцената ставаше тясна за лудо младо и старо, нетърпеливо да тропне и рипне, за да опука душманите. Няколко фигури, приготвяха Thievery пространството, а напрежението, воплите и плясканиците се разнасяха около сцената близо половин час… И се почна.

Thievery Corporation не ни спести почти никои от всеобхватния си състав, който също не пестеше, а черпеше със заразни музикални сцепления. Главозамайващите звуци от толкова различни, но перфектно допълващи се артисти, раздвижиха сцена и арена, като ги направиха огледални. Отразяваха калейдоскопично въртене, подчинено на ритми от Facing East, Warning Shots, Ghetto Matrix, History, Mandala, The Richest Man In Babylon, Lebanese Blonde, Sweet Tides, Amerimacka, State Of Our Union, The Heart’s A Lonely Hunter, Revolution Solution, Voyage Libre, Take My Soul…

Операция Thievery Corporation беше хипер мега гига успешна! Върховите включвания от толкова динамични артисти ме караше да се чувствам като на фестивал с поне 10 групи, коя от коя по-любими. Rob Garza и Eric Hilton са велики хедхънтъри! : ) David Byrne, LouLou Ghelichkhani, Mr. Lif, Sitali, Racquel Jones, Natalia Clavier, Notch, както и босоногият китарист Ashish Vyas (HASH), бяха безпощадни и ме довършиха.

Опуках си амунициите емоции и надвих душманите, които се опитваха от няколко седмици да вземат душата ми. И всичко това, благодарение на целокупната операция Thievery Corporation!

Още снимики от YoYo ТУК.