Полет до Куба с Buena Vista

Buena Vista Social Club

Полет до Куба с Buena Vista

Не знам дали правителството на Куба отпуска средства за туристическа реклама на страната, но дори и да не го прави, тази държава има най-добрия посланик в лицето на гигантите от Buena Vista Social Club.

Рядко се случва концерт, в който ръкоплясканията почти да успеят да заглушат музиката, идваща от грамадните колони. Още по-рядко се случва да си тръгнеш от такова събитие и да нямаш търпение да стигнеш до компютъра си, за да си купиш билет за Хавана, може и еднопосочен, или просто да се полюбуваш на няколко виртуални разходки и да помечтаеш един ден да полетиш до там. Просто, защото това е Страната, страната на настроението и нестихващия култ към живота. Култ, в който смъртта е просто един момент, даващ време на околните да отдадат дължимото уважение към постиженията ти, докато се радват на пясъка, слънцето, морето и музиката, най-вече на музиката.

Buena Vista Social ClubИ докато на екрана зад сцената преминаваха кратките филмчета за онези велики музиканти, дали приноса си за развитието на кубинската музика и култура и феномена Buena Vista Social Club, на нея живите членове направиха показна демонстрация как може да се свири, танцува и пее, дори когато си над 80. Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес, Исус Рамос заразиха публиката със своята нестихваща енергия и очаквано накараха залата да избухне, да стане и да се люшне като едно в горещите ритми на островната държава. Под звуците на „El Carretero“, „Quizas, Quizas, Quizas“, „Chan Chan“ музикантите от Buena Vista ни показаха и майсторство си в кубинските танци, свиренето зад гърба и изкуството да се забавляваш, без значение от възрастта си.

Знам, че този концерт е част от прощално турне и че вероятно това е била първата ми и единствена възможност да се докосна до енергията на тези музиканти. Също така обаче знам, че тяхната музика ще продължи да живее, ще продължи да рекламира Куба като страната на живота и ще продължи да ни омагьосва и кара да се впускаме в страстта на танците. Не знам за другите от публиката, но аз вече си направих една шарена касичка от детството Фонд за билет до Куба.