Boris Brejcha: I am listening to Pop and Rock, but never to Techno

Boris Brejcha: I am listening to Pop and Rock, but never to Techno

Надникни зад маската на Boris Brejcha – основателят на стила high-tech minimal и докато чакаш да погълнеш, вибрациите, които ще произведе по време на EXIT 2018 (по-точно на 14 юли на Денс арената), впусни се в неволно пътуване из музикалния му свят.

Anastas: Здрасти, Борис, не остана време до началото на EXIT фестивала в Нови Сад на 12 юли! Какви са очакванията ти за летния парти сезон тази година?

Boris Brejcha: Старая се да нямам конкретни очаквания, когато отивам някъде. Нямам предразсъдъци, искам да си създам собствено мнение за преживяването на даден фестивал, независимо какво съм слушал за него.

Общо взето, това лято очаквам много яки партита, хубави преживявания с хубави напитки и още по-хубави приятели. Живея, за да се наслаждавам на момента.

Бил ли си на Балканите преди? Често съм чувал от чуждестранни артисти, че намират публиката тук за леко откачена…

Да, бил съм в региона няколко пъти. И да – хората са абсолютни откачалки! Знаят как да се забавляват и всеки път, когато съм бил тук, го доказват с любовта си към музиката. Мога да сравня публиката на Балканите с тази в Аржентина. Феновете са ЛУДИ!

Ха, интересно сравнение… А кое е най-якото място, където си бил?

Едно от любимите ми места определено е бразилският плаж, на който се провежда Universo Parallelo“ Festival. Велико място за танци под палмови дръвчета, галени от морето. Сцените там са много колоритни, това е раят.

Влюбен съм и в La Fabrica в Кордоба, Аржентина. Както се подразбира от името, това е изоставена фабрика, перфектно място за яки техно партита… Хората полудяват, винаги когато пускам там.

И в България имаме изоставени фабрики, превърнати в готини локации за партита. Тук електронната сцена се радва на огромна популярност и ти имаш много фенове… Какво ще кажеш на тези от тях, които няма да имат възможност да присъстват на  EXIT фестивала в Нови Сад?

Да не съжаляват, защото поне веднъж годишно се старая да съм в региона. Следващата година също ще съм тук и ще имат шанс да ме видят.

Кога се чувстваш по-добре – когато DJ-стваш или когато продуцираш? Кое занимание ти дава по-голямо удоволствие – създаването на собствен свят от звуци или начинът, по който хората го интерпретират?

Определено предпочитам продуцирането. То заема основна част времето ми. Започнах като продуцент и в последствие, с интерес установих, че мога да създавам собствена музика. Естествено, обичам и „DJ-стването“, защото ме залива гигантска вълна от емоции, когато усещам, че на хората им харесва. Но да си DJ означава да живееш под напрежение – постоянно пътуваш, не спиш, това определено изтощава…

Ти сам определяш стила си като “high-tech minimal”. Как създаде този вид музика и какви стилове обединява тя? 

Всъщност стилът high-tech minimal не е породен от конкретно влияние. Музиката ми съдържа много мелодични елементи, както и тежки бас линии. Придавам особено значение на различни стилове според моментното ми настроение. Сетовете ми разказват история, която наскоро съм преживял… Това се харесва на публиката ми. Освен това, аз винаги пускам само собствени тракове.

А какво не харесваш в други стилове музика, близки до твоя?

Честно казано, не мога да ти отговоря, защото не слушам електронна музика, създадена от други артисти. Старая се да не се влияя, затова слушам поп и рок, но никога техно. 😛

Смело! 🙂 И как решаваш тогава, че определен „шум“ е подходящ за музиката ти? 

Много просто. Когато съм в студиото и експериментирам с различни звуци, избирам спонтанно точния. Всичко става за секунди и съвсем случайно.

Голям фен съм на маската, която носиш. Има ли някаква специална история зад нея? 🙂

Не, просто реших, че ще е готино да я нося и ще ме отличава от останалите. Хората обожават маски. А специално моята съм я виждал и на много татуси. Феновете харесват да гледат как музиката и светлината се отразяват в нея. Нещата си пасват. Вече маската е моя запазена марка и не мога да си представя да пускам без нея…

Благодаря ти, очаквам с нетърпение да я развихриш и по време на EXIT 2018!

Aftermovie – Boris Brejcha Showcase @ Anzuclub, Itu (Brazil) 2016

Публикувахте от Boris Brejcha в Петък, 7 октомври 2016 г.