BORIS BREJCHA И ЕХЕ – ЕДИН ЗАПОМНЯЩ СЕ АУДИО-ВИЗУАЛЕН СПЕКТАКЪЛ

BORIS BREJCHA И ЕХЕ – ЕДИН ЗАПОМНЯЩ СЕ АУДИО-ВИЗУАЛЕН СПЕКТАКЪЛ

Boris Brejcha e име, което всеки, интересуващ се от електронна музика е чувал. Заемащ предни места и в двете класации на DJmag, Boris е музикален феномен, който завладя света изведнъж. Композираната от него музика трудно се квалифицира към точно определен стил. Той самият я нарича хай-тек-минимал, като с разчупените си мелодични звуци страни от традиционното техно звучене. Глобалната му слава вероятно е подпомагана и от венецианската маска на жокер, която носи на лицето си. С нея той прикрива белезите останали му от горящи отломки от разбил се самолет на авио шоу, когато е бил на 6 години. Използвана за пръв път на издание на фестивала в Рио, днес тя е запазена и разпознаваема марка във всеки край на света. 

споделя: Никола Ч.

снима: Mincho Mundrov

Boris Brejcha е пускал музика и преди на родна земя, но за първи път се изявява на голяма сцена в България. Посещението му е „премиерно”, откогато той е световна звезда, която дори вече прекрачва границите на алтернативната електронна сцена. Именно поради тази причина се очакваше широко разнообразие от хора, посветили петъчната си вечер на този музикален спектакъл

Разбира се, имаше си стабилен контингент от феновете, които не пропускат събитие с електронна музика, но имаше и не малък брой хора, които не са от „редовните” на такъв тип партита и са направили изключение за да видят техен любим изпълнител. Когато световно известно име посещава България, събира хора от всякакви субкултури с различни вкусове.

Заради силния интерес към събитието дори и сериозният капацитет на залата не можа да предотврати разпродаването на събитието предварително и последвалата ожесточена борба за билети из социалните мрежи. 

На влизане малко след 23 часа (официалното начало), което е традиционно най-натовареният момент, опашките бяха минимални въпреки многократните постове на екипа на ЕХЕ, които предупреждаваха за сериозно чакане. След входа първото помещение, което ви посреща е така наречената „чил зона“ или пушилнята. На пръв поглед леко разочароваща, ако я сравняваме с чил зоната на клуб EXE, но в крайна сметка всички бяха дошли за другата зала…. 

Главната зала наподобява по дизайн тази на EXE club, но в по-голям мащаб. Първото нещо, удрящо те в лицето, е огромната сцена, обградена със стени за визуализация и накрая се втренчваш в светлинните инсталации, покриващи пространството отгоре. Вложено е сериозно количество време, мисъл и пари, за да се предостави едно незабравимо визуално изживяване.

Музиката беше типично в стила на ЕХЕ (според нашите разбирания) – мелодична, разчупена и танцувална. Феновете на една друга софийска техно организация, очакващи тежки баси и ритми, на които само може да се марширува, най-вероятно са останали разочаровани, но това събитие не беше насочено само към тях. Програмата стартира с добре приветствано на балканите дарк техно в изпълнение на Ванина. Нейния сет бе последван от Peppou, който придаде повече тонус и повдигна настроението на аудиторията за предстоящите си чуждестранни колеги. Peppou пускаше сякаш по-дълбок бас, придружен от интересни звуци, които бихме срещнали в някой филм с извънземни. 

Пръв от чуждестранните гости зад пулта застъпи Ann Clue. Бидейки същo от лейбъла на Boris Brejcha – Fckng Serious, нейната музика беше сходна като стил, но една идея по-семпла, което бе перфектният начин да подготви публиката за дълго очаквания гост.

Започвайки ударно в 3 часа, Boris Brejcha премахна всички съмнения дали си е заслужавало чакането. Визуалното представление вече достигна кулминацията си. Цялата инсталация бе сложна и впечатляваща. Относно музиката на Boris, типично за всеки голям диджей, направил домашното си за балканите, Boris пускаше предимно хитове, които се различаваха от сетовете му публикувани из интернет пространството. Като типични българи, това се хареса и на нас, не бихме си кривили душата. Немският DJ, въпреки това, намери време за големите си хитове като всеки от тях бе съпроводен от бурните овации на публиката. Вероятно именно тук, гостите, които не са от познатия ни електронен контингент, са усетили върха на събитието. Boris Brejcha изпълни един страхотен хедлайнерски сет, запълвайки успешно 2 часа – между 3:00 и 5:00 ч. 

Въпреки сериозното предизвикателство да поведеш хорото след спектакъла на главния гост, Павел Петров успя да задържи аудиторията за известно време. Като един от създателите на EXE движението, именно на Павел се падаше честта да поеме ентусиазма на публиката след Boris Brejcha. Както споменахме, публиката на събитието бе разнородна и не всички посетители бяха от ентусиастите, които принципно „затварят“ партита. Някъде по това време и ние се запътихме към опашката за гардеробната, за да приберем зимните си одежди и да поемем към вкъщи… За афтъра чак нямахме сили.  

В заключение:  Това беше един грандиозен аудио-визуален спектакъл. При присъствието на име от ранга на Boris Brejcha всеки носител на билет пристига на събитието с определени очаквания. Ние също имахме очаквания, които определено бяха оправдани. Уникалната обстановка и стойностната музика бяха оставили усмивка по лицата на повечето хора, какъвто бе и нашият случай. Очевидно ЕXE искат да подражават на най-големите събития из Западна Европа и на нас това определено ни допада.