Balkan Station 2020 Ep.1. По-добре късно, отколкото никога.

Balkan Station 2020 Ep.1. По-добре късно, отколкото никога.

photo credit: Ivailo Danailov

Фестивалът на Искъра, между планините „Голема“ и „Понор“ (което не знам защо асоциирам с „голем позор“, особено и при положение, че тази година не съм се излагал хич – б.а.), ни върна успешно към летния фестивален mood, след ужаса на Пандемията. Balkan Station 2020 Ep.1 беше лятната приказка в калната нощ (само първата леко) на нашето музикално и духовно възвръщане към дебрите на културния живот. Или рейва, с други думи, защото ние „живеем истински, само когато сме на рейв“, както и „живеем от рейв на рейв“.

На фестивала пристигнахме с влака от 18:20, нямаше проблеми (не видях нито една кука, да не говорим за куче – б.а.). Във влака (тавтология but who cares!) се събрахме криво-ляво (и потно), пихме бирички и беше фън.

Първата вечер впечатление ни направи определено VATEV. Задължително чекнете част от сета му тук (благодарение на Dimitar Stoyanov)! И да, още веднъж, сериозно питам – някой да няма някакви контакти (Fb, Insta) на двете девойки от Австрия (Виена), които се появяват в левия долен ъгъл на 3:09? Ако да, PM me, pls!

За Vatev, който също ни е адаш, ще споменем само, че във видимо нетрезво състояние (във възможно най-добрия смисъл – б.а.) се опитахме да (го) попитаме за творческия псевдоним, а той ни отпрати с: ще потърсиш, ще намериш, гордо, с винил в ръка (арт!). Е, спрайх се бро, благодаря ти за челинджа! Vatev бе първият артист за вечерта, който ни хареса ужасно много. След него последва само „от якото“, но за жалост не помним (което никога няма да ни бъде за сефте – б.а.).

Освен Vatev, помним, че имаше и други супер яки артисти (включително и забележителният патриарх на БГ рейв сцената DJ Steven / Metropolis a.k.a Stevo Kurt, кратко видео тук), с което първата ни вечер на фестивала приключи, поради метеорологични и хронологични причини. А именно – че се съмна и пекна.

След:

  • опити за основаване и печелена на шампионат по „седнали танци“ на сянка (докато танцувах, дори и снимах);
  • опити да си намеря професионална работа като танцьор (винаги съм искал да се изхранвам, танцувайки за пари от фестивал на фестивал, като хайп танцьор, нещо като Leeroy Thornhill от The Prodigy);
  • взимане на душ;
  • хапване и:
  • не на последно място – зариване в някое хладно мочурище, в което да си се плацикам на воля, като в санаториум (все пак бяхме на курорт – б.а.), аз все пак мирясах.

Тук трябва да благодаря и на момчето с медицинско образование (Peter Tabakof) за предписаното 😊.

Втората (ни) вечер стартира ударно с Birben, чиито сет ние (като едни видни парти-свИни) почти изцяло проспахме (но пък поне ви намерихме това видео). Помним добре Lag [Novi Sad, Serbia], който ни разтанцува много приятно със сет, чудно комбиниращ и брейк бийтове (кратко видео). Е за тази електронна музика живеем и ние! („Mister Alexander Kowalski with a timeless emotional piece. This was THE bomb track to play in Yugoslavia in the early 2000s – by Lag himself). Чуйте и този подкаст, с участието на Lag, защото напоследък рядко прави подкасти (I rarely do podcasts these days and I couldn’t say no to one of my favorite crews out there – Rote Sonne!)

Последва (или поне в съзнанието и спомените ни последва – б.а.) Errorbeauty, която ни зарадва с електронна дарк романтика (или поне ние, бидейки невежи, така бихме определили звученето – б.а.), която обаче, сякаш дойде в една идейка повече за хората с по-повърхностен вкус и разбирания за електронната музика. На нас лично, ни хареса ужасно много <3, за справка – това видео.

Ако се нелъжем, последва Dimitar Georgiev, който стартира доста обещаващо, но ако трябва да сме честни накрая малко ни заби в тек/хард техно стил. Поздравления за почитателите на това звучене, които набиваха крака като орки в WoW до сета на NACHT (който ни каза, че сме му любимото зле 😉 за което благодарим, и да, така е и няма проблеми – б.а.). Димитър Димитров, известен на някои и като Algorithm, си заигра с музиката (макар и да му бяхме казали да отива и да пуска директно мазните бенгърии – б.а.) приятно за ухото на меломана. Беше толкова яко, че чак бе жалко, че още не бяхме имали шанс да се изложим, както си трябва пред хората.

Застъпи Cinnamint, който (освен че е супер пич), освежи замалелите меломански души със задушевна селекция.

Последва обяд (shout-out за готвачите на феста), кратка (но сладка) дрямка, събуждане в следобед, събиране на багаж и оставяне на едно сърце някъде, за вече толкова много пъти.

Една любов Balkan Station, ще се видим на есен (11-13 September) на еп. 2!

P.S. Shout-out за организаторите (и артисти): Balkan Station, DJ Versus, TEDKA, Birben, Lag, Errorbeauty, KRIS, Hitex Pro, Stamina, Cardioactive, sonnox, PvrvllelSelf, SHADE. / Metropolis::booking / RBLC, Dimitar Georgiev, Lucien Biscop, Absinthe House и TABA Record Store, всички останали неспоменати артисти и всички вас, че бяхте там и празнувахме заедно магията на музиката!